Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Церкви світу

10 вересня, 2008 - 00:00

Єрусалим — культурна столиця арабського світу

Палестинський міністр культури Тахані Абу Дакка закликала арабських лідерів і представників громадськості відвідати окупований Єрусалим 2009 р. в рамках проголошення його Столицею арабської культури-2009. Про це повідомляє IINA. Закликаючи забезпечити успіх заходу, Абу Дакка зазначила, що «араби не повинні вважати візит до Єрусалима чи будь-якого іншого місця в Палестині формою нормалізації у відносинах із ізраїльським ворогом». Вона побоюється, що почин може бути пробойкотовано інтелектуалами, людьми мистецтва і туристами з усіх арабських країн у рамках протесту проти окупації міста Ізраїлем. «Насправді, все якраз навпаки. Ми в Палестині вважаємо, що будь-які спроби чи плани відвідати нас — форма підтримки нашої справи. Заходи, приурочені до проголошення Єрусалима столицею арабської культури, матимуть успіх, якщо з нами будуть наші арабські брати», — сказала вона вчора під час дводенного візиту до Бахрейну. Проголошення того чи іншого міста столицею арабської культури — це ініціатива ЮНЕСКО. Її мета — просування та популяризація великої спадщини арабської культури. Спочатку Ліга арабських держав вибрала Багдад столицею арабської культури-2011, однак після того, як уряд Іраку відмовився брати участь у проекті внаслідок загроз безпеці, палестинський уряд запропонував замість Багдада зробити Єрусалим культурною столицею. (Іслам.ru)

Грецькі язичники прохають богиню Афіну захистити Акрополь

Мешканці грецької столиці напередодні стали свідками незвичайної акції, організаторами якої були місцеві язичники. Зі співом стародавніх орфічних гімнів та піднесеними вгору руками вони здійснили релігійну церемонію на Акрополі, додавши свої голоси до хору протестуючих проти відкриття там нового музею. Не звертаючи уваги на зливу і на незадоволених музейних службовців, шанувальники богів Олімпу, одягнуті в білий одяг, зібралися перед найсвященнішим місцем у Греції й закликали богиню мудрості Афіну захистити скульптурні зображення, перенесені з храмів стародавнього Акрополя до приміщення нового музею. Подібну релігійну церемонію було тут звершено вперше за останні дві тисячі років, пише британська газета The Guardian. «Ні римляни, ні турки, ніяка інша ворожа сила ніколи не посміла що-небудь забрати з цього священного місця», — заявив Янніс Контопідіс — один із язичницьких священнослужителів, які здійснювали церемонію. Він, щоправда, не згадав, що багато античних скульптур давно перебувають у Лондоні. — Ганьба, що безцінні пам’ятки старовини, створені на честь Афіни, повинні бути вирвані з рідної їм стихії та переміщені на нове місце!» Нова будівля, спроектована американським архітектором швейцарського походження Бернардом Чумі та греком Міхалісом Фотіадісом, обійшлася в 94 млн. фунтів стерлінгів і розділила населення країни на прихильників і противників. Перші переконані, що новий музей дозволить краще зберегти пам’ятки старовини від руйнування і надасть глядачам зручнішу можливість милуватися ними. Адже з Акрополя в приміщення музею — уперше з часів Перикла, який спостерігав за будівництвом Парфенона — було перенесено за допомогою могутнього крана тисячі витворів мистецтва. За словами урядовців, відкриття нового музею, намічене на нинішній рік, дозволить, нарешті, гідно відповісти на аргументи Британського музею, який вважає, що в грецькій столиці немає відповідного місця для зберігання скарбів Парфенона, які вже понад 200 років демонструються в Лондоні, тобто з того часу, як їх вивіз із Греції лорд Еджін. Цікаво зазначити, що опитування, проведене нещодавно серед англійців, показало, що 69% мешканців Великої Британії переконані в необхідності повернути експонати з Британського музею до Греції. (Тhe Guardian). Противники ж нового афінського музею, навпаки, переконані, що він ображає культурну спадщину Греції, оскільки розташований не на своєму місці, а також занадто грандіозний за масштабами та пишністю. Церемонія, яка відбулася, була вдалим ходом грецьких язичників, релігію яких Елладська православна церква назвала «невдалою спробою оживити мерця». Діяльність грецьких язичників довгий час була заборонена в Греції — країні, яка дала життя олімпійським богам.

«За свободу думки»

Оголошено номінантів на премію Європарламенту ім. Сахарова «За свободу думки» за 2008 рік, серед яких — Далай-лама XIV. У списку значаться вісім номінантів, у тому числі: один із лідерів білоруської опозиції Олександр Козулін, російський юрист Михайло Трепашкін, у минулому працівник спецслужб, який відбув покарання за розголошення державної таємниці, а також неурядова організація «Європейський римський центр з прав людини». Лауреат премії буде оголошений у середині жовтня, а церемонія вручення пройде на пленарній сесії в Страсбурзі 16 грудня, повідомила прес-служба Європарламенту. Цього року премія вручається в 20-й раз. Серед колишніх її лауреатів були Нельсон Мандела, лідер опозиції Мьянми Аунг Сан Су Чжі та колишній генсек ООН Кофі Аннан. (Інтерфакс- Релігія)

Митрополит Володимир нагороджує Вадима Рабиновича

Предстоятель УПЦ МП митрополит Володимир прийняв у Києво-Печерській лаврі президента Всеукраїнського єврейського конгресу, голову Об’єднаної єврейської громади України і найбільшої в Україні міжконфесійної громадської організації «Крок до єднання» Вадима Рабиновича й особисто вручив йому унікальний примірник «Пересопницького Євангелія», присвячений 1020-річчю Хрещення Русі. На зустрічі були присутні представники різних громадських організацій і УПЦ. Митрополит Володимир відзначив видатний внесок президента Всеукраїнського єврейського конгресу до міжконфесійного миру в Україні, його роль у збереженні, розвитку, зміцненні діалогу та дружби між представниками всіх конфесій і національностей, що мешкають в Україні. Митрополит зазначив: «Вадим Зіновійович не афішує цього, але він бере колосальну участь у фінансуванні різних гуманітарних проектів, у тому числі Києво-Печерської лаври». Вадим Рабинович, у свою чергу, подарував предстоятелю УПЦ МП унікальний молитовник, виданий 1713 року в Києво-Печерській лаврі (виявлений у Німеччині). Цей цінний подарунок був переданий книгозбірні Києво-Печерської лаври. (УПЦ)

Саудівська Аравія створює перший у світі жіночий університет

Саудівський король Абдалла закладе наріжний камінь у будівництво першого у світі жіночого університету. Як заявила газеті «Ер-Ріяд» ректор майбутнього ВНЗ — принцеса Аль-Джаухара бинт Фахд, жіночий університет складатиметься з 17 факультетів. Він розташовуватиметься на північ від саудівської столиці Ер-Ріяда. Кампус університету займатиме площу у 8 млн. м2, як про це повідомляють ЗМІ. Навчальні програми складено з урахуванням рекомендацій міністерств і потреб ринку робочої сили. Першими студентками вже цього навчального року стануть 1,5 тис. випускниць середніх шкіл, а загальне число студенток у майбутньому досягне 17 тисяч. Студентів не буде — згідно з ісламом, спільне навчання осіб протилежної статі без крайньої потреби небажане.

Мегамечеті США

Мусульмани США відзначають Рамадан у мегамечетях, які поєднують релігійну традицію та типово американський потяг до масштабності та зручності. У деяких містах давно виникла потреба в подібних мечетях. «Дуже часто будівлі, призначені для п’ятничної молитви, можуть вмістити не більше аніж тисячу осіб, тоді як приходять дві-три тисячі», — говорить працівник Ради американо-ісламських стосунків Корі Сейлор. Щоб якось справитися з напливом відвідувачів, що є також причиною пробок на дорогах, керівництво тутешніх мечетей, наслідуючи приклад християн, які відкривають мегацеркви, збільшує розміри традиційних мечетей. Одна з мегамечетей штату Віржинія навіть орендує приміщення у синагоги. «Де ще можна побачити синагогу поруч із мечеттю? Це чисто американська практика», — говорить імам Мухаммад Маджід. Американський президент Джордж Буш, незважаючи на глобальну антиісламську політику, свого часу дав високу оцінку вкладові мусульманської громади в розвиток США. «Ваша любов до родини і вдячність Богові зміцнили моральну тканину нашого суспільства», — сказав він. Як повідомляє «Middle East Online», у час Рамадану, який почався на території США 1 вересня, кількість відвідувачів мечетей різко зростає, при цьому багато які з них не зачиняються цілодобово.

Клара ГУДЗИК, «День»
Газета: 
Рубрика: