Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Кобзар, Кріп, Кіборг і Віра

З’явився перший комікс для дітей про українських супергероїв
22 вересня, 2015 - 10:30

Леся Воронюк, молода письменниця з Чернівців, авторка декількох прозових творів та упорядниця збірки віршів про Майдан, представила на Форумі видавців комікс «Українські супергерої», виданий видавництвом «Букрек».

Однією з причин, чому виник комікс, пояснює Леся, — це перенасичення західними супергероями. Леся Воронюк вважає плачевною ситуацію, коли українські дітлахи в садочку чи школі на свята одягають костюми супермена, бетмена чи людини-павука. «А ці діти могли би бути кобзарем, який має суперможливості, чи «кіборгом»... Ми намагалися розробити таких супергероїв, які були би дуже сучасними і відповідали потребам сучасної дитини, але разом з тим кожен з них мав би українське історичне коріння, яке знайшло своє відображення у їхніх можливостях та зовнішньому вигляді», — пояснює авторка коміксу.

Кобзар з кобзою, яка грає, але разом з тим служить йому як суперсучасний, портативний комп’ютер. Кріп — травник-характерник із Карпат. Віра — звичайна київська студентка, яка має пасма жовто-блакитного волосся. Кіборг — воїн з Луганська, який залишився на стороні України, втратив тіло в бою, але в нього залишилося жовто-блакитне серце... Такими є основні герої перших двох випусків коміксу. Загалом Леся Воронюк планує видати десять випусків. Комікси виходять раз в три місяці.

Ідея створити комікс виникла в молодої письменниці спонтанно. «Одного разу, коли я вибирала книжки для своєї донечки, побачила, що зараз українська літературна продукція дуже добре представлена на книжковому ринку. В нас є багато казок, віршиків про песиків, котиків метеликів. Видавництва масово видають українські народні традиційні казки, але немає чогось дуже сучасного, що задовольнило б попит сучасних дітей. Наскільки я бачу по дітях, традиційні українські персонажі, як наприклад, Котигорошко, вже не можуть відповідати їхнім потребам і не можуть бути їхніми супергероями. Зважаючи на те, що ми живемо в інформаційному, дуже технічному світі, дитині, звісно, буде цікавіший супергерой, який вміє користуватися планшетом. І ми не можемо цей процес зупинити», — розповідає Леся Воронюк. 

«У наших коміксах є чотири основі герої, які в кожному випуску виконують різні завдання та долають перешкоди. Але в кожному випуску до них будуть долучатися нові позитивні герої та негативні персонажі, — продовжує Леся Воронюк. — Наприклад, у другому випуску з’явився козак — характерник, який вміє перетворюватися у вовка. Прототипом цього козака, до речі, є соліст гурту «Гайдамаки» Олександр Ярмола. Також будуть долучатися прототипи відомих письменників, музикантів, художників з різними можливостями, щоб зацікавити дітей мистецтвом. Намагаємося не просто вигадувати героїв, а й брати їх з історії, з культури, щоб дитина читала, і в неї це закладалося в уяві та пам’яті».

Леся Воронюк  рекомендує дорослим читати комікси разом зі своїми дітьми. «Батьки завдяки коміксу можуть пояснити дитині, що відбувається в країні дитячою мовою і при цьому їх не травмувати. Дитині не можна  сьогодні показувати наші новини. Вони можуть травмувати дитячу психіку. А ось формат коміксу дитина може сприйняти і зрозуміти», — підсумовує авторка коміксів.

Петро ТКАЧИШИН. Ілюстрацію надано Лесею ВОРОНЮК
Газета: