Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Кілька приводів для оптимізму

Дитяча література в 2020 році: поява нових видавництв, міжнародні відзнаки та успішні дебюти
30 грудня, 2020 - 11:53

Пандемія і тривалі карантинні обмеження боляче вдарили по книжковій галузі. Навесні ми спостерігали, як один за одним скасовуються найбільші книжкові ярмарки, переносяться культурні події, а видавництва оголошують про скорочення видавничих планів. Зачинені під час локдауну книгарні несли величезні збитки, а онлайн-книгарні були змушені робити знижки, щоб сприяти продажам. У той же час ми спостерігали зниження купівельної спроможності — люди втрачали роботу й переходили в режим економії, а книжки найчастіше не потрапляли у списки товарів першої необхідності.

Водночас нові виклики та ризики спонукали гравців ринку до оперативного пошуку нових рішень та ідей, до необхідності стрімко змінюватися і підлаштовуватися під нову реальність. Рік був складним, але нам є за що йому подякувати.

Якщо говорити про український дитліт у 2020-му, то тут є і втрати, і здобутки. Серед здобутків — поява нових видавництв, міжнародні премії та нагороди, переклади іноземними мовами, успішні дебюти та цікаві проєкти з популяризації читання.

НОВІ ІМЕНА, НОВІ КНИЖКИ

Цього року в українській літературі для дітей та підлітків — врожай дебютів. З’являються нові імена, нові книжки, нові теми та ідеї. Серед тих, хто дебютував у 2020-му, є зовсім нові імена, а є ті, кого давно і добре знають як авторів та авторок літератури для дорослої аудиторії. Свої перші книжки для дітей та підлітків написали і люди з інших галузей — популяризатори науки, ілюстратори, психологи, спортсмени та інші. І написали справді добре.

Кілька книжок-дебютів отримали нагороди. У номінації «Дитяча книга року BBC — 2020» перемогла книжка Уляни Чуби «Мед і Паштет — фантастичні вітрогони» (ілюстрації Ростислава Попського, «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»). А у довгий список цієї премії потрапило ще кілька цьогорічних дебютів.

Деякі з дебютів увійшли і до списку найкращих дитячих та підліткових книжок 2020 року від Простору української дитячої книги «БараБука». Ось кілька з них, на які варто звернути увагу:

• Книжка-картинка «Історія, яку розповіла Жука» («Видавництво Старого Лева»), яку написала і проілюструвала Грася Олійко. Це історія про собачку Жуку та її братика Сіріуса, які живуть на вулиці й яким довелося чимало пережити, поки їх не забрали до себе добрі люди. Красива і важлива книжка, яка допоможе розпочати з дітьми розмову не лише про безпритульних тварин, а й глобально — про те, що кожен з нас потребує тепла, любові й дому.

• Дебютна книжка-картинка головної редакторки «БараБуки» Анни Третяк «Про трьох відважних лицарів» (ілюстрації Наталі Чорної, «Ранок»). У ній йдеться про те, як нестримна уява перетворює буденні справи на казкові пригоди і як залученість друзів і дорослих лише зміцнює цей дивовижний світ, в якому немає місця упередженням.

• Письменниця Слава Світова, яка пише для дорослої аудиторії, цього року дебютувала і в дитячій літературі. Її «Великий космічний апчих» (ілюстрації Анни Ломакіної, «Видавництво Старого Лева») — це історія про дівчинку, яка чхає, як «дорослий дядько або величезний слон», і це її вміння чхати гучно і потужно повсякчас приводить до різних кумедних ситуацій.

• Авторка дорослого фентезі «Лазарус» Світлана Тараторіна цього року написала книжку для дітей «Оця Марія звірів малювала» (ілюстрації Наталі Левицької, «Видавництво»). Це художньо переосмислена історія про дитинство Марії Примаченко, у якій авторка майстерно обрамляє факти з життя художниці фантастичними елементами.

• Журналістка і бігунка-любителька Олеся Кешелі-Ісак написала книжку «Непосидючка, який любив бігати» (ілюстрації Ольги Дегтярьової, Yakaboo Publishing). Історію про непосидючого хлопчика Тео авторка розбавляє різноманітними фактами, що стосуються бігу.

• Співзасновник видання про науку «Куншт» Кирило Безкоровайний дебютував як автор книжки «Моя подруга з темної матерії» (ілюстрації Дар’ї Скрибченко, «Видавництво Старого Лева»). Ця книжка для тих, хто любить космос і хоче дізнатися про нього більше. У ній художню оповідь супроводжують цікаві факти.

ЩЕ БІЛЬШЕ КНИЖОК ВІД УЛЮБЛЕНИХ АВТОРІВ

Добре знані й улюблені автори цього року теж активно видавалися. Наприклад, у Сашка Дерманського у 2020-му році вийшли аж три поетичні книжки для дітей, а також кілька прозових. Врожайним цей рік видався і для Івана Андрусяка. У нього вийшла друком історична повість для молодших підлітків «Сірка на порох» («Фонтан казок»), яка отримала схвальні відгуки від критиків і читачів. Ще одна книжка письменника стала бестселером — це «Морськосвинський детектив» (Vivat). Як пише у соцмережах автор, перший наклад практично розкупили за чотири місяці. Крім того, книжка увійшла у короткий список «Дитячої книжки року ВВС» й отримала відзнаку «Книжка року для читачів 7+» від «Барабуки». Також цього року у видавництві «Ранок» вийшла серія книжок-картинок Івана Андрусяка для найменших, а наприкінці року у видавництві «Наш Формат» побачила світ книжка «Нечиста сила та інші капосні історії». Новими книжками потішили читачів і Олеся Мамчич, і Катерина Міхаліцина, і Олена Рижко, і Катерина Єгорушкіна, і Наталя Малетич і багато інших авторів.

Подією року для читачів став і вихід книжки Володимира Арєнєва «Заклятий меч, або Голос крові» (ілюстрації Олександра Продана, «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»), яка є самостійною історією у світі «Заклятого скарбу» і на яку давно чекали прихильники творчості Арєнєва.

НОВІ ВИДАВНИЦТВА

Не всі видавництва пережили кризу. Про своє закриття оголосило видавництво «Фонтан казок». Разом із видавництвом карантин не пережив і конкурс «Напишіть про мене книжку», який «Фонтан казок» проводив щороку. Утім, частина команди «Фонтану казок» розпочала роботу у видавництві «Наш Формат», яке оголосило про створення Дитячої редакції. Її очолив Іван Андрусяк. За рік тут вийшло дев’ять нових книжок та перевидань. Дитяча редакція «Нашого Формату» активно шукає нові імена, оголошуючи різні тематичні конкурси для авторів та авторок.

Також цього року в Україні з’явився потужний видавничо-освітній проєкт «Портал», що спеціалізується на історичних книжках — художніх та нон-фікшн — для дітей та підлітків.  Видавництво планує випускати понад 50 книг на рік. Його ідея полягає у «зціленні історії», тобто, позбавленні від радянського наративу і формуванні нового покоління з українською історією. А головна мета — «нові покоління українців, відкритих і відповідальних, із незалежним мисленням і широким світоглядом, які творять майбутнє з розумінням уроків минулого».

У 2020 році у видавництві вийшло друком близько 40 видань, серед яких книжки про Чорнобильську катастрофу, Голодомор, Голокост, українські скарби, роботу археологів, радянські речі, історію брехні та інші. Над книжковими серіями та освітніми матеріалами видавництво працює разом із командою істориків, освітян-новаторів, дитячих психологів, літературознавців, авторів та ілюстраторів.

БІБЛІОТЕКАМ — СУЧАСНІ КНИЖКИ

Цього року для відбору книжкової продукції для поповнення бібліотечних фондів було створено три експертні ради — Експертна рада з оцінювання літератури для дітей та юнацтва, Експертна рада з оцінювання літературно-художньої літератури для дорослих і Експертна рада з оцінювання іншої (нехудожньої) літератури для дорослих. Створення трьох експертних рад замість однієї, яка діяла торік, дало змогу більшій кількості якісних і актуальних дитячих та підліткових книжок, зокрема і українських авторів та авторок, потрапити до бібліотек. Їх відбирали фахівці, що спеціалізуються на дитліті, слідкують за світовими тенденціями та знають, що цікавого й актуального видається в Україні.

У 2020 році експерти відібрали 833 назви книжкових видань: 514 — література для дітей та юнацтва; 160 — літературно-художня література; 159 — інша (нехудожня) література. Ці видання отримають 606 відібраних бібліотек.

МІЖНАРОДНІ КНИЖКОВІ ПРЕМІЇ ТА ВІДЗНАКИ

1. Українська ілюстраторка Катерина Штанко та письменниця Леся Воронина вже вдруге номіновані на премію Астрід Ліндґрен. Цю премію за досягнення в літературі для дітей та юнацтва, засновану шведським урядом у 2002 році, вручають щороку. Переможця оголосять 13 квітня 2021 року.

Дві українські книжки — «Сапієнси»  Володимира Арєнєва  (ілюстрації Ліни Квітки, «Ранок») та «Піратський маршрут»  Галини Малик  (ілюстрації Грасі Олійко, «Видавництво Старого Лева») потрапили цього року до престижного каталогу книжкових рекомендацій у галузі міжнародної дитячої та юнацької літератури «Білі круки» (White Ravens). Щороку фахівці обирають найкращі видання з-поміж тисяч книжок, які надходять до Міжнародної молодіжної бібліотеки в Мюнхені з усього світу. Цього року каталог налічує 200 книжок 36 мовами з 56 країн.

Міжнародна рада з дитячої та підліткової книги (International Board on Books for Young People — IBBY) включила трьох українців до свого почесного списку. Це письменник Сашко Дерманський — за книжку «Мері» («А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», 2018), ілюстраторка Ольга Кузнєцова — за книжку «Пір’їнка птаха-мрії» («Авіаз», 2017) та перекладачка Наталя Іваничук — за переклад українською книжки «Антон та інші нещастя» («Видавництво Старого Лева», 2018).

Також IBBY оголосив імена кандидатів на премію імені Ганса Християна Андерсена 2022 року. У довгому списку — 62 кандидати з 33 країн світу, серед яких — двоє номінантів від України: письменниця  Галина Малик і художник  Кость Лавро. Імена переможців оголосять під час книжкового ярмарку в Болоньї навесні 2022 року.

Японське видання книжки-картинки Романи Романишин і Андрія Лесіва «Голосно, тихо, пошепки» увійшло до 50 найкращих ілюстрованих книжок 2020 року у Японії. Вперше книжка побачила світ у «Видавництві Старого Лева» у 2017 році, згодом була перекладена понад 20 мовами, здобула низку нагород, серед яких і премія «Bologna Ragazzi Award — 2018».

А книжка «Найкращі дні в році» письменниці Оксани Лущевської та ілюстраторки Тані Горюшиної, що вийшла торік у Швеції, увійшла до каталогу рекомендацій від Swedish Art Council (Kulturrеdet).

ПОПУЛЯРИЗАЦІЯ ЧИТАННЯ

Один з найважливіших цьогорічних проєктів з популяризації читання — це всеукраїнська акція #ЖивіПисьменники, організована Українським інститутом книги за підтримки Міністерства освіти і науки України та «БараБуки».

Для учнів і вчителів початкової школи, бібліотекарів і батьків експерти з дитячого читання розробили серію матеріалів для роботи з сучасною українською дитячою літературою. Це відеоролики про українських дитячих письменників, які входять у оновлену шкільну програму, методички та презентації з розробками елементів уроку.

Усі відеоінтерв’ю із сучасними письменниками викладені у вільному доступі, їх можна переглянути у будь-який час. На цих відео українські сучасні письменники і письменниці постають перед читачами живими людьми, розповідають цікаві факти про себе, про читання, про свої книжки, зачитують уривки з них. Проєкт став особливо актуальним і популярним у час карантинних обмежень, коли живі зустрічі з авторами та авторками були скасовані, а навчальний процес перейшов в онлайн.

Ще один проєкт, на який варто звернути увагу — «Почитай мені». Цю акцію у грудні запустив знову ж таки Український інститут книги за підтримки простору дитячої книги «Барабука», «Радіо Культура» та продакшн-компанії МЕМО. Мета акції — розповісти батькам про важливість сімейних читань і заохотити їх регулярно читати дітям вголос. Для цього був розроблений інтернет-ресурс «Читати вголос» із цікавими матеріалами про користь сімейних читань вголос дітям дошкільного віку. Є на сайті і календар читання з підказками щодо літератури на кожен місяць року, і опція «Запиши свою аудіоказку».

Стане в нагоді родинам і практичний онлайн-посібник «Живі письменники. Батькам», підготовлений ГО «Смарт освіта» та Українським інститутом книги у партнерстві з Фундацією Дарини Жолдак. Видання вміщує описи 50-ти дібраних експертами книжок сучасних українських письменників, а також запитання для бесід із дитиною про зміст, ідеї для спільної гри, коментарі психолога. Автори посібника розповідають, що за допомогою цих книжок і рекомендацій можна знайти теми для розмов, роздумів, стати ближчими з дитиною.

Підготувала Марія СЕМЕНЧЕНКО
Газета: