Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Жінка очолить полiт у космос

23 червня, 2006 - 00:00

Полковник Повітряних сил Памела Енн Мелрой стане другою жінкою, яка керуватиме місією космічного шатла. Екіпаж на чолі з нею вирушить до Міжнародної космічної станції наступного року, повідомляє НАСА (Національне агентство з аеронавтики й дослідження космічного простору).

44-річна Мелрой іде по стопам іншої жінки, її землячки із передмістя Нью-Йорка — Ейлін Коллінс, яка зробила блискавичну кар’єру, ставши першою жінкою-пілотом космічного шатла. «Гадаю, що вся справа в місцевій воді. Тому наша земля дала світу аж двох жінок-космонавтів», — так пожартував Девід Мелрой, батько Памели.

Капітан Мелрой і п’ятеро членів її команди полетять на Міжнародну космічну станцію на борті шатла «Атлантіс». Вони доставлять модуль, який потім з’єднає європейську та японську наукові лабораторії. Місія має відбутися влітку наступного року. «Це великий крок уперед для неї. Вона до цього прагнула», — розповідає її батько. Для Мелрой участь у космічній місії вже буде третьою, оскільки вона вже літала на шатлі 2000 й 2002 років. Крім того, вона також ветеран двох військово-повітряних операцій — «Справедлива справа» (Панама, 1989— 990 роки) й «Буря в пустелі» (Ірак, 1991-й). Вона налітала понад 200 бойових годин.

«Стати космонавтом — мета всього мого життя», — розповідає Памела Мелрой. — Коли я ще була молодою, мене дуже надихнула висадка американців на Місяць. Я хотіла зробити щось, аби принести користь усьому світу. Так, я вирішила приєднатися до програми випробування реактивних військових літаків, хоча на той час жінки ще не могли бути військовими пілотами», — згадує вона свої досягнення.

У неї, до речі, існують і більш далекосяжні наміри. Своєю роботою вона прагне допомогти наступним поколінням космонавтів — тим, хто полетить до планети Марс. «Людина, яка першою ступить на поверхню Марса, поки що навчається в школі. Тому для неї важливо усвідомити, що саме вона виконуватиме цю місію й зможе відіграти важливу роль у цій захопливій пригоді», — радить Мелрой.

Ольга КОРНIЙЧУК, «День»
Газета: