Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Пам'яті Єлизавети II

9 вересня, 2022 - 08:19

Я пам'ятаю королеву Єлизавету II стільки ж, скільки себе пам'ятаю. Коли я народився, вона панувала п'ять років. А померла Єлизавета, пробувши на троні сімдесят із половиною років – більше, ніж будь-який інший із британських монархів.

Її царювання почалося в розпал холодної війни і завершилося через півроку після початку нової холодної війни після масштабного нападу Росії на Україну. Королева Єлизавета та вся королівська родина рішуче засудила російську агресію проти України. Хоча королева, згідно з британськими законами та традиціями, не втручається в політику, як зовнішню, так і внутрішню.

Але Єлизавета знайшла спосіб символічно підтримати Україну та українців. У березні на аудієнції з канадським прем'єр-міністром Джастіном Трюдо на столі у королеви стояла ваза з букетом із синіх та жовтих квітів. Вона також зробила солідну пожертву комітету з надзвичайних ситуацій, який допомагає українським біженцям. У травні на відкритті лінії метро в Лондоні, названій на її честь, королева одягла жовтий костюм і капелюшок, прикрашений яскраво-синіми квітами. А 10 травня у зверненні з нагоди відкриття сесії парламенту Єлизавета прямо заявила: «У ці складні часи мій уряд відіграватиме провідну роль у захисті демократії та свободи в усьому світі, включаючи продовження підтримки народу України». Вона дуже добре пам'ятала, що таке була Друга світова війна. Наприкінці її Єлизавета стала лейтенантом жіночої допоміжної територіальної служби і вивчилася на водія. Вона дуже добре запам'ятала бомбардування Лондона та інших британських міст під час Битви за Британію у 1940 році. І жваво уявляла собі, як сьогодні мешканцям українських міст доводиться ховатися у нашвидку впорядкованих бомбосховищах від російських бомб і ракет.

Зі смертю Єлизавети пішла ціла епоха. Для британців із нею асоціюється майже все життя після Другої світової війни. Єлизавета пішла від нас у дні, коли російський диктатор за допомогою сили намагається зламати той світовий порядок, який склався після краху нацистської Німеччини у 1945 році та комуністичного Радянського Союзу у 1991 році. І королева до самого кінця твердо вірила, що новий агресор зазнає такого ж краху, який зазнав свого часу Адольф Гітлер, і що світовий лад, заснований на міжнародному праві, встоїть під ударом нового моторизованого Чингізхана. І зараз українські військові роблять все, щоб цього Чингізхана зупинити та повернути назад. А королева Єлизавета прожила дуже гідне життя і ні від кого не чула злих слів.

Напевно, такої королеви британці більше не матимуть. Мир її праху!

Новини партнерів