Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Книжки для всіх»

У Києві відбудеться «Літературний Кураж Базар»
31 серпня, 2018 - 11:34
ФОТО АНАСТАСІЇ МАКСИМОВОЇ

«Спіймати кураж» читачі матимуть нагоду 8 — 9 вересня на ВДНГ. Саме там завдяки зусиллям команди «Кураж Базару» та онлайн-книгарні Yakaboo відбудеться літературна подія. Як поділилася Катерина АВРАМЧУК, бренд-менеджер Yakaboo: «Вся команда Yakaboo щодня запитує себе: що ще ми можемо зробити для того, щоб залучити якомога більше людей до читання. «Літературний Кураж Базар» ми бачимо якраз як спосіб це зробити. Тому що сьогодні література змагається не тільки, наприклад, з кіно, а й з усією індустрією розваг. Ми ставимо собі за мету показати, що книжка — це круто, модно, цікаво й сучасно. І хочемо повернути віру в читання тим, кого травмувала шкільна програма з літератури».

Для реалізації цієї мети організатори підготували особливий формат події, ключовим меседжем якого стануть «Книжки для всіх». А це означає, що читачам, як розповіла Катерина Аврамчук, буде доступне багате розмаїття електронних, паперових та аудіокнижок і книжок шрифтом Брайля. «Той самий меседж проглядається і в підборі подій, — стверджує Катерина Аврамчук. — Наприклад, у нас будуть майстер-класи філолога Олександра Авраменка та літературознавця Ростислава Семкова, презентація новинок коміксів і зустрічі формату Drink&Talk». А ще дискусії, автограф-сесії, кінопокази, поетичні читання й насичена дитяча програма.

І все це під музичний супровід джазу (8 вересня) і сучасної класичної музики (9 вересня). Більше того, відвідувачі матимуть шанс продовжити звучання музики в майбутньому, вже після події. Адже «Літературний Кураж Базар» ставить перед собою ще одну мету, благодійну: організатори планують зібрати кошти на купівлю фортепіано та барабанів до Золотоніської школи, а також на придбання фортепіано для юної повністю незрячої піаністки із Львова. «Вибір благодійного проекту «Кураж Базару» завжди дуже емоційний. Уся команда приймає рішення — зазвичай беремо ті проекти, які справляють найсильніше враження, — коментує Ірина ВИГОВСЬКА, піар-менеджер «Кураж Базару». — Так було й цього разу, коли нам розповіли історію про юних музикантів Золотоніської школи, яка згоріла дощенту. Діти залишилися без інструментів; влада пообіцяла лише перекрити дах, тому діти, юні музиканти, пішли грати на вулиці, щоб назбирати грошей на повний ремонт школи. Як можна було їх не підтримати?! Ми також дуже сподіваємося, що такими заходами звернемо увагу на проблему музичної освіти в Україні».

«Літературний Кураж Базар» — це лише один із кроків, який спрямований підсилювати інтерес до книжок в Україні. «Ми постійно працюємо над популяризацією читання — як в он-лайні, так і в оф-лайні, — зазначила Катерина Аврамчук. — У нас є свій блог, присвячений книжкам і читанню, власне видавництво Yakaboo Publishing, де публікуємо актуальну нон-фікшн літературу. Також часто ми беремо участь у непрофільних подіях — конференціях для маркетологів, стартаперів, HR-iв та ін. Це робиться для того, щоб залучити до читання абсолютно різну аудиторію. Плануємо також започаткувати свою книжкову премію і не тільки. Поки що це все в роботі, але ми обов’язково оголосимо про це найближчим часом». Тож чекатимемо й на нові шанси «спіймати літературний кураж».

Марія ЧАДЮК
Газета: