Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Життя в ритмі

14 лютого, 2006 - 00:00
ВЗУТТЯ ПОВИННЕ БУТИ ЗМІННИМ / УЧИТИСЯ ТАНЦЮВАТИ НІКОЛИ НЕ ПІЗНО У ВСІХ ТАНЦЮРИСТІВ ЧУДОВА ФІГУРА І КРАСИВА ЛЕГКА ХОДА, ЩО ДОСЯГАЄТЬСЯ РЕПЕТИЦІЯМИ

Скажіть, хто, дивлячись на пару, яка прекрасно танцює, не заздрив її грації, легкості, витонченості рухів? Яка жінка не уявляла себе на місці партнерки, в елегантній сукні, з дивовижно граціозною поставою? Адже перетворити ці мрії на реальність дуже легко. Для цього потрібні лише час, гроші, а найголовніше — величезне бажання.

Я ТАНЦЮВАТИ ХОЧУ...

Якщо у вас завмирає серце, коли ви дивитеся танцювальні конкурси, якщо вам не вдається стояти спокійно, коли звучить музика, і якщо ви вмієте танцювати «душею» — негайно записуйтеся до школи танців. При цьому абсолютно неважливо, скільки вам років. Адже вчитися танцювати ніколи не пізно. Звичайно, якщо вам за 30, то навряд чи ви зможете стати суперпрофесіоналом, але здивувати друзів на вечірці у вас точно вийде. Крім того, заняття танцями можуть поліпшити ваше здоров’я. Вони позитивно впливають на серцево-судинну та дихальну системи. І, безперечно, в усіх танцюристів — прекрасна фігура і красива, легка хода. Це виникає за рахунок благородної постави: танцюрист завжди ходить iз високо піднятою головою та розпрямивши плечі. Чим більше ви займаєтеся танцями, тим легшими та більш розкутими стають ваші рухи.

Початковий курс навчання не забере у вас багато грошей та часу. У середньому, місяць тренувань коштує 100—150 гривень при заняттях — три години на тиждень. Звичайно, якщо ваші амбіції не дозволяють вам залишатися на середньому аматорському рівні, то часу й грошей знадобиться набагато більше. У професіоналів тренування набагато триваліші та серйозніші. А участь у танцювальних конкурсах — задоволення не з дешевих.

ЩО ОБРАТИ?

Отже, ви вирішили неодмінно навчитися танцювати. Звичайно, відразу ж виникає запитання: який саме вид танцю обрати? Зараз у Києві дуже багато різноманітних танцювальних клубів та шкіл. Ваш вибір визначатиметься тим, що саме і як швидко ви хочете досягти своєї мети. Якщо хочете краще за всіх танцювати на дискотеці, то вам більше за все підійдуть сучасні танці — хіп- хоп, брейк-данс, диско.

Можливо, не такими модними, але більш благородними вважаються бальні танці. Вони включають у себе дві програми латиноамериканську та європейську. У перші роки навчання вам запропонують вісім танців — запальні латиноамериканські ча-ча-ча, самбу, румбу та джайв, і граціозні — повільний та віденський вальси, танго і квікстеп із стандартної європейської програми. Набагато складнішими вважаються танці пасадобль та повільний фокстрот. Ними ви зможете оволодіти лише після двох років занять. Оскільки бальні танці неможливо танцювати поодинці (тут завжди необхідний партнер), тому приходити записуватися до школи найкраще зі своєю парою.

Зараз стали дуже популярними латиноамериканські клубні танці — сальса, бачата, меренге. Це більш вільний та імпровізаційний вид танців. Крім того, тут набагато швидше, ніж у бальних танцях, відбувається навчання. За пару місяців можна вивчити базові рухи, а потім самоудосконалюватися, розучуючи більш важкі па. Щоб досягти високого рівня професіоналізму, бальними танцями краще займатися з дитинства, а ось клубні латиноамериканські танці навіть більше призначені для дорослих, дитячих груп iз цього виду набагато менше.

Отже, якщо ви хочете якомога швидше досягти результату — записуйтеся до «Сальса-клубу». А якщо ваша мета — оволодіти своїм тілом на якісно вищому рівні, то заняття бальними танцями саме для вас. Хоч вони потребуватимуть більше часу, старань та грошей.

Особливою магією та неповторністю наділені східні танці. Оволодіти мистецтвом танцю живота — дуже непросто, зате жінка, яка танцює цей танець, неодмінно викликає чоловіче захоплення та заздрість інших жінок. Крім того, танець живота має дуже сильну енергетику, здатну позитивно впливати на внутрішній стан жінки, а відповідно — і на її зовнішність.

ОДЯГ

Головним критерієм у виборі одягу для занять повинна служити його комфортність. Одяг не повинен стримувати ваших рухів, заважати вам у танці, тому найкраще займатися в чомусь, що облягає. Крім того, коли добре видно контури тіла, викладачеві легше помітити ваші помилки. Для занять бальними танцями чоловікам краще вдягти футболку та брюки вільного крою. Жінка, танцюючи європейську програму, добре почуватиметься у довгій широкій спідниці, а латиноамериканські танці краще танцювати у спідниці вище колін. Але найкраще мати еластичні брюки. Для тренувань вони універсальні.

Якщо ви хочете брати участь у конкурсах, будьте готові купувати дорогі костюми. До речі, вимоги до конкурсних костюмів постійно змінюються, і пару, у якої костюми не відповідають певному стандарту, до змагань можуть не допустити.

Щодо взуття, то воно має бути змінним. Для розминок добре підійдуть чешки або джазівки. Кросівки, можливо, підійдуть для занять сучасними танцями, а от для бальних вони не будуть зручними. Тут партнери комфортно почуватимуться у м’яких туфлях, а партнерки — в босоніжках на підборах.

ГОЛОВНЕ — НЕ БОЯТИСЯ

Навіть якщо ви вважаєте, що в дитинстві вам на вухо наступив слон — не переживайте — слух можна розвинути. У будь-якій школі танців вам спочатку спробують привити почуття ритму. До речі, ритм — один із найважливіших аспектів, за яким оцінюють пару на конкурсі.

Далі вам покажуть основні елементи танців. Вони досить легкі, але вимагають до себе дуже серйозного ставлення. Важливо навчитися танцювати ці па правильно, адже саме на них базуватиметься подальше навчання. Чим довше ви займатиметесь, тим більший акцент робитиметься не на окремі елементи, а на танцювальні композиції. Правильне виконання цих композицій залежатиме від того, як ви оволоділи базою.

Багатьом танцюристам більше подобаються запальні латиноамериканські танці, але, як зізнаються вони, стандартну європейську програму танцювати набагато легше. Це, звичайно, не залізне правило, і у вас є всі шанси зламати цей стереотип.

ДЕ МОЖНА СЕБЕ ПРОЯВИТИ?

На дискотеці можна чудово відточувати свою пластичність і відчуття ритму. Навіть якщо ви займаєтеся бальними танцями й не дуже тривалий час, все одно, ви танцюватимете набагато краще, ніж більшість відвідувачів дискотек. Більшість танцювальних шкіл для заохочення влаштовують показові виступи або конкурси. Змагання можуть проходити або між різними групами, або між різними школами. Багато київських клубів часто влаштовують латиноамериканські вечірки. Тут добре може знадобитися ваше вміння танцювати сальсу. А от, наприклад, Віденський вальс на дискотеці не потанцюєш. Цей танець — для виступів на конкурсі. Є ще один варіант — відвідати «Віденський бал». До речі, зараз це цілком можливо. Адже традиція влаштовувати зимові бали стала дуже модною. Наприклад, у Києві «Віденський бал» проходив уже чотири рази (до речі, найближчий пройде у Жовтневому палаці 18 лютого). Але, для участі в ньому вам треба оволодіти не лише мистецтвом танцю, але й цілим зведенням правил поведінки у світському суспільстві.

Інна КОЗІЙ, спеціально для «Дня». Фото Руслана КАНЮКИ
Газета: 
Рубрика: