Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коаліція ПР+НУ-НС: просто «качка»?

16 червня, 2010 - 00:00

Висловлена днями думка члена партії «Наша Україна» Юрія Єханурова (в інтерв’ю «Газете по-киевськи») про те, що восени можна ставити питання про входження в коаліцію з Партією регіонів і виведення звідти комуністів, одразу викликала обурення самих коаліціантів. Петро Симоненко, лідер комуністів, назвав це «качкою», заявивши, що «у нас є всі підстави говорити, що коаліція сьогодні працює і виконує ті зобов’язання, які вона брала на себе». Хоча, ще в неділю виступаючи на пленумі ЦК партії, пан Симоненко говорив, що «не можна дозволити великому капіталу і його найманцям прив’язати нас до Партії регіонів, перетворитися на її молодшого політичного партнера».

В свою чергу, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов запевнив, що нині не йдеться про зміну формату коаліції. «Це провокаційні заяви, які не мають під собою жодних підстав. У нас є коаліція і ми дорожимо роботою цієї коаліції», — сказав він. Єфремов зауважив, що створювати новий формат коаліції — це безглуздо, але розширення коаліції за рахунок нових депутатів є позитивним сигналом. Лідер фракції Партії регіонів також запевнив, що спеціальні переговори про розширення коаліції не ведуться, однак є інформація, що окремі групи депутатів хочуть увійти до складу коаліції.

В НУНСі теж заперечили наміри щодо вступу до коаліції. «Від фракції я можу прокоментувати, що не є, не було й не буде можливості у найближчій перспективі фракції вести будь-які переговори з провладною коаліцією у будь-якому форматі, оскільки в основі такої коаліції є Партія регіонів», — заявила Ксенія Ляпіна. Натомість, член БЮТ Андрій Кожем’якін переконаний у правдивості заяв Єханурова. На його думку, таким чином, «Наша Україна» хоче легалізувати давнішню співпрацю Віктора Ющенка з Януковичем». «Партія «Наша Україна» завжди працювала, зокрема, і під час виборів на Януковича. І зараз вони будуть легалізовувати співпрацю на офіційному рівні», — сказав він.

Володимир ФЕСЕНКО, політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента»:

— Ця схема є дуже популярною в середовищі деяких «нашеукраїнців», які завжди хотіли бути в складі такої коаліції і досі плекають надії, що таке входження все ж таки відбудеться. Насправді, це просто кольорові фантазії, не більше не менше.

Окрім того, в даному випадку ми маємо справу з особистою точкою зору Юрія Єханурова, що не відображає офіційну позицію партії. Насправді в партії «Наша Україна» дуже багато явних, прихованих чи часткових прихильників коаліції із Партією регіонів, починаючи від того ж Єханурова, Віри Ульянченко, і закінчуючи Віктором Андрійовичем. Останній, до речі, дуже сподівався, що його покличуть на посаду прем’єр-міністра.

Оскільки коаліційне питання вже вирішено, Партії регіонів вже не потрібен НУ-НС. Навіть якщо виникнуть якісь проблеми з комуністами чи блоком Литвина, це буде узгоджено за рахунок індивідуальних членів коаліції. «Наша Україна» не потрібна ПР ще й тому, що всередині партії Ющенка немає єдності. Це сукупність окремих депутатів, які орієнтуються, хто на Ющенка, хто на Кириленка, хто на Тимошенко. А єдиної фракції, де була б стійка і послідовна більшість, немає. В цьому сенсі, суто фантастичний варіант розглядати на найближчу перспективу якусь коаліцію ПР і НУ-НС.

І ще одна важлива обставина. Якими б не були розбіжності всередині коаліції, ніхто з коаліції найближчим часом виходити не буде. Якщо уважно проаналізувати, то вся ця критична риторика є суто передвиборною. Але в пріоритетах комуністів і литвинівців влада є більш важливішою за будь-які передвиборні маневри з переходом в опозицію. Тому вони будуть чіплятися за свої місця в коаліції до останнього. Всі ці розбіжності у позиціях це, скоріше, тактична метушня. Рейтинг падає, існують проблеми з перспективою, особливо у блоку Литвина. Певною мірою різняться позиції Симоненка і Грача, але, попри свою критику олігархів із ПР, незгоду на співпрацю з МВФ і не погодження із запропонованими реформами Президента, комуністи з коаліції виходити не хочуть. Для них це і певні владні привілеї, і головне — вагоме джерело надходження коштів в партійну касу.

Володимир ЛУПАЦИЙ, політолог, директор Центру соціальних досліджень «Софія»:

— Наразі немає підстав говорити про вихід комуністів із коаліції. Ця інформація пов’язана із внутрішньопартійною дискусією всередині КПУ, оскільки політичне керівництво партії декларує виконання коаліційних домовленостей і членство в коаліції.

Важливо наголосити на тому, що де-факто в Україні відбулися зміни в політичній системі. На сьогодні значення коаліції як об’єднання парламентських фракцій дещо модифіковано. Після того як коаліцію було утворено на базі фракцій та членства окремих депутатів значення будь-яких нових фракцій змінилося. Мова йде не про розпад коаліції, а про забезпечення ситуативної більшості, яка б дозволила працювати парламенту на базі проектів, які ініціює виконавча влада.

Для діяльності ситуативної більшості, не обов’язковою є реструктуризація коаліції або приєднання до неї інших фракцій. Це — по-перше. По-друге, питання про коаліцію, яка б забезпечувала конституційну більшість, на сьогодні теж не стоїть, оскільки питання, пов’язані з реформуванням Конституції, є також неактуальними. Зростання технічної коаліції і перебування поза її межами, не несе жодних політичних та ідеологічних дивідендів для НУ-НС. Тому останні намагаються апелювати до реформаторського крила Партії регіонів і поставити питання про необхідність перетворення виборчої коаліції в коаліцію реформ.

Тим не менше, є певні застереження, оскільки на передодні місцевих виборів так чи інакше Партія регіонів буде змушена враховувати ідеологічні застереження щодо блокування з «Нашою Україною». Таке блокування — це певне випробування внутрішнього політичного балансу і консенсусу всередині самої ПР. І третє — потрібно дочекатися стабілізації всередині фракції НУ-НС, яка досі залишається дуже неоднорідною. Заява пана Єханурова може свідчити про те, що ведуться певні консультації, налагодження контактів щодо ситуативної співпраці, спільне голосування з певних питань, особливо тих, що стосується економічної реформи.

Підготувала Людмила ЖУКОВИЧ, «День»
Газета: 
Рубрика: