Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Втручалися і втручатимемося. Допомагали і допомагатимемо

9 травня, 2022 - 11:23

Потік військово-технічної та іншої допомоги Україні з боку її союзників почав серйозно турбувати та дратувати Москву. Сам начальник держави російської та її міністр закордонних справ Лавров почали шантажувати Захід розмахуванням ядерної кийки.

Уроки історії у Кремлі нікого не вчать. Радянський лідер Микита Хрущов вже лякав США ядерним ударом, ніхто не злякався, а світ отримав Карибську кризу. В результаті злякався сам Хрущов і був змушений писати листа президенту Джону Кеннеді, що його не так зрозуміли і нічого поганого він не задумував. СРСР під американським контролем вивіз свої ракети з Куби, а американці за півроку ліквідували свої бази в Туреччині. Їх і так планували закрити, і тому на такий обмін погодилися з легким серцем.

І тепер усе повторюється. Чи не буквально, але по суті. На ядерні загрози Путіна-Лаврова, а також на вимогу не втручатися у війну з Україною, інакше настане нищівний удар, у Вашингтоні приготували своєрідну відповідь.

У газеті The New York Times було опубліковано статтю про те, як американські розвідувальні органи допомагають своїм українським колегам передачею інформації в режимі on-line. «Підтримка американською розвідкою українців мала вирішальне значення на полі бою, підтвердивши цілі, виявлені українськими військовими, та вказавши на нові цілі. Потік оперативної розвідувальної інформації щодо пересування російських військ, яку Америка передала Україні, не має прецедентів».

Американська преса писала, що літак-розвідник і навідник Boeing P-8А Poseidon патрулював у румунських територіальних водах Чорного моря і в якийсь момент часу вимкнув свій траспондер і ввімкнув його приблизно через дві з половиною години в тій же точці, в якій вимкнув свій розпізнавач. За дві години ракетами «Нептун» був атакований і потоплений крейсер «Москва».

Найцікавіше, що у Вашингтоні не заперечували того, що інформацію про верифікацію корабля та координати знаходження крейсера передали українським військовим. Причому зробили це у вигляді тролінгу. Так, передавали, а що з такою інформацією зробили в Україні, нас не стосується. Колеги у Києві мають свої джерела інформації та не факт, що наша зіграла якусь роль у долі крейсера. Ось такий вищий пілотаж наївності, а насправді відвертого знущання.

Другий чорний лебідь прилетів із Лондона. У програмі відомого тележурналіста Пірса Моргана TalkTV виступив колишній офіцер морського спецназу - морський котик, який брав участь в операції з усунення Усами бен Ладена. Як офіцер у відставці він не був пов'язаний з якимись зобов'язаннями і міг висловлюватися досить вільно. Водночас колишніх спецназівців не буває і він є достатньо поінформованою людиною. Так ось морський котик прямо і чітко сказав в ефірі, що в оточенні Путіна назріває змова з метою його усунення, і змовники мають контакти з американською розвідкою.

Можна підбити деякі підсумки.

У Вашингтоні відкрито підтвердили, що передають інформацію українським військовим про пересування російських військ, у тому числі і розташування мобільних пунктів управління. Однак не беруть участь у прийнятті рішень щодо завдання по них ударів. Проте визнають, що останні не в останню чергу призводять до таких численних втрат серед найвищого офіцерського складу російської армії. У тому числі генералів. Те саме стосується інциденту з крейсером «Москва».

Це можна розглядати як своєрідну відповідь на загрози та вимоги Москви не втручатися у війну в Україні. Відповідь ясна і чітка. Втручалися і будемо втручатися, допомагали і допомагатимемо. Ваші ядерні загрози ігноруємо і не боїмося.

У Кремлі поінформовані про сказане на ток-шоу в Лондоні. І тепер перебувають у досить розібраному стані. Чи це свідомий фейк, чи повідомлення про дійсну змову. За всіма законами розвідок про такі речі на ток-шоу не кажуть. Проте війна в Україні зламала вікові традиції спецслужб. Де і коли це бачили, щоб розвідки зливали в пресу інформацію, як вони передають дуже важливі дані своїм союзникам і тим самим підтверджують участь на стороні агресії, що протистоїть. Тим не менш, ми маємо справу з незаперечним фактом.

У цьому нічого не змінює повідомлення NBC, що американський президент під час телефонної розмови з головою ЦРУ Вільямом Бернсом, директором Національної розвідки Евріл Хейнс та міністром оборони Ллойдом Остіном назвав «контрпродуктивними» витоку даних про співпрацю з Україною у сфері розвідки. Джо Байден сказав, що витоки мають припинитися.

Швидше за все, це теж свого роду тролінг. Начебто адміністрація не несе відповідальності за пресу у вільній країні. Тим не менш, при всій свободі американські редактори, особливо в таких світових газетах як The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal, люди дуже відповідальні, щоб пропустити таку значущу інформацію хоча б без мовчазної згоди відповідних владних структур. Вони ж чудово розуміють, яку інформаційну бомбу можуть підірвати.

Знаючи мислення шлях і не дуже щасливого кагебіста Путіна на Заході впевнені, що цим посіяли дуже велике насіння загальної підозрілості в найвищих московських сферах. Звідси один крок до масштабних чисток у найближчому оточенні Путіна. Вони ж у свою чергу стимулюватимуть змову та її учасників. Їм дуже варто замислитися над своєю долею.

У Москві всі зрозуміли і одразу почали здавати назад. Посол Росії в США Антонов у сльозливому інтерв'ю журналу Newsweek поширювався, що Москва і думати не думає про застосування ядерної зброї. Мирні люди. Офіційний представник МЗС Росії Зайцев Захаровій не довірили, фактично дезавуював висловлювання свого начальника Лаврова. Кремль зрозумів, що загрався і його останній козир виявився звичайною шісткою. Причому битою.

Захід чітко дав зрозуміти, що єдині можливі переговори з Москвою можуть йти тільки про повну і беззастережну. І прийматимуть її виключно на українських умовах. У разі потреби Вашингтон та Брюссель додадуть додаткові параграфи.

Робити це доведеться з Путіним чи без нього. Нехай про це думають у московських коридорах влади. Вони часу практично не залишилося.

Юрій РАЙХЕЛЬ

Новини партнерів