Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чому падаємо?

Уперше з 1999 року ВВП знизився
15 вересня, 2005 - 00:00

Реальний валовий внутрішній продукт України в серпні 2005 року знизився на 1,6% порівняно з аналогічним періодом минулого року, однак загалом за січень — серпень зростання ВВП щодо аналогічного періоду минулого року становило 2,8%. Так повідомляє агентство Інтерфакс-Україна з посиланням на джерело в уряді й дані Державного комітету статистики.

Це перше зниження ВВП місяць до місяця, зафіксоване з 1999 року. Як повідомлялося, зростання реального ВВП в Україні після прискорення в березні 2005 року до 5,2% у квітні сповільнилося до 3,9%, у травні — до 3,6%, у червні — до 1,1%, а в липні зросло до 2,4%.

Уряд України, відправлений минулого тижня у відставку, знизив прогноз зростання ВВП поточного року з 8,2% до 6—6,5% при інфляції 9,8%. На 2006 рік прогнозується прискорення зростання ВВП до 7% при зниженні інфляції до 8,7%.

Однак прогноз прогнозами, однак постає питання, чому ВВП пішов на спад, залишається відкритим.

КОМЕНТАР

Валерій ЛИТВИЦЬКИЙ , керівник групи радників глави Нацбанку України:

— Є декілька чинників, які вплинули на зниження темпів зростання ВВП. По-перше, останнім часом усі прогнози світової економіки різко погіршилися. По-друге, зрозуміло, що минулого року економіка була перегрітою, й до кінця літа цього року це стало очевидним. По-третє, не можна знімати з терезів і помилки, допущені колишнім урядом. Звісно, бюджет був хорошим для людського чинника, однак посилення податкового тиску небезпечне для всієї економіки. А про це забули. Однак 2005 року ще можливо припинити уповільнення темпів зростання економіки України, щоб уникнути спаду. Нині країна стоїть перед новим викликом — уповільнення зростання ВВП наближається до межі, за якою може початися спад. Друга за останні шість років макроекономічна анемія є гострішою, ніж 2002 року. Погіршення основного макропараметра вже в серпні трансформувало зростання сукупного прибутку нації в режим фонового, залишкового (1—2%), з урахуванням того, що в середньому в 2000—2004 рр. спостерігався прискорений формат зростання економіки — 8,3%. Не можна виключати передстагнаційної динаміки в перші місяці 2006 року, коли зростання ВВП може опинитися на нульовому рівні. Інерційний потенціал, що сформувався в 2003—2004 рр., протягом останніх двох місяців практично вичерпаний. Низхідна фаза бізнес-циклу, що почалася в четвертому кварталі 2004 року, була пролонгована. І зараз кут падіння зростання стає гострішим. Невпевненості інвесторам і послаблення довіри споживачам додали ранній старт передвиборної кампанії та урядова криза. Підвищення світових, а відповідно й вітчизняних, цін на паливо зменшують питому вагу валової доданої вартості в структурі випуску й додатково стримують зростання ВВП.

Віталій МЕЛЬНИЧУК , віце-президент ВАТ «Кінто» (компанія з управління активами):

— Дещо некоректно порівнювати показники зростання ВВП серпня цього року з показниками серпня минулого року. У кожний з місяців могли бути запущені різні проекти, які того року могли закінчитися, а цього року продовжують працювати. Набагато правильніше говорити про порівняння показників січня — серпня того й цього років. Того року показники ВВП залежали від багатьох чинників, таких, як неповернений ПДВ і різні несанкціоновані виплати. Невідомо, а чи був хлопчик? Чи справді показники ВВП того року були такими, як це заявлялося з трибун? Для того, щоб оцінити минулий рік, треба зауважити, що шаленому зростанню ВВП не відповідало зростання прибутків громадян. Прибутки бюджетів також зросли непропорційно, й у мене виникло запитання: а куди ж поділися гроші? Цього року ситуація, коли прибутки до бюджету збільшилися, прибутки громадян також, а от темпи ВВП нижчі. Чому так вийшло? До того ж, слід бачити, що обсяг зростання споживання електроенергії практично збігається з темпом зростання ВВП, як, власне, й має бути. Того ж року показники були абсолютно іншими, й різниця між ними була суттєва. Хочу додати, що не можна забувати, що наша економіка належить до типу перехідних економік. Тому питання макропоказників не є ключовими. Набагато важливіше говорити про те, що падає інвестиційна привабливість країни й гіршає бізнес-клімат. А якщо уже почали порівнювати ВВП, треба уважно оцінити правдивість усіх даних.

Наталя ГУЗЕНКО, «День»
Газета: