Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Як українцям мінімізувати створювану Росією пітьму?

30 жовтня, 2022 - 21:31

«Допомога Україні у підготовці до зими зростає. USAID (Агентство США з міжнародного розвитку – С.Г.) надало 22 громадам 100 генераторів, що забезпечать роботу лікарень, шкіл, органів влади, якщо інфраструктура буде пошкоджена атаками російських військ», – йдеться у повідомленні, яке було оприлюднене цими днями. А ще там сказано, що «від початку великої війни» USAID передало українцям понад 700 генераторів.

Услід за тим надійшло ще два схожих повідомлення. Німеччина передала 14 генераторів різної потужності для підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій. «14 генераторів різної потужності для підрозділів ДСНС у Донецькій, Київській, Луганській, Чернігівській та Черкаській областях вже в Україні», - зазначається у повідомленні посольства ФРН у Facebook. Доставку забезпечило Федеральне агентство з технічної допомоги за фінансової підтримки міністерства закордонних справ Німеччини. А Іспанія анонсувала передачу Україні чотирьох генераторів.

Добре? Однозначно добре, зважаючи на прицільні удари російських агресорів по енергетичних об’єктах України і масові вимушені відключення електроенергії. І водночас дуже погано, що таких генераторів мізерно мало, зважвючи на нагальну потребу в них. А потреба ця набуватиме все більших розмірів у силу тривання війни на знищення, яку РФ веде проти України.
Але тут висвітлюється ціла низка серйозних проблем. От, скажімо, в ефірі Громадського радіо перший заступник голови Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко заявив, що Міністерство енергетики призупинило виконання наказу «Нафтогазу» Київоблгазу зупинити поставку газу на Трипільську ТЕС 30 жовтня, що неминуче потягнуло б за собою ще більший дефіцит електроенергії: «Доручення «Нафтогазу» зупинене і ніхто не буде відмикати Трипільську ТЕС. Я сподіваюсь на кадрове рішення у НАК «Нафтогазі». Воно буде прийняте найближчим часом». Тобто бачимо щонайменше неоднозначну ситуацію, коли певні відомчі інтереси переважили загальнонаціональні. І це не єдиний приклад із цього розряду.

А як оцінити енерговитрати на роботу незчисленних ресторацій, кафе і просто ґенделиків із ранку і майже до комендантської години? Як на мене, ці заклади не можуть іти нарівні з поліклініками, лікарнями, дитсадочками, хлібопекарнями, супермаркетами тощо; вони не є критичними для підтримки життєдіяльності столиці (як і будь-якого міста). Так, це чийсь бізнес, це робочі місця. Але за умов нестачі енергопотужностей доводиться чимось жертвувати; а не «висіли» б на міських мережах усі ці заклади харчування, призначені для тих, хто не звик рахувати й економити свої гроші, плюс різні розважальні притички, дивись, вимкнення світла у лікарнях не доводилося б робити… Утім, тут є вихід, і це – автономні електрогенератори достатньої потужності. Хоча б на години пік. А краще – на весь час зумовленої російськими ударами нестачі енергії. Тобто або нехай зачиняються у зв’язку з надзвичайними обставинами до світлого й теплого часу, або – на повне самозабезпечення електроенергією. Нічого, туди ходять не найбідніші люди. Сказане, звісно, не стосується кафе у супермаркетах, які не є автономними та значна частина систем яких спільна з системами власне супермаркетів. А поки що маємо те, що маємо… Навпроти моїх вікон палахкотить вогнями ресторан у парку – наче й немає ніякої війни.

І ще про генератори. На початку статті я навів повідомлення про передачу Німеччиною 14 генераторів різної потужності для підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Це зробили державні структури за державні гроші. А якщо спробувати зробити щось подібне на недержавному рівні? Київський мер Віталій Кличко досі має високий рейтинг серед громадян ФРН старшого та середнього віку завдяки своїм успішним боксерським виступам і вільному володінню німецькою мовою. А чи звернувся Кличко до громадян й організацій Німеччини з проханням придбати та передати Києву якнайбільше електрогенераторів? Така акція не може не мати достатньої підтримки, тим більше, йдеться про конкретні речі немалого об’єму, цільове використання яких легко перевірити.

Нарешті, процитую ще один фрагмент із виступу депутата ВР Олексія Кучеренка в ефірі Громадського радіо, у якому він наголосив, що графік обмежень і відключень електроенергії має бути справедливим: «Щоб не було так, що одні сидять 8 годин без світла, а на сусідній вулиці годину чи у них взагалі немає відключень. Цей графік має бути скорегований». Так, і розмови про те, що певні категорії киян не помічають зумовлених війною негараздів і не сидять годинами у темряві, як інші, точаться поміж містян. А тому справді потрібно прагнути максимальної справедливості та доцільності у цьому вельми дражливому питанні.

Новини партнерів