Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Літературні новини

5 грудня, 2013 - 16:25

Оголошено фіналістів Премії Конрада-2013

 

Ними стали: Андрій Бондар, Тетяна Малярчук, Остап Сливинський. Нагадаємо, цю премію засновано Польським інститутом у Києві 2007 року. Нею нагороджують раз на два роки українських письменників віком до 40-ка років, незалежно від місця проживання. Власне, таку нагороду (а це 3000 євро та піврічне стажування за стипендійною програмою міністра культури і національної спадщини Польщі GAUDE POLONIA) можна одержати за послідовність у реалізації творчого шляху, інноваційність форми, ламання стереотипів та універсальність послання. Запропонувати кандидатів на нагороду мали змогу українські та іноземні культурні інституції. Для цього було потрібно лише заповнити анкету до 10 листопада. Лауреата й фіналістів (їхні імена уже названо) визначає польсько-українське журі, до складу якого входять: Віра Агеєва, літературний критик, професор Києво-Могилянської академії; Боґуміла Бердиховська, публіцистка, керівника департаменту стипендій Національного центру культури у Варшаві; Ґжеґож Ґауден, директор Інституту Книги (Краків); Ярослав Ґодун (голова журі), директор Польського інституту в Києві; Іван Малкович, поет, директор видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»; Віталій Портников, публіцист; Наталка Сняданко, письменниця і перекладачка, лауреат премії Конрада-2011 та інші. Визначення лауреата відбувається в два етапи: спершу серед номінантів журі визначає фіналістів, потім воно обговорює кандидатури фіналістів і шляхом таємного голосування обирає лауреата. Цьогоріч його ім’я стане відомим 13 грудня. В цей день відбудеться і урочисте нагородження переможця. Лауреатами попередніх років були: Тарас Прохасько (2007), Сергій Жадан (2009) і згадана Наталка Сняданко (2011).


 

Музей Тичини кличе грітися

 

ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Музей Павла Тичини в Києві кличе грітися мітингувальників. «...Для всіх, хто мерзне на вулиці й потребуватиме гарячого чаю, кави, смачних канапок, — двері музею відкрито. Усе це — теж безкоштовно». «Хто буде з дітками, — написано на сторінці музею у Facebook, — може привести дітей у музейний кінозал, теж безкоштовно. Душа народу не продається». Така доброчинність з боку музейної установи триватиме доти, доки буде потрібно людям. Тож нагадуємо, що Музей Павла Тичини розташовано за адресою: вул. Терещенківська, 5, кв. 1, 3 і працює з 10-ї до 19-ї год.


 

Письменники Росії — до українців із відкритим листом

 

Письменники Росії звернулися до українських письменників та українців загалом із відкритим листом у зв’язку з подіями в Києві та інших містах країни, де тривають масові акції прихильників євроінтеграції. Лист опубліковано на сайті Colta.ru: «Мы, русские литераторы, обращаемся к нашим украинским коллегам и ко всем гражданам Украины, кто хочет видеть ее демократической страной, открытой для людей разных взглядов и разных культур. Мы, как и вы, чувствуем себя частью единой европейской цивилизации — и политические силы, которые стремятся отторгнуть нас с вами от нее, вызывают у нас тот же гнев, что и у вас. Нам очень грустно от того, что сегодня вы вынуждены думать о России как о грубой и вероломной силе, желающей подмять под себя другие народы, а не как о родине бесценных культурных богатств и интеллектуальных возможностей. Поверьте, для многих в России Украина — не заблудшая овца, которую нужно на аркане тянуть обратно в общий хлев, а равная по духу страна, чья культура открывает все новые и новые перспективы для плодотворного диалога. Ваша борьба за право выбора своего пути обещает быть трудной — но мы надеемся на ваш успех: он стал бы для нас знаком того, что и мы, в России, сможем отстоять наши права и свободы. Мы с вами!». Під цим зверненням — 32 підписи.


 

Письменники — на підтримку Євромайдану

 

ДМИТРО ЛАЗУТКІН                  СЕРГІЙ ПАНТЮК

Письменники Дмитро Лазуткін та Сергій Пантюк разом із українськими музикантами і громадськими діячами зняли кліп на пісню гурту Kozak System «Брат за брата» (слова — Сашка Положинського, музика — Kozak System). Цю пісню, в якій міститься заклик «свій на свого не здійме руку», вже назвали неофіційним гімном Євромайдану. Вона активно поширюється у соцмережах. У відео використано кадри з розгону «Беркутом» мирних протестувальників вночі в суботу 30 листопада.

 

Підготувала Надія ТИСЯЧНА
Газета: