Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Прострочений» подарунок

Поправку Джексона—Веніка скасовано «наполовину»
22 листопада, 2005 - 00:00

США зробили Україні подарунок. Хоч він і має «половинчастий» характер, однак навіть така форма підтримки Києва заслуговує на увагу.

Американський Сенат проголосував одноголосно за скасування поправки Джексона—Веніка. На черзі — голосування в палаті представників, потім рішення має скріпити своїм підписом американський президент. Майже ні в кого не виникає сумнівів, що ініціатива сенаторів знайде підтримку і тут, це лише справа часу. Тим більше, що американські парламентарії вже мали більш ніж достатньо можливостей вивчити всі «за» і «проти» в цьому питанні. Варто хоча б нагадати, що саму поправку було запроваджено ще в 1974 році. Вона передбачала каральні тарифи і податки в торгівлі з Радянським Союзом через обмеження свободи міграції. Ані крах СРСР, ані декларації незалежної України не могли змусити американський Конгрес піти назустріч.

Здавалося, що з приходом політичних сил, до яких у Вашингтоні ставляться з підкресленою приязню, поправку одразу ж скасують. До того ж ще свіжою в пам'яті є сцена, коли американські парламентарії стоячи вітали промову Віктора Ющенка 6 квітня цього року. Незабутніми були і аплодисменти конгресменів на заклик українського глави держави: «Я звертаюся до вас — відмініть поправку Джексона—Веніка, зробіть цей крок назустріч Україні, подолайте цю стіну».

Заради об'єктивності варто визнати, що сама поправка вже давно не мала сили, оскільки щороку Конгрес відтерміновував її дію на один рік за пропозицією Білого дому. Цей факт ще більше засмучував, позаяк нескасування поправки свідчило не стільки про те, що в американських парламентаріїв не доходили руки до прийняття бажаного рішення, скільки про те, що його схвалення було пов'язане з іншими питаннями. Посол США Джон Гербст, зокрема, в інтерв'ю «Дню» від 5 липня заявив: «Звісно, Україна зараз має дуже багато друзів у Конгресі. Значна їх частина хотіла б відмінити цю поправку. Але в нас є й інші інтереси». У цій же бесіді він звернув увагу на практику, яка склалася в американській законодавчій системі: поправку скасовували за кілька тижнів до вступу країни до Світової організації торгівлі... Про вступ України до СОТ у найближчому майбутньому, звісно, не йдеться. Чому ж Сенат прийняв це рішення? Можливо, для України вирішили зробити виняток. Тим більше, що це рішення збіглося в часі з першою річницею помаранчевої революції.

Не виключено, що посприяла позитивному вирішенню справи активність української влади. Недавно в США було сформовано своєрідну коаліцію із колишніх американських послів — Стівена Пайфера та Вільяма Міллера, яка працювала i над скасуванням поправки. Досі експерти звертали увагу на відсутність потужної лобістської підтримки у США, однак вона з'явилася у вигляді альянсу екс- послів. Зрештою, Захід (і зокрема США) повинні були на ділі довести свою підтримку реформ в Україні. Якби її не було продемонстровано навіть на такому рівні як скасування поправки, то важко було б говорити про інші більш масштабні проекти.

За коментарем із приводу скасування поправки Джексон- Веніка «День» звернувся до колишнього конгресмена США Джона КОНЛАНА. Нині вiн очолює компанію «Конлан енд Есошіейтс, Лтд», яка займається інвестиційним консультуванням у Києві.

— Чи можна передбачити, що Палата представників автоматично підтримає скасування поправки Джексона—Веніка услід за Сенатом?

— Гадаю, що це станеться. Однак, можливо, не на цьому тижні. У США святкуватимуть у четвер День подяки, тому Конгрес, наскільки мені відомо, не проводитиме засідань. Я був одним із співініціаторів закону Джексона—Веніка. Зараз я згоден, що він має бути анульований. Хоча цей акт і не має фактичного впливу і з року в рік за пропозицією президента дію поправки відстрочують. Але з психологічного погляду її необхідно було повністю скасувати.

— Чому ж цього досі не зробили?

— Тому що український уряд не мав ефективної лобістської співпраці у Вашингтоні. В Україні гадали, що достатньо лише приїхати до США і виголосити промову. Проте треба розуміти, що конгресмени повинні розглядати сотні, тисячі законопроектів. Досі не було цілеспрямованої політики з боку України на цьому напрямку. У США зараз сильна підтримка України. Проблемою була Верховна Рада. Депутати не могли схвалити законів, необхідних для вступу до СОТ, вони не схвалили жодного закону, необхідного для боротьби з корупцією. Який месидж депутати посилають світові?

— Можна сказати, що рішення Сенату — це своєрідний подарунок Україні напередодні святкування першої річниці помаранчевої революції.

— Звичайно. Це вияв підтримки дій нового керівництва в Україні. Зміни в Україні за останній рік — доволі позитивні. Однак їх потрібно втілювати швидше.

Сергій СОЛОДКИЙ, «День»
Газета: