Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

День боротьби з божевіллям

9 грудня, 2015 - 11:00

Отак, буває, звичайного сонячного ранку знічев’я зазирнеш у календар — і таке надибаєш, що спочатку усміхнешся, а потім похолодієш.

Виявляється, сьогодні Міжнародний день боротьби з корупцією (цинік у мені підказує — боротьби з поганою погодою, але ми з ним зараз розберемося). 9 грудня 2003 року в мексиканському місті Меріда на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції. 14 грудня 2005 року Конвенція набула чинності як міжнародний правовий документ, обов’язковий до виконання її сторонами. На кінець 2009-го Конвенцію підписали близько 140 держав і близько 80 — ратифікували. Україна ратифікувала угоду 18 жовтня 2006 року.

Ну що тут ще сказати? Гарне слово — корупція. Елегантне й офіційне, мов костюм з гардеробу чиновника. Костюм собі й костюм. Костюм мовчить. Він нічого не скаже ні про мурло, яке його носить, ні про те, що куплений він геть не на ту зарплатню, що мурло з наших податків отримує; змовчить костюм і про розмови, які його господар веде з такими само хижаками, і про пачки грошей, які опиняються у внутрішніх кишенях. Добре бути костюмом — ніхто не спитає й у тюрму не посадить. Добре бути словом іноземного походження — ніхто не злякається зайвий раз.

Про те, що корупція — це, буквально, гниття, розкладання, мало згадують. А варто було б. Гній сочиться корумпованою державою, проникає в керуючу державою голову — і держава  божеволіє. Там, де гній — там і кров. Багато крові. Кров на Майдані. Кров на Донбасі. Кров, яка ще проллється — можливо, ріками — у наших сусідів у Білорусі і в Росії. Якщо собі все це отак уявити, будь-який фільм жахів здасться дурнуватим жартом.

І ти теж, авторе, брав у цьому участь, теж підсовував шоколад секретаркам, вкладав гроші в документи. Додавав сили огидному й ненажерливому чудовиську.

Простіше написати «Більше не буду».

Більш патетично написати «Ми не будемо».

Краще отак: «Сподіваюся, що не будемо».

Адже корупція — це порушення життєво важливих норм. Тобто (ось іще одна метафора, немає їм ліку) божевілля. А кому хочеться бути божевільним? Правда ж, нікому?

Газета: 
Новини партнерів