Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Не п’ю» — відповіло... нуль чоловік

Утамовуючи спрагу, пам’ятайте про імідж та здоров’я
26 травня, 2005 - 00:00
ФОТО МИХАЙЛА МАРКІВА / «День»

Весну-2005 ніяк не зрозумієш. Готувалися — виходячи з того, що зима була сльотлива, — до того, що позагоряти навіть у червні—липні—серпні навряд чи вийде: літні місяці будуть прохолодними. Принаймні так «говорили» народні прикмети. А тут — 32 градуси за Цельсієм! І синоптики передрікають, що, як мінімум, до кінця тижня така температура в Україні протримається. Як рятуватися? Варто відразу зазначити, що «питейні» переваги городян нерідко розходяться з тим, що радять за такої погоди лікарі. Цікаве і, головне, характерне дослідження викладено на одному з «пивних» сайтів (beermir.com.ua). «Скільки пива ви випиваєте за тиждень?» — запитали адміністратори ресурсу. «Не п’ю» — відповіло… нуль чоловік. «Не рахую» — відповіло стільки ж. Близько двох літрів випиває 6% відвідувачів сайту. Два—п’ять літрів пива на тиждень споживає 46% респондентів. Героїчно «заливає» в себе 5,5-8 літрів на тиждень близько 13 відсотків опитаних. А 26% — і взагалі б’ють усі рекорди: 8,5-11 літрів!

Однак сказати, що у спекотну, і не дуже, пору співвітчизники в основному віддають перевагу саме цьому напою, буде не зовсім коректно. Середньостатистичний українець споживає всього 30 літрів пива на рік, у Росії його випивають уже сьогодні по 40 літрів, у Болгарії, Угорщині, Румунії — до 60, у Чехії — 120, у Баварії — 220 літрів.

Утім, фахівці не вважають хмільний напій доречними для втамування спраги. Завідуючий кафедрою гігієни харчування Національного медичного університету ім. Богомольця Віктор Ципріян говорить, що у спекотну пору краще вживати мінеральну воду (хоч вона, як показують спостереження, за симпатіями поступається солодкій). «Мінералка» за рахунок великого вмісту в ній солей утримує воду в крові та сповільнює подальше настання спраги, на відміну від дистильованої або прісної води. Лимонад же, наприклад, залишає солодкий присмак, який відразу ж провокує повторне «водопиття». Крім цього, лікарі радять у спекотні дні пити маленькими ковтками, вживати якомога більше фруктів та овочів і не втамовувати спрагу алкогольними напоями — вони сприяють обезводненню організму та згущенню крові. Варто також враховувати власні діагнози, адже захворювання серцево-судинної системи, а також ниркова недостатність передбачає істотне скорочення кількості рідини, яку можна вживати за день. За нормою, для здорової людини її розраховують як 30 мл на кілограм ваги.

Підготувала Наталя МЕЛЬНИК
Газета: 
Рубрика: