Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Від 20 до 80 за барель

Два протилежних прогнози цін на нафту
23 вересня, 2015 - 11:42

Ціна на нафту не дає змоги прогнозувати її стійкий рух. Проте з певною регулярністю такі припущення з’являються. Бізнесмени і політики всіх рангів потребують хоч якихось реперних точок навіть на найближчу перспективу.

Додаткову невизначеність у вартість нафти, яка значною мірою пов’язана з курсом долара, вносять очікування рішення Федеральної резервної системи (ФРС) щодо рівня базової облікової ставки.

Як повідомляє агентство Bloomberg, у внутрішньому звіті ОПЕК прогнозується зростання ціни на нафту до $80 за барель до 2020 року. Підставою для таких висновків, на думку аналітиків картелю, є позитивна динаміка основних економічних показників американських і європейських країн в першому півріччі поточного року. Як наголошується в доповіді картелю, цього року світовий попит на нафту складе 92,79 мільйона барелів на добу, що на 1,46 мільйона барелів на добу більше, ніж 2014-го. Проте наступного року підвищення попиту дещо зменшиться — на 1,29 мільйона барелів на добу при світовому попиті 94,08 мільйона барелів через погіршення економічних показників у Латинській Америці і Китаї. До речі, в серпні об’єм китайського експорту скоротився на 5,5%.

Враховують в ОПЕК і можливе зменшення видобутку нафти в США через нерентабельність для малих і середніх фірм. На думку авторів доповіді, на це вказує скорочення числа бурових установок і банкрутство значного числа фірм.

Протилежна картина наводиться в доповіді банку Goldman Sachs. У ній міститься попередження, що надлишок нафтових вуглеводнів на світовому ринку може призвести до збереження низьких цін на нафту упродовж 15 років. Керівник департаменту аналізу сировинних ринків банку Джеффрі Каррі передбачає, що ціни впадуть до 20 доларів за барель з вірогідністю 50%. Досягнення нафтовими цінами свого мінімального значення можливо в жовтні 2015 року або березні 2016-го. При цьому довгостроковий прогноз банку щодо вартості нафти зберігається на рівні 50 доларів за барель.

Як уточнив Каррі, додатковою умовою досягнення мінімальних цін є наявність достатніх нафтових резервів. «Існують ризики її зниження (ціни на нафту. — Авт.) з урахуванням того, що відбувається на інших сировинних ринках і на макроринках в цілому».

Кожні 100 тисяч тон перевищення пропозиції нафти над попитом — це падіння котирувань на 1—2 долари за барель. Як пише газета «Московский комсомолец», при цінах на нафту в 115 доларів за барель це неістотно. При котируваннях у 20 доларів такий сценарій стане апокаліпсисом. Звичайно, це стосується країн, економіка яких повністю зав’язана на доходах від нафти і газу. Ціна на нього для більшості угод «Газпрому» пов’язана з вартістю нафти і через деякий часовий лаг повторює нафтову динаміку.

Друга украй важлива обставина, що безпосередньо впливає на ціну на нафту, — це рішення щодо базової ставки ФРС. Не буде перебільшенням сказати, що практично у всіх нафтовидобувних країнах буквально затамувавши подих чекали повідомлень із США. Якщо ставка підвищується, то привабливість американських активів збільшується, курс долара виросте, відповідно ціна на нафту знижуватиметься.

І ось з’явилася можливість зітхнути з полегшенням. Поки ухвалено рішення ставку не збільшувати. Хоча з’явилася обмовка, що рішення про її підвищення на 0,4% може бути ухвалене до кінця поточного року. Отже легко дихати залишилося не дуже довго.

Треба мати на увазі, що при ухваленні рішення ФРС нафтові котирування беруться до уваги далеко не в першу чергу. Для комітету головним є зростання економіки і рівень інфляції в США. Все інше розглядається як похідне від цих параметрів.

Хоча становище в американській економіці і покращується, але абсолютно не з тією швидкістю, яка розглядається як мета. Темпи економічного зростання помірно прискорилися останніми місяцями, ситуація на ринку праці покращилася, витрати домогосподарств практично не змінилися, а динаміка експорту й інвестицій залишається слабкою.

ФРС покращила прогноз щодо зростання ВВП на 2015 рік (з 1,9 до 2,1%) і рівня безробіття (з 5,3 до 5%). Проте на наступні два роки прогноз щодо зростання економіки погіршений з 2,5% до 2,3% 2016 року і до 2,2% 2017 року. Прогноз стосовно безробіття покращений з 5,1% до 4,8% на обидва роки. Головною проблемою поточного року визнана інфляція. Прогноз на 2015 рік залишений без зміни — 0,4%, 2016-го очікується 1,7%, 2017-го — 1,9%. Нам це здається дещо дивним, але американців непокоїть низький рівень інфляції. Метою є 2%.

Виходячи з цих міркувань, базова ставка залишена на рівні 0,25%, хоча економісти попереджають про небезпеку такого становища. В американській економіці все виразніше проявляють себе ознаки фінансових бульбашок, пов’язаних із низькими банківськими ставками і великою кількістю циркулюючих грошей. Знищенню наростаючих бульбашок і покликане сприяти підвищення базової ставки ФРС. При цьому всі розуміють, що підвищення ставки призведе до скорочення інфляції і можливого її переходу в дефляцію, чого дуже хочуть уникнути.

Очевидно, що залишення рівня базової ставки тільки відкладає рішення. Ухвалювати його необхідно, і багато експертів вважають, що воно буде ухвалене наприкінці поточного року, в крайньому разі, наступної весни.

У Росії рішення ФРС зустріли з певним оптимізмом. На біржі рубль у першу годину після публікації прес-релізу ФРС зміцнився до позначки в 65 рублів за долар. Американська валюта знижувалася також до шести основних валют, зокрема до євро. Радісних коментарів було хоч відбавляй.

Проте дійсність виявилася дещо похмурішою. На тлі рішення ФРС світові ціни на нафту показують негативну динаміку.

Вартість листопадових ф’ючерсів на північноморську суміш Brent впала на 1,35% до 48,42 долара за барель, на легку нафту марки WTI — на 3,01% до 45,49 долара за барель. Приблизно такою ж буде і вартість російської нафти Urals. І це при тому, що Білий дім відмовився підтримувати ініціативу палати представників США щодо відміни заборони на експорт сирої нафти, яка існувала впродовж 40 років. «Це політичне рішення, яке спрямоване на користь міністерству торгівлі, тому ми не підтримуватимемо законопроект», — заявив прес-секретар Білого дому Джош Ернест. Згідно з попередніми даними Reuters, показник запасів нафти в США цього тижня на нижчому рівні, ніж чотири тижні тому.

На думку експертів, зміцнення рубля на відміну від, наприклад, євро або британського фунта щодо долара носить тимчасовий характер. Воно пов’язане з суто бухгалтерськими причинами, коли експортери обмінюють долари на рублі для внесення чергових платежів. Крім того, Центральний банк Росії знову почав скуповувати валюту для поповнення своїх резервів. Остання ознака явно вказує на те, що найближчим часом регулювальник чекає подальшої девальвації рубля і готується до цього.

Рубель пов’язаний з ціною на нафту, як кажуть, жорсткою зв’язкою. Найбільш негативний прогноз, який дають у Центральний банк наступного року, це близько 40 доларів за барель. При половині такої ціни кут падіння рубля збільшиться дуже сильно. Дефіцит російського бюджету 2015 року досягне трильйона рублів. Наступного року він може перевищити два трильйони. Тоді курс російської валюти впаде до 80 рублів за долар і 95 — за євро. Наслідки такого розвитку подій очевидні.

Поки ж політика діє врозріз з економікою і фінансами. Відкриваючи новий фронт протистояння із Заходом у Сирії, Кремль явно не враховує можливого розвитку за прогнозом Goldman Sachs. Зазвичай найгірші сценарії мають властивість справджуватися. Таке життя.

Газета: 
Новини партнерів