Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Доктор Геббельс і «Хімера совісті»

Диявол нацистської пропаганди та застосування його методів у сучасній Росії
31 березня, 2022 - 12:25

Багатотисячолітній досвід всесвітньої історії неспростовно доводить: попереду насильства, жорстоких вбивств, тяжких воєнних злочинів завжди йде (і торує їм дорогу) підступна, токсична брехня. Мета останньої – розкласти, злоякісно переродити свідомість жертви агресії, аби зробити її безпорадною, а набагато важливіше – ще до нападу на цю жертву отруїти свідомість самої  держави-агресора, щоб переконати майбутнє «гарматне м*ясо» (а також і підкуплену чи залякану «інтелігенцію», так само як і «середній клас») в тому, що у влади «є право» переступати всі мислимі земні і Божі закони, вбивати, грабувати, гвалтувати, палити.  Бо ти особисто (звертається така пропаганда до  вирощених нею злодіїв) – людина вищої раси, найвеличнішої нації, якій  протистоїть цілий світ. Тому – тобі можна все!

Доктор Йозеф Геббельс, рейхсміністр  пропаганди гітлерівської Німеччини (1933-1945), воістину диявол у розробленні  кампаній тотальної брехні (що , по суті,  були різновидом державного тероризму, психологічної зброї, поряд зі зброєю хімічною та бактеріологічною), сформулював це стисло і безмежно цинічно: «Я звільняю вас від  хімери совісті»  - сказав він, звертаючись до мільйонів німців, насамперед молодих. Це цілком  відповідало «світогляду» нацистів: життя – це боротьба за існування  націй, виживає найсильніша, а мораль, гуманізм, совість – то ознаки слабкості, виродження, їм немає місця на Землі.

Варто зауважити, що у порівнянні з іншими, геть неосвіченими бонзами партії Гітлера, Геббельс гордовито називав себе «інтелектуалом» (він провчився на перших трьох курсах філологічного відділення університету в Кельні, потім кинув, навіть вважав себе «письменником».) У інших і цього не було: середня або  незакінчена середня освіта. Прикметно, що у 1922-1924 роках  молодий Геббельс  уважно вивчав досвід більшовицької пропаганди, яку оцінював дуже високо (!) – аж поки не вирішив присвятити життя фюреру.

Геббельс був справді професіоналом психологічної зброї. Ось основні засади розробленого ним  методу:

1.Треба завжди апелювати не до розуму людей, які можуть піддати  сумніву вашу істерику, а тільки і лише до їх почуттів, причому підсвідомих почуттів. Це спрацює, якщо бити в одну точку , системно, раз за разом, перетворювати розумний народ у натовп.

2.Слід не боятися будь-якої грандіозної , неправдоподібної брехні (на кшталт «розіп*ятого укронацистами хлопчика», «біологічно отруєних птахів в Україні», «геноциду російськомовних на Донбасі» тощо). Навпаки – більше шансів, що таку брехню всмокчуть, якщо її повторювати системно, методично, регулярно.

3.Крім того, у пропаганді важлива пропорція: має бути якась дещиця правди (10-20 %), тоді люди легше повірять тотальній фальсифікації, яка складатиме 90-80 %.

4.Страх  - обов*язковий компонент психологічної зброї. І невід*ємний його компонент – образ ворога. Одночасно не можна послабляти «промивання мізків» у сенсі  непереборності «національного лідера» (колись – фюрера).

5.Проповідь злобної національної винятковості. Геббельс не раз повторював: «Тільки німець, тільки арієць  має право вважатися людиною!».

Наведено  лише головні  моменти  пропаганди  нацистського диявола. Це і є основа злочинів рашистського зомбоящика. Сам Геббельс жодної людини не вбивав. Але  розуміючи, що на нього чекає, 1 травня 1945 року в бункері поруч з кабінетом Гітлера, наказав охороні розстріляти  його разом з дружиною. Вбили також за його наказом їхніх дітей. Поза сумнівом, основною правдою на Землі є розплата за злодіяння. Різного штибу та давності.                                   

Ігор Сюндюков, «ДЕНЬ»

Новини партнерів