Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Забуттю не підлягає...

У неділю в Биковнянському лісі поминали жертв сталінських репресій
23 травня, 2006 - 00:00

Рушники на деревах, засвічені лампадки, вздовж дороги — почесна варта з курсантів військових училищ — у неділю в Биковнянському лісі поминали жертв сталінських репресій. Цього року на мітинг- реквієм приїхали близько двох тисяч осіб. «Я 15 років сюди їжджу, вклонитися всім жертвам, адже я сама була жертвою. Але я вижила», — розповіла кореспонденту «Дня» 80 річна Ірина Степанівна з Ірпеня. Удалині від натовпу під сосною сидів чоловік зі свічкою в руках: «Тут, напевне, батько мій лежить. Так у КДБ сказали. Його в 1937 році арештували». Серед простих людей кореспондент «Дня» помітила й народного артиста України Тараса Петриненка. «Я сюди приїжджав, коли ні пам’ятників ще не було, ні хрестів, ні почесної варти. У мене немає тут родичів, просто я знаю, що тут знищували і моїх побратимів, і просто нормальних людей, часто абсолютно випадкових. Забувати про них — це великий гріх. Я стараюся не забувати», — сказав Т. Петриненко.

Приблизно о 12.30 прибули офіційні особи — Президент із дружиною (Катерина Ющенко з цієї нагоди одягла чорну вишиванку), прем’єр- міністр України Юрій Єхануров, мер Києва Леонід Черновецький, члени Кабміну. Був також Петро Порошенко. Спікер Володимир Литвин на церемонії був відсутній — замість нього приїхав Іван Бокій, голова групи з питань підготовки роботи першої сесії парламенту V скликання. До речі, І. Бокій уперше виконував роль офіційного представника парламенту на протокольному заході.

Після покладання вінків і панахиди слово взяв Віктор Ющенко. Він розповів, що йому кілька годин тому подарували книжку «Биковнянська трагедія». «У цій книжці 560 сторінок, і кожна сторінка — це сотні імен», — сказав Президент. «Їх звозили сюди вночі, потайки, без молитви, без родичів. Спершу говорили, що їх тут 15 тисяч, потім говорили — 60. Вчені стверджують, що тут поховано понад 100 тисяч чоловік. Як можна уявити собі 100 тисяч розстріляних людей? Це число неможливо осмислити!» — сказав В. Ющенко. Однак «найжахливішим є те, що на сьогодні не можна дати відповіді на запитання: за що були розстріляні понад 100 тисяч людей?» — додав Президент.

Під час виступу Віктора Ющенка зненацька почав накрапати невеликий дощик. Люди в натовпі почали шепотітися, що це — знак. Над невеликою аудиторією розкрилися парасольки. «Сумно, що київське автошоу зібрало більше людей, аніж приїхали сюди, — сказав Президент, — що на звичайний концерт пересічної зірки приходять більше глядачів. Я це кажу не як докір нації, я це хочу констатувати як факт, як виклик, який стоїть перед нами».

Після виступу Президента була оголошена хвилина мовчання. Коли телетрансляція вже припинилася, Ющенко раптом знову попросив слова: він оголосив, що призначає народного депутата Ігоря Юхновського керівником новоствореного Інституту національної пам’яті (див. «День», №79). «Я вдячний за ту честь, яку надав мені Президент у моїй старості», — подякував новий директор.

Після від’їзду глави держави мітинг біля пам’ятника продовжився, але люди потихеньку почали розходитися. Кореспондент «Дня» випадково опинився біля Івана Бокія. «Хотілося б, щоб ці події були більш масовими, хоч, звісно, тут нічого не вимірюється кількістю. Хотілося б, щоб сюди приходило більше молоді. І не лише представники політичних сил, а простi люди», — сказав він «Дню». У цей час повз нас проїхав чорний «Мерседес», за тонованим склом якого, швидше за все, знаходився член Кабміну. «Це непристойно, я вважаю, в таких місцях треба йти пішки. Хоч як мало часу було, його таким чином на кладовищі не економлять. А це все-таки кладовище», — зітхнув Іван Бокій.

ДОВIДКА «Дня»

У 1937—1941 рр. в Биковнянському лісі таємно ховали жертви сталінських чисток. Досі невідомо, скільки людей покоїться в цьому місці. Приблизна цифра — 100 тисяч осіб. Радянська влада відмовлялася визнавати факт масових розстрілів, стверджуючи, що в братських могилах поховані жертви нацизму, вбиті в роки Великої Вітчизняної війни. Лише в 1994 році на місці поховань був відкритий меморіальний комплекс. 22 травня 2001 року указом виконувача обов’язків прем’єр-міністра Віктора Ющенка організований історико-меморіальний заповідник «Биковнянські могили». 17 травня 2006 року указом Президента заповіднику надали статус національного. Колишній президент України Леонід Кучма в Биковні не був жодного разу.

Олена ЯХНО, «День»
Газета: 
Рубрика: