Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Польща може зірвати саміт ЄС — Росія

14 листопада, 2006 - 00:00

Польща погрожує блокувати початок переговорів щодо всеосяжної партнерської угоди між Європейським Союзом і Росією, якщо Москва не візьме на себе зобов'язання демонополізувати свої нафто- й газотранспортні трубопровідні мережі. Через жорстку заяву Варшави саміт ЄС — Росія, який мав би відбутися до кінця листопада й на якому мали б винести питання підписання договору про партнерство, який включає торгові, енергетичні й інвестиційні відносини, а також питання дотримання прав людини й взаємного визнання стандартів, може бути зірваний.

Це питання обговорюватиметься в понеділок у Брюсселі міністрами закордонних справ, однак у неділю представники Фінляндії, яка головує зараз в Євросоюзі, заявили, що прагнуть почути від Варшави підтвердження — чи має намір вона дотримуватися зробленої заяви, чи готова пом'якшити свою позицію.

У п'ятницю міністр економіки Польщі Петро Возняк заявив, що його країна наполягає на підписанні Росією транзитного протоколу до Договору до міжнародної Енергетичної хартії (Energy Charter Treaty), підписаного 1994 року. У цьому документі визначається режим трансграничної торгівлі й міжнародних інвестицій в енергетичному секторі.

Президент Росії Володимир Путін неодноразово відмовлявся підписувати протокол, згідно з яким Москва зобов'язана відкрити свої трубопроводи для третіх сторін, і ратифікувати сам договір, який примусив би його припинити монополію державного газового концерну «Газпрому» на поставки «блакитного палива». Возняк же вважає, що переговори щодо нової партнерської угоди між ЄС і Росією, на яких повинен бути оновлений цілий ряд раніше укладених договорів, є найреальнішою можливістю переконати Путіна змінити своє рішення.

— У питанні поставок енергоносіїв в Європу ми не можемо почуватися спокійно, — зауважив він у бесіді з журналістами в Брюсселі.

Цей скандал, особливо якщо враховувати, що важкі відносини з Росією, яка постачає Союзу 25% усіх споживаних ним енергоносіїв, були для ЄС головною темою протягом усього минулого року, зайвий раз наголошує, наскільки різними залишаються позиції різних країн- членів ЄС щодо Москви. Зокрема, позиція Польщі визначається передчуттям, що Європейська комісія й Німеччина, до якої на початку 2007 року перейде посада країни-голови Союзу, можуть домовитися з Москвою, зашкодивши інтересам Варшави. Варшава взагалі з глибокою недовірою відноситься до дій Німеччини — зокрема, це стосується укладеного Берліном і Москвою договору про будівництво газопроводу, згідно з яким російський газ надходитиме в Німеччину дном Балтійського моря, в обхід Польщі.

Німеччина повинна «забути про цей газопровід», заявив Возняк. Також він сказав, що «немає жодного сенсу поспішати» з прийняттям нової угоди ЄС — Росія, адже, як зазначив міністр економіки Польщі, нинішня угода «про партнерство й співпрацю» автоматично продовжується після настання 2007 року, коли закінчується термін його дії.

Незгода Польщі починати переговори з Росією має відношення не лише до енергетики. Зокрема, польська позиція відображає роздратування, викликане накладеною Росією забороною на імпорт польського м'яса й овочів. Крім Польщі, єдиною країною, яка висловила сумніви щодо наявності в ЄС необхідного мандата для переговорів з Росією, стала Литва.

Деякі дипломати з ЄС висловили роздратування досить жорсткими умовами, які висунула Польща. Ми сподіваємося, що Польща знайде можливість зняти свої заперечення, заявив у п'ятницю офіційний представник Єврокомісії.

Багато хто вказує при цьому на те, що, хоча Росія вже дала зрозуміти, що Договір до Енергетичної хартії підписувати не хоче, Путін обмовлявся, що може погодитися, якщо у відповідь побачить еквівалентні заходи.

Навіть якщо в понеділок на зустрічі міністрів закордонних справ патова ситуація, що склалася, не буде вирішена, в ЄС ще залишиться часу на те, щоб привести позиції всіх своїх членів до загального знаменника: саміт ЄС — Росія повинен відбутися наступного тижня.

Джордж ПАРКЕР і Деніел ДОМБІ, The Financial Times, 13 листопада 2006, переклад ІноСмі.Ru
Газета: