Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Тарас ЧОРНОВIЛ: «Якщо компроміс буде досягнутий до рішення КС, будуть поступки з нашого боку»

21 квітня, 2007 - 00:00
У ЛИПНІ 2006 РОКУ ТАРАС ЧОРНОВІЛ КУПИВ 126 ЖОВТИХ ТРОЯНД І РОЗКЛАВ ЇХ НА МІСЦЯ, ДЕ ПОВИННІ БУЛИ СИДІТИ «БЮТІВЦІ». ТЕПЕР ТАРАС В’ЯЧЕСЛАВОВИЧ ВИРІШИВ НЕ ВИТРАЧАТИ СВОЇ КРЕВНІ НА КВІТИ. ВИДНО, НАКЛАДНО / ФОТО ЛЕОНIДА БАККА / «День»

Очевидно, що кризова ситуація у вищих ешелонах влади неабияк набридла всім: і коаліції, і опозиції. І ті, й інші заявляють про необхідність якнайшвидше розрубати цей «гордіїв вузол», тільки ось кожний пропонує свої рецепти, не бажаючи чути доводи опонентів. Коли, нарешті, це все закінчиться? Це перше, що спитав «День» у регіонала Тараса ЧОРНОВОЛА.

— Усе повинне було б закінчитися нормально й спокійно після рішення Конституційного Суду. І, по суті, юридично інцидент після цього буде вичерпаний. Однак нині, як бачимо, почалася нісенітниця з боку БЮТ. Вони говорять про складання депутатських повноважень, але це абсолютно тупиковий хід і нічого вони зробити не зможуть. Я особисто виділив час, сів, відкрив Конституцію, регламент та інші закони й можу стверджувати, що витівка опозиції не більш ніж витівка. Цю історію, до речі, ми вже проходили в липні минулого року, коли вони складали свої повноваження і я за свої кровні купив 126 жовтих троянд — троянд розлуки, а вони взяли й не пішли (сміється). Зараз вони розповідають аналогічні казочки, але нічого в них не вийде.

«Наша Україна» і поготів нічого не може зробити, оскільки в них блок, а, згідно із законом, який писав, до речі, Юрій Ключковський, без Кінаха вони й кроку не зроблять. Тобто це повний абсурд, однак вони починають звертатися до вулиці, заявляючи про новий Майдан. Але ж це насправді смішно, вони навіть на одноразові акції людей ледве збирають. Але ми боїмося провокацій і, не дай Боже, сутичок. Мій прогноз — напруження в країні буде тривати до літа.

— А який буде фінал цього протистояння?

— Всі будуть працювати, як і працювали. Я ще недавно сподівався, що все владнається в травні, але, враховуючи останні дії наших опонентів, очевидно, процес дещо затягнеться.

— Ви говорите, що криза владнається, і всі будуть працювати, як і раніше. А прізвища ключових фігур — Президента, прем’єра, спікера — також залишаться незмінними?

— Безумовно.

— Почекайте, а як же імпічмент? Адже це слово щодня як заклинання вимовляють парламентарії від коаліційних фракцій.

— Позиція Ющенка дійсно дістала. Коли він пише в Конституційний Суд укази, кого вони повинні міняти, що і як їм потрібно робити... Знаєте, у будь-якій іншій країні світу після таких фактів Президент самостійно йде у відставку. Розумієте, після оприлюднення таких фактів це вже не європейський Президент. І як на мене, це адекватна реакція коаліції, представниками якої було сказано про те, що Президент повинен нести відповідальність за свої дії. До такої відповідальності відноситься й імпічмент, але про це, на мій погляд, буде актуально говорити тоді, коли, скажімо, Президент не підкоритися рішенню КС, або, скажімо, буде підтримувати бандитські дії, які ми спостерігали днями біля будівлі Конституційного Суду.

Але, якщо бути відвертим, мені здається, що нинішній Президент буде Президентом до кінця відведеного законом терміну. Аналогічна ситуація і з ВР: парламентські вибори будуть, якщо мене не підводить пам’ять, 27 березня 2011 року.

— Як ви вважаєте, нині Конституційний Суд України є моральним арбітром у політичному поєдинку?

— Так. Але коли суд, пробачте, паплюжать за допомогою сфальсифікованих і неперевірених фактів, це свідчить про відсутність моралі в тих, хто цим займається. Це істерія. Ось виконуючий обов’язки голови СБУ висуває публічні обвинувачення судді КС. Він навіть не утруднює себе перевіркою цих фактів.

— Так звана партійна квота в КС, через яку, власне, нині суд і називають політизованим, вона, по- вашому, повинна бути під час формування складу КС?

— Ми можемо з цього приводу довго дискутувати. Зараз говорять про те, щоб суддів КС обирали всенародно, і щоб суддів Верховного Суду також обирали всенародно. Можливо, це й вірно, але для цього необхідно вносити зміни до Конституції. А зараз ми маємо таку форму, яка є. Наприклад, я вважаю, що вибори на пропорційній основі зі своїми закритими списками — це погано, але ж вони є. Тобто я про те, що обрана саме така конституційна модель. Хороша вона чи погана? Про це навряд чи доводиться говорити, вона є. Комусь, можливо, не подобається посада Президента, але ж вона прописана в Конституції.

— Парламентська коаліція має деяку дорожню карту чи ви в нинішньому політичному поєдинку приймаєте миттєві рішення в залежності від розвитку подій?

— Я не можу сказати, що в нас є затверджений план дій. Ми працюємо, приймаємо закони, зараз ми, до речі, за багато законів проголосували вже в другому читанні й передали їх на підпис Президенту. Якщо Президент не підпише їх у 15-денний термін, вони будуть оприлюднені головою ВР, вступлять у дію й уряд ними керуватиметься у своїй роботі. Президент, очевидно, хоче дожитися до того, що він у цій країні стане просто зайвим.

— Політичний компроміс на основі пакету Ющенка може бути досягнутий?

— Пакет Ющенка — це пакет Юлі й про нього навіть не йдеться. Пакет Ющенка починається з фрази, що його указ правочинний. Тобто Верховна Рада повинна визнати, що вона порушила Конституцію. А в чому ж тоді, запитується, компроміс? Наш пакет передбачає з боку Ющенка тільки один чіткий крок — ліквідація свого указу, причому за допомогою будь- яких формулювань. Він, наприклад, може ліквідувати указ внаслідок неможливості його виконання у вигляді колізій в Конституції, по-друге, може заявити, що Рада врахувала всі його побажання, які стали причиною підписання цього указу. Тобто Президент має право під яким-небудь «соусом» ліквідувати свій указ, зберігши при цьому своє лице. Після того як Президент ліквідує свій указ, ми виключаємо з регламенту пункт, що дозволяє депутатам на індивідуальній основі вступати в коаліцію. Згідно з статтею 90-ю Конституції України, діяльність ВР і коаліції регулюється Конституцією й регламентом. У регламенті вказано, що індивідуальне членство можливе, але Бог із ним, ми цей пункт анулюємо. Тоді в коаліції однозначно залишиться 239 осіб і крапка. Крім цього ми погоджуємося прийняти Універсал національної єдності у вигляді закону. Це, зізнатися, маразм, але ми згодні.

— Чому, пробачте, маразм?

— А як ми можемо проголосувати за пункт Універсалу, де говориться про створення єдиної помісної церкви!? Ну ось я — греко-католик, що мені робити? Більше того, Конституцією заборонене втручання держави в проблеми церкви. Ну й нехай. Ми готові прийняти хоч закон про пасіку й пасічників, це не суперечить Конституції.

— Як ви вважаєте, політичний компроміс лінією Президент — прем’єр буде досягнутий до рішення КС чи ні?

— Нам краще, щоб конфлікт розв’язався до рішення КС. Повірте, ніхто не хоче втягуватися в процедуру імпічменту. Ніхто. Нам менше за всіх потрібні позачергові президентські вибори. Це буде такий каламбур. Адже ви пам’ятаєте, що було на планових виборах 2004 року, а це дострокові. Та, не дай Бог, ще раз таке пережити... Якщо компроміс буде досягнутий до рішення КС, будуть поступки з нашого боку. Якщо Президент не визнає рішення КС — в Україні немає Президента.

— Днями спікер Мороз заявив про те, що з депутатів від опозиції, які минулої середи блокували вхід у будівлю КС, може бути знята недоторканність. Ви й справді готові проголосувати за це?

— Вибачте, а як же інакше. А як же слова про те, що бандити повинні сидіти у в’язницях. Вони бандити. Вони порушили кілька статей Кримінального кодексу. Вони перешкоджали роботі вищого законодавчого органу, у цьому випадку Конституційного Суду. Вони підійшли до межі статті, яка передбачає посягання на життя й здоров’я вищих посадових осіб держави — членів КС.

— Не перебільшуйте...

— Почекайте, у тій ситуації навколо КС, яку ми спостерігали в середу, могло статися все, що завгодно. Адже навіть зафіксовано на плівку як вони кричали: «Та мочіть цих суддів!» Я не говорю, що за цією статтею їх повинні судити, але розглядати цю статтю потрібно. Але за великим рахунком це все залежить не від нас. Якщо Генеральний прокурор, а це може зробити тільки він, а не, скажімо, заступник і так далі, набереться мужності й подасть на розгляд парламенту уявлення про позбавлення тих депутатів недоторканності, я вам гарантую 247 голосів «за». Але після цього буде ще слідство, і тільки потім суд.

Бесіду вела Наталія РОМАШОВА
Газета: