Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Сім років «шовкового шляху»

Учасники ГУУАМ підбивають підсумки інтеграційних процесів
18 листопада, 2004 - 00:00

Учора столиця України приймала Економічний форум країн ГУУАМ, у якому брали участь делегації Азербайджану, Грузії, Молдови, України та США. Певне свідчення результативності ГУУАМ при відкритті форуму представили молоді громадяни названих країн, які здобувають вищу освіту в українських вищих навчальних закладах. Вітаючи форум, вони говорили про те, що освоюють вибрані спеціальності завдяки рішенням об’єднання, та дуже пишалися тим, що роблять це в Києві.

Про спільні інтереси країн ГУУАМ, позитивну динаміку в їхній співпраці та роль України в цьому регіональному об’єднанні говорили при відкритті Економічного форуму заступник міністра закордонних справ України Ігор Долгов і заступник міністра економіки та євроінтеграції Андрій Березний.

Нагадуючи етапи семирічної історії цього добровільного об’єднання, І. Долгов наголосив, що перша зустріч його учасників відбувалася в Вашингтоні, і відзначив, що підтримка США має для ГУУАМ дуже велике значення (США фінансує рамкові програми ГУУАМ, спрямовані на розвиток торгівлі та транспортування вантажів, а також на боротьбу з тероризмом). Зі слів А. Березного, створення ГУУАМ стало своєрідною реакцією країн, які ввійшли до цього об’єднання, на рівень прийняття рішень у СНД. Він звернув увагу, що угода про зону вільної торгівлі СНД, підписана ще в 1994 році, працювало усічено, а на думку низки фахівців, «вельми погано». І навіть, попри те, що в 1999 році вона було істотно відкоректована, ситуація змінилася небагато. У відповідь було створене об’єднання ГУУАМ, а пізніше укладено угоду про зону вільної торгівлі в його рамках. Зараз завершується його ратифікація в країнах-учасниках.

Із великою цікавістю вислухали учасники форуму представника Азербайджану — країни, що бере найактивнішу участь у роботі об’єднання, — посла в Україні Талята Алієва. Він розповів про міжнародні енергетичні проекти, в яких бере участь його країна. Це нафтопровід Баку — Тбілісі — Джейхан, будівництво якого планують завершити вже цього року, а в 2005 році розпочати транспортування азербайджанської нафти через територію Туреччини й в обхід проток Босфор і Дарданелли до Європи. Зі слів посла, Азербайджан уже має чотири потужні морські платформи для видобутку нафти, які не мають аналогів у світі. Вартість кожної з них — $300 мільйонів. Одночасно Азербайджан проводить підготовку до спорудження газопроводу Баку — Тбілісі — Ерзерум, яким до Європи має прийти азербайджанський газ. Посол запевнив, що для цього проекту вже визначені всі інвестори. Він також повідомив про співпрацю Азербайджану з Молдовою в намірі створити нафтовий термінал на річці Дунай та розпочати в цій країні будівництво нафтопереробного заводу, що дозволить постачати до Європи нафтопродукти, виготовлені з азербайджанської нафти (схоже, в цьому місці українські учасники мали нагоду пригадати про нафтопровід Одеса — Броди, який незабаром повинен запрацювати в реверсному режимі — тобто не в напрямку до Європи). Пан Алієв дав високу оцінку віртуальному центру із боротьби з організованою злочинністю та тероризмом, створеному в рамках ГУУАМ в Азербайджані з допомогою США та спрямованому на те, щоб захистити транспортування вантажів стародавнім «Великим шовковим шляхом», що відновлюється з участю країн ГУУАМ, які беруть участь в програмі ТРАСЕКА (коридор Європа — Кавказ — Азія), котру фінансує європейська програма ТACIS. Посол Азербайджану відзначив, що цього року в Києві було створено парламентську асамблею країн ГУУАМ і дав високу оцінку перспективам роботи цього об’єднання, передбачивши, що воно має можливість перегнати в своєму розвитку і СНД, і ЄЕП.

Посол Грузії в Україні Григір Катамадзе запевнив учасників форуму в тому, що саміт ГУУАМ в Батумі, який не відбувся цього року через відомі причини, незабаром усе ж таки відбудеться в цьому прекрасному місті, що розташоване на «Великому шовковому шляху». Катамадзе зупинився на сфері туризму й передбачив, що країни ГУУАМ стоять на порозі туристичного буму, і закликав учасників форуму не втратити цей історичний шанс.

Утім, на економічному форумі йшлося і про невирішені питання. І все ж, коментуючи «Дню» перебіг його роботи, генеральний секретар Асоціації судовласників України Сергій Харченко зазначив, що на форумі недостатню увагу приділяють практичним питанням взаємодії. Зокрема, Харченко сказав «Дню», що ГУУАМ слід би прискорити вирішення питань про переміщення вантажів, митні процедури. Він також висловив думку про те, що Україні слід краще захищати національного перевізника, який працює на «Великому шовковому шляху». Зокрема, судовласників непокоять санкції, введені за простій вагонів, тоді як у всьому світі в простій не враховується час перебування вагонів на поромі.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: