Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

КНИЖКОВІ НОВИНИ

19 листопада, 2010 - 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

 

«ботакЄ» — нова книга Тараса Прохаська

 

Виходить друком нова книжка Тараса Прохаська з не зовсім звичною назвою «ботакЄ». Сьогодні вже призначено її першу презентацію в Івано-Франківську.

Видавництво «Лілея-НВ» повідомляє, що до книги ввійдуть нові твори Прохаська, а також деякі з найкращих попередніх текстів. Крім того, видавці обіцяють різдвяний колорит нової книги та попереджають, що вона вийшла обмеженим накладом. Частина коштів від продажу «ботакЄ» має піти на благодійність, до дитячого притулку «Містечко Святого Миколая», що під Івано-Франківськом.

Ось як анонсує книгу сам Тарас Прохасько: «У ботаніці мене завжди приваблювала передовсім флористика. Флористика займається описом того, які рослини живуть у певному місці. Описує таким чином різноманітність форм життя у різноманітності місцевостей. Вона не цікавиться ні внутрішньою будовою організму, ні тонкими хімічними процесами. Вона навіть не надто дошукується причин різноманітності. «Ботакє» — кажуть у наших горах. Бо так є. Тексти, зібрані в цій книжці, дещо нагадують принципи флористики. В них не варто шукати якихось концепцій, висновків чи пояснень. Вони просто намагаються бути нагадуванням про нескінченну різноманітність життя, життів, днів, годин. Якщо під час читання цієї книжки таке відчуття з’явиться, то я буду вдячний від імені цих текстів. Як вдячний усім, хто вірить у безпричинну потребу різноманітності, книжок, читання... Бо так є».

Книга виходить за сприяння директора Івано-франківської філії «Райффайзен банк Аваль» Галини Старчевської. Торік за кошти банку це відділення видало «Книгу відгуків» (вірші, есеї, романи) Юрка Андруховича. Воно й зрозуміло, голова правління банку Володимир Лавренчук часто підтримує українських письменників та музикантів.

Презентації книги проходитимуть:

19 листопада — Івано-Франківськ (книгарня «Є», 18.00)

23 листопада — Тернопіль (арт-клуб «Коза», 19.00)

25 листопада/b> — Чернівці (конференц-зала газети «Чернівці», 16.30)

2 грудня — Харків (книгарня «Є», 18.00)

9 грудня — Львів (книгарня «Є», 18.30)

16 грудня — Київ (книгарня «Є», 18.00)

20-ті числа грудня — Ужгород.

 

Iсторії успіху від українських спортсменів

 

30 листопада в Українському домі в Києві буде представлено дитячу книжку «Зіркові історії успіху». У ній зібрано оповідки про життя та досягнення вітчизняних спортсменів, зокрема, Дениса Силантьєва, Яни Клочкової, Андрія Гусіна, Сергія Бубки, Ганни Безсонової, Ганни Сорокіної, Вадима Гутцайта, Олексія Волкова, Василя Ломаченка, Ірини Мерлені, Валерія Гончарова та Василя Вірастюка. Все це написано в формі казок і, звісно, гарно проілюстровано фотографіями «персонажів» збірки й шаржами на них, а також вміщена біографічна довідка про кожного. Як можна здогадатися, у книжці пропагуватиметься здоровий спосіб життя і, зрозуміло, йтиметься про виховання загалом. Після презентації будуть розіграні лоти від олімпійських чемпіонів. Зокрема, футбольний м'яч з автографом Андрія Гусіна, м'яка іграшка від Ганни Безсонової, золота медаль Відкритого чемпіонату Франції з плавання 2007 року, що належить Яні Клочковій; ядро Наталії Добринської, за допомогою якого було встановлено рекордний результат — 17,65 метра в змаганнях багатоборців (цей рекорд досі ніхто не здолав)... Виручені кошти будуть спрямовані в Запорізьку спеціальну загальноосвітню школу-інтернат №5 для дітей з вадами зору. Автори ідеї видання такої книжки — президент Міжнародного благодійного фонду «Мистецька скарбниця» Тетяна Логуш і Денис Силантьєв.

Газета: