Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Вірусняк

10 березня, 2022 - 16:01

Намагаючись докопатися до причин розв’язання новітньої російсько-української війни ми дедалі впевненіше доходимо висновку – однаково винними є, як російська верхівка  так і більшість росіян, які зростили цей бур’ян...

Багато хто з нас були в полоні ілюзій, мовляв, це путін у всьому винен, а прості росіяни… вони просто «заблудлі вівці», зомбовані пропагандою. Але тепер бачимо – попри реальну війну, реальні людські жертви кількість «вівців» не набагато зменшилася, вони продовжують підтримувати агресивні ненажерливі дії свого «пастуха». І це в час суцільного інтернету, коли, при бажанні, можна з різних джерел почерпнути інформацію, включити  голову і зробити висновки для самого себе, назвавши біле – білим, а чорне – чорним… Переважна більшість росіян не хочуть розбиратися, не хочуть шукати правду.

Коли планету вразив корона-вірус, то для самозбереження кожен почав шукати різноманітну інформацію, як від нього вберегтися, що робити в разі зараження, як лікуватися. Спрацював елементарний інстинкт самозбереження людини. Нинішнє російське суспільство також вражене вірусом. Ця шовіністична хвороба вразила передовсім – їхні голови. Послухайте нові опитування щодо агресії московії проти України. За невеликим винятком люди різних вікових категорій підтримують її, захищають російське військо та його верховного пахана-путіна. Будь-який контр-аргумент викликає шалене несприйняття. Навіть світлини зруйнованих українських міст не хочуть бачити, навіть фото вбитих власних солдат відхиляють вбік… І від цього стає страшно. Що ж це за така інфікована нація, якої вже, як зарази, боїться увесь світ?! Що це за «человєчєскій ресурс», який уже назвати  людьми язик не повертається?!

Запобіжником проти того, що московія може відверто  вторгнутися на територію нашої країни було відчуття, що там багато проживає вихідців із України в одному-другому-третьому поколіннях… І що?! Де ті українці?! Вони так само в більшості своїй  підхопили вірус шовінізму, перетворившись на манкуртів. Чого варті українські прізвища, які мелькають в найближчому оточенні путлєра, Держдумі та інших органах російської влади.  Отже генетичний запобіжник також не спрацював. Вірус вразив – до глибин, до кореня. В цьому переконалися більшість із нас, хто має родичів у Росії. Як кажуть, хоч кілок на голові теши – вони незмінно вважають рассєю-матушку правою у всьому, звинувачуючи то «нациків», то «америкосів», то НАТО. Всі винні – окрім них.

Та все ж надія на оздоровлення цієї вкрай запущеної московської хвороби є. Вірю, що в геть інфікованому кореневищі знайдуться один-два-три здорових манюсіньких  корінці, через які в організм почнуть проникати свіжі соки, оздоровлюючи розум. Не у всіх. Але – знайдуться!

Ось уривок із спілкувань з родичами із-за «парєбріка», якими у фейсбук поділилася журналістка Світлана Божко:

«Подзвонив  мій родич з росії: "Ми нічого не знали, наші ЗМІ нам брешуть, нам все розповіла донька Софія, яка навчається в Канаді" (?!) Потім він подзвонив вдруге. «Як ви?»  І мене, наче прорвало. " Вони обстрілюють і бомблять наші Суми! Вони вбивають дітей!» Я вже не стримую ні сліз, ні проклять. І через звукові перешкоди родич намагається докричатися до мене: "Свєто, протримайтеся місяць!!! Тут вже все, кінець росії! Тут немає грошей, продуктів, тут олія за тиждень втричі подорожчала. Тут люди злі, на мітинги виходять. Економіка розвалюється, у нього не буде за що воювати!!! Ти чуєш мене, Свєто?!"

А сценаристка Наталія Ворожбит з метою розібратися в запрограмованості росіян  на війну оприлюднили  листа своєї знайомої. Ось короткий фрагмент: 

" …За последние дни мне начинает казаться, что я схожу с ума. Кошмар, творящийся по нашей вине. У вас – одна реальность, здесь – другая.  Вдруг сегодня обнаруживаю, что очень многие русские люди здесь сегодня настолько верят этой картинке – что если бы мы не напали – то завтра бы на нас напали....

Далее, смотрю специально федеральный канал, чтобы понять, что они транслируют, и именно так сегодня говорят люди, так вот, что говорят:

украинская Армия прикрывается людьми как живым щитом, вот например, людей сгоняют на нижние этажи домов, а военные на верхних этажах. Именно поэтому потом русские военные ведут обстрел домов. Также выставляет мирных людей перед военной украинской техникой. Ну и последние новости от МИД РФ, может ты уже слышала, о том что в Украине велись разработки биологического оружия....

А, да, одна моя подруга мне сказала просто, что «Украина накануне объявила нам ядерную войну». Наташа, я пишу это тебе не в оправдание россиян...Прости за такие вопросы, я очень болею сегодня за вас, и болею за нас, за наши головы...»

Що до цього фрагмента – маємо очевидне: людина намагається розібратися, вникнути, їй муляє абсурдність вчинків, які російські пропагандисти приписують українцям, мирній нації. Отже, живий корінчик в організмі проснувся. Наталя, звісно, намагатиметься доступним чином розвіяти «чорний дурман», яким закурюють росіянам голови. І, напевне, це в неї частково вдасться. Принаймні, хтось почне  співставляти цю інформацію з іншими джерелами.

… На лаві підсудних в Нюрберзі поряд із фашистськими генералами сиділи фашистські пропагандисти. Скоро тих, хто роками множив вірус в головах росіян також, сподіваюся, ми побачимо серед засуджених. Вони несуть таку ж відповідальність за розв’язану новітню російсько-українську війну, як і  генерали, як і сам їхніх «баранячий пастух».  Та жодної відповідальності з тих, хто дозволив себе інфікувати, ніхто знімати не буде. Прощення їм немає! Росіяни поплатяться власним відносним благополуччям та шлунком, адже саме в шлунок вони добровільно перемістили власні мізки… Саме  через шлунок та тваринні інстинкти виживання почнеться їхнє оздоровлення від вірусняка. А якою буде подальша доля ізольованого від світу «руського міра»  здогадатися не важко.

Новини партнерів