Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Здоров’я у... чашці

Чи вміємо ми пити чай?
1 квітня, 2010 - 00:00

Сьогоднішнє життя не можливе без чаю. Як правило, з ним ми починаємо ранок, а потім протягом дня із задоволенням випиваємо чашку-другу. Проте культури чаювання українці так і не сформували: рівнятися на Китай чи Японію, де чайна церемонія формувалася віками, ми поки що не можемо, проте знати особливості чаю важливо, щоб не нашкодити здоров’ю. Так, на думку науковців Українського науково-дослідного інституту харчування, чай може кардинально впливати на організм: або тонізувати його, або отруювати чи сприяти утворенню ракових пухлин. Доведено, що чорний чай містить понад 700 хімічних елементів, всі вони по-різному виявляють свої властивості в залежності від умов. А нормою вважається вживання до п’яти чашок у день.

Фахівці говорять, що дуже гарячий і міцний чорний чай сприяє утворенню в тілі ракових пухлин. Ця загроза виникає внаслідок реакції, яка проходить під впливом високої температури із складовою чаю — тоніном. Важливе правило розумного чаювання — пити тільки свіжу заварку. Звичка настоювати чай кілька днів — пагубна, такий напій стає отруйним внаслідок виділенням у ньому речовини гуаніну. Також доведено, що пігулки не можна запивати чаєм, оскільки не відомо те, наскільки складові напої сумісні із хімічними елементами ліків.

Нагадаємо, що звичка підсолоджувати чай з’явилася ще в XVIII столітті в країні, де чайні традиції найбільш стійкі, — Англії. Проте потрібно мати на увазі, що цукор поглинає в чаї важливий елемент — вітамін В1. На думку дієтолога, гастроентеролога Українського науково-дослідницького інституту харчування Наталії Міхневої, англійці винайшли справді чудовий спосіб посилити життєдайні властивості чаю, додаючи молоко в чорний чай, що набагато зменшує ймовірність утворення ракових пухлин. Така суміш рекомендована молодим матерям під час годування дитини молоком.

— Чорний чай містить до 7% мінеральних речовин — калію, магнію, заліза, фтору та фосфору. Доведено, що напій сприяє укріпленню зубної емалі. У чашці напою міститься до 0,5 міліграмів фтору, при щоденній нормі для людини один міліграм — достатньо випивати дві-чотири склянки, щоб забезпечити міцність зубів, — каже Наталія Миколаївна.

І ще один із складників чорного напою, який традиційно відносить напій до групи ризику, — кофеїн. Чи справді це так? Кажуть, що в середньому за 60 років життя англієць споживає 8 кг кофеїну! На думку лікарів, щоденно людина без шкоди для здоров’я може вживати до 300 міліграмів кофеїну: для прикладу, в одній чашці завареного чаю міститься — 33 мл цієї речовини. Фахівці зазначають, що навіть вагітним жінкам можна споживати в день до 200 мл кофеїну. Також медики визнають, що цей елемент сприятливо впливає на людей, що потерпають від астми.

— Варто пам’ятати, що чорний чай не рекомендований при підвищеній збудливості, безсонні, хворим на серцево-судинну систему, атеросклероз, гіпертонію, глаукому. Їжа повинна бути ліками, для цього потрібно сформувати культуру прийому чаю як філософію збереження здоров’я, — радить завідуюча кафедрою фітотерапії, гомеопатії і біоенергоінформаційної медицини Київського медичного університету Української асоціації народної медицини Тетяна Гарник.

Крім того, чай підвищує увагу та зосередженість, має тонізуючу та антисептичну дію. При щоденному вживанні однієї склянки напою активізується діяльність серця, усувається ішемія й артеріальна гіпертонія, виводяться токсини. Чаювання — ціле мистецтво, а усвідомлення того, що при правильній культурі споживання чаю напій приносить здоров’я, робить цю процедуру ще більш приємною.Дегустація популярного напою відбулася на науковій конференції «Чорний чай — традиція здоров’я», яку провели Український НДІ харчування та Інститут чаю Lipton.

Юлія ЛИТВИН
Газета: 
Рубрика: