Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Український вибір» Суми зустріли «негостинно»

Олександр ВОВК: «Розмови про перспективи федеративного устрою в Україні можуть лише зашкодити, фактично це антидержавна діяльність»
20 березня, 2013 - 13:33

18 березня у Сумах мав відбутися ініційований громадським рухом «Український вибір» круглий стіл на багатообіцяючу тему: «Слобожанщина в свете перспектив реформы административно-территориального устройства Украины» у рамках ще більш обіцяючого проекту «Украинская федерация». Як повідомляли на офіційному сайті «Українського вибору», у заході мали взяти участь політологи, культурологи, історики, представники влади, чинні депутати місцевих рад та лідери громадських організацій. Попри очікування організаторів, найактивніше зреагували на анонсовану подію «небажані» гості: представники опозиційних сил — місцевих осередків «Батьківщини», «Фронту Змін», «УДАРу», «Свободи», «За Україну!», НРУ. Опозиціонери продемонстрували виняткову одностайність та злагодженість дій. Вочевидь, подія здалася їм дуже небуденною. «Ми вєжліво попросили «гаспод-таваріщей» разойтись», — прокоментував на своїй сторінці у «Фейсбуці» нардеп Олег Медуниця. Опонентів виявилося більше, ніж прихильників федералізації України, круглий стіл так і не відбувся.

Олег МЕДУНИЦЯ, народний депутат, фракція «Батьківщина»:

— Я та мої колеги-опозиційні депутати вважаємо, що проект, який привезли до Сум представники руху «Український вибір», антидержавний за своєю суттю і має на меті розвал України. Тому опозиційні сили Сум разом виступили проти будь-яких спроб його обговорення і не допустили проведення конференції. Вважаю, що коли йдеться про загрозу цілісності України, будь-які методи захисту її державності виправдані.

Олександр ВОВК, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Сумського державного педагогічного університету ім. А. С. Макаренка:

— Розмови про перспективи федеративного державного устрою в Україні можуть лише зашкодити, фактично це антидержавна діяльність, за якою стоїть політика Путіна, підривна робота Кремля у нашій державі. Її мета — робити все для можливого відокремлення від України хоча б частини її території. Ставка робиться, гадаю, на Крим та східні регіони. Показовою щодо цього є невдала спроба реалізації 2004 року проекту створення так званої Південно-Східної Української Автономної Республіки зі столицею у Харкові. Якщо звернутися до історії, то можна побачити, що подібні ідеї завжди привносили в Україну зовні. Так було, приміром, 1918 року, коли особи не українського, а російського походження намагалися створити Донецько-Криворізьку республіку. «Український вибір» грає на користь великоімперських амбіцій Путіна, який прагне відбудувати модель країни на зразок царської Росії чи СРСР, але у сучасній формі, і таким чином повернути Україну у сферу тотального впливу Росії.

Олександр ХОРУЖЕНКО, директор Центру досліджень регіональної політики м. Суми:

— «Фірма» Медведчука засобом проведення конференцій на зразок тієї, що мала відбутися в Сумах, провокує громадську думку на нестабільність, підіграє силам, які проти підписання Угоди України з ЄС про асоціацію. Це відповідь на успішні (що б там не говорили) переговори, гра безпосередньо проти асоціації. Та проект «Українського вибору» мертвонароджений, у Медведчука немає союзників в Україні, тому карту федеративності йому розіграти не вдасться. Ні в Донецьку, ні в Криму, ні в Сумах — взагалі ніде.

Алла АКІМЕНКО, Суми
Газета: