Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Iсторії з дитинства видатних спортсменів

Формулами успіху діляться Денис Силантьєв, Василь Вірастюк, Сергій Бубка, Яна Клочкова...
17 грудня, 2010 - 00:00

Відбулася презентації книжки «Зіркові історії успіху». В ній зібрано оповіді про дитинство й юність видатних спортсменів нашої країни, про те, як вони вирішили займатися спортом. Поділитися своїм досвідом вирішили Сергій Бубка, Денис Силантьєв, Анна Безсонова, Ірина Мерлені, Василь Вірастюк, Яна Клочкова, Вадим Гутцайт, Василь Ломаченко, Олександр Волков, Ганна Сорокіна, Олена Костевич та Андрій Гусін.

На прес-конференції виступали пловець Денис Силантьєв і гімнастка Анна Безсонова, а також президент Міжнародного благодійного фонду «Мистецька скарбниця» Тетяна Логуш, директор Фонду підтримки молодіжного та олімпійського плавання Інна Силантьєва і головний редактор «Видавництва Старого Лева», поетка й упорядниця книжки Мар’яна Савка, що їхніми зусиллями й побачили світ «Зіркові історії успіху».

Як розповіла Інна Силантьєва, ідея книжки виникла близько року тому, коли вона й Тетяна Логуш зустрілися за чашкою кави. Два фонди вирішили «потоваришувати» і спробувати зробити спільний проект. Результатом задоволені обидві сторони, і вже думають про можливі нові спільні проекти, в тому числі й продовження «Зіркових історій успіху». Адже, як каже Денис Силантьєв, багато хто зі спортсменів, дізнавшись про проект пост-фактум, теж захотіли взяти участь.

— Одне з важливих завдань проекту, — говорить Тетяна Логуш, — показати дітям живий приклад самодисципліни, донести до них, наскільки це важливо.

Важко не погодитися зі значущістю «уроків самодисципліни» в суспільстві, де майже всі канали комунікації ретранслюють головно споживацькі цінності. Можна додати й те, що український книжковий ринок хронічно потребує творів біографічного характеру.

Книжка створювалась у два етапи: спершу Мар’яна Савка взяла у спортсменів інтерв’ю, а потім літературно їх обробила, ставши співавтором чемпіонів. Вона каже, що отримала від цього спілкування справжнє задоволення: «Наші герої виявилися дуже цікавими й інтелігентними людьми». Анна Безсонова пишається тим, що опинилася «під обкладинкою»: «Для мене честь — бути поряд із такими великими спортсменами України, як, наприклад, Сергій Бубка чи Василь Вірастюк. Я хотіла розповісти читачам про те, що навіть малою дитиною можна визначити свій подальший шлях. Адже мої батьки, самі спортсмени, не хотіли бачити мене у професійному спорті — але в 5 років я зуміла їх переконати, що це моє».

Для ілюстрацій «Зіркових історій успіху» було використано матеріали з особистих архівів героїв, а також попрацював художник коміксів Ігор Баранько. Безкоштовні примірники книжки планують передати у деякі школи, сиротинці, дитячі колективи, бібліотеки.

Денис Силантьєв: «Для мене та інших спортсменів — це перша в житті книжка. Тому ми відчуваємо велику відповідальність за те, яким вийде цей перший млинець. Здається, він виявився добрим, смачним і рум’яним».

Підготував Олег КОЦАРЕВ
Газета: