Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Бетховен, Лисенко, Скрябін...

У містах України тривають акції «Інструмент свободи»
18 лютого, 2014 - 12:24
У ДНІПРОПЕТРОВСЬКУ МУЗИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТ БУЛО НАДАНО ОДНІЄЮ З АРТ-СТУДІЙ, А ПІДПРИЄМЦІ ДОПОМОГЛИ З ТРАНСПОРТУВАННЯМ. ПІД АКОМПАНЕМЕНТ ПІАНІНО УЧАСНИКИ АКЦІЇ СПІВАЛИ ХОРОМ ПІСНІ З РЕПЕРТУАРУ ГУРТУ «ОКЕАН ЕЛЬЗИ» І ВІКТОРА ЦОЯ, А ТАКОЖ ВИКОНУВАЛИ ДЕРЖАВНИЙ ГІМН УКРАЇНИ / ФОТО АВТОРА

Нагадаємо, «День» вже писав про цю ініціативу Громадського сектора Євромайдану в № 24 від 11 лютого. Останніми вихідними «європіаніно» звучало на Євромайданах Одеси, Дніпропетровська, Вінниці, Тернополя, а в Миколаєві всі охочі грали на синтезаторі — піаніно місцевим євромайданівцям знайти не вдалося. Зокрема, в Одесі на Приморському бульварі на розфарбованому в жовто-блакитні кольори інструменті грали Бетховена, Лисенка й Скрябіна відомі українські піаністи Юрій Дикий та Сергій Школьник, учениці консерваторії та керівник одеського «Правого сектора». Закінчилася акція виконанням державного гімну під музичний супровід, повідомляє Вікторія СИБІР.

У Дніпропетровську «міні-концерту» передувало спілкування євромайданівців з Віталієм Кличком. Більше двох тисяч мешканців міста взяли участь у Народному віче, на якому виступив лідер партії «УДАР». Його візит до Дніпропетровська не обійшовся без ексцесів. Спочатку під час запису інтерв’ю на місцевий телеканал надійшло повідомлення про замінування, потім на мітингу зловили двох молодиків, що збиралися облити зеленкою й закидати яйцями лідера опозиції. Провокаторів затримала самооборона Євромайдану і передала до рук міліції. Вони повідомили, що за здійснення хуліганської акції їм пообіцяли по триста гривень.

«Куди не приїжджаю — все «заміновано». Приїхав до Полтави — «заміновано», тільки-но давав інтерв’ю тут, викликають міліцію — знову «заміновано». Я звертаюся до кожного з вас: дуже важливо сьогодні не бути байдужими, дуже важливо об’єднуватися», — відзначив В. Кличко. У спілкуванні з журналістами він повідомив, що відмовився від посвідки на проживання у ФРН, щоб зняти всі питання довкола цієї спекулятивної теми. В. Кличко вважає, що нинішній глава держави повинен подати у відставку, і в Україні мають відбутися дострокові вибори Президента.

Учасники акції, котрі надихнулися виступом В. Кличка, пройшли колонною центром міста й вирушили до скверу біля будівлі Дніпропетровської облдержадміністрації. Там на них вже чекали посилені кордони бійців внутрішніх військ і спецпідрозділу «Беркут», проте силового протистояння не послідувало. Замість цього учасники Народного віче взяли участь у всеукраїнській акції «Інструмент свободи». Активісти привезли до скверу піаніно, пофарбоване в кольори державного прапора України. Музичний інструмент було надано однією з арт-студій Дніпропетровська, а підприємці допомогли з транспортуванням. Під акомпанемент піаніно учасники акції співали хором пісні з репертуару гурту «Океан Ельзи» і Віктора Цоя, а також виконували державний гімн України. Ввечері до акції в Дніпропетровську долучилися виконавці зі столичного Євромайдану.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпропетровськ
Газета: