Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

В Україні є офшорні зони

Стверджує головний «митар» Харківщини Олександр Бандурка
24 липня, 2004 - 00:00
ФОТО МИХАЙЛА МАРКIВА / «День»

Харківська область є одним iз головних економічних «донорів» України. За червень слобожанські податківці перевиконали план збирання податків до бюджетів усіх рівнів: замість запланованих 312,4 мільйона гривень було зібрано 328,3 мільйона. Зробити це було нелегко. Особливість Харківщини в тому, що за податковим навантаженням на кожного платника податків (як фізичних, так і юридичних) вона на першому місці в державі, хоча за обсягом доходів, точніше, за сукупним валовим доходом, Харківщина обіймає лише п’яте місце серед областей України, а за середньою заробітною платою — лише дев’яте. Тож податківці тут в основному спрямовують свої зусилля не на нарощування тиску на тих, а на розширення податкової бази. Платити податки, згідно з їхніми намірами, мають усі без винятку. Але повністю здійснити цей девіз митарів ще не вдається. І відрадно, що на Харківщині винних у цьому шукають перш за все у власних лавах.

З цього почалася розмова з керівником податкової служби регіону Олександром БАНДУРКОЮ.

– Чи відповідає світовим стандартам вітчизняна податкова служба?

— До них ми ще не дотягуємося. Адже намагаємося водночас і новації вводити, і зберігати старі принципи та методи роботи, які в нинішніх умовах вже неефективні. В результаті маємо надто роздутий штат і незадовільні результати, про які з тривогою говорить Президент України. Між тим, у цивілізованих країнах працюють за іншими принципами. Порівняємо Україну та Голландію. 27 голландських податківців виконують ті ж функції, що 300 наших! Отже, штат слід було б скоротити десь так утроє-учетверо. Щоправда, при цьому мусить бути значно підвищений професіоналізм та принципово змінений стиль роботи. З ревізора податківець має перетворитися на аналітика.

Сьогодні фізично неможливо охопити документальними перевірками усі підприємства. Але аналіз податкової звітності містить досить даних і може бути надійним інструментом, аби судити про те, наскільки платник податків шанує закон. Вміло використавши цю обставину, ми підемо на перевірку точно за адресою...

Тому до кваліфікації податківця-аналітика зовсім інші вимоги. Саме таких фахівців нам нині не вистачає. От і виходить парадокс: iз одного боку, штат, на мою думку, надто роздутий, а з іншого, хоча в Україні існує надлишок і економістів, і юристів, та це не допомагає ліквідувати дефіцит кваліфікованих кадрів.

Не відповідає вимогам і законодавство. Судіть самі: до закону про ПДВ існує аж 100 додатків. Тут діє надзвичайно заплутана система пільг. Не дивно, що ПДВ сплачують лише 22 відсотки від усіх зареєстрованих платників податків.

— Iз трибуни верховної Ради ПДВ було названо найбільш криміналізованим податком, який створює умови для обкрадання держбюджету. Чи згодні ви з таким діагнозом?

— Дійсно, через існуючу систему сплати ПДВ держава недораховується мільярдів. Є чимало «мінімізаторів», які застосовують цілий ряд хитрощів, аби «нагріти» державу на цьому податку. Ось, наприклад, так званий псевдоекспорт, коли заявляють вимоги про відшкодування ПДВ, подаючи документи про перетин митного кордону. Ми здійснили ряд перевірок, запитавши через «Інтерпол», чи дійшов товар за адресою. У кількох випадках виявилося, що вказаних у документах закордонних партнерів таких експортерів взагалі не існує. По кожному подібному випадку порушено кримінальні справи.

– Але ж перелік способів ухиляння від податків цим не вичерпується?

— Звичайно. Як розцінити дії підприємця, який систематично перепродає товар, але зі збитком? Якби це було насправді, він давно б збанкрутував... Але є різні схеми... Наприклад, під великі операції створюються фірми-одноденки, де й осідає справжній прибуток, а потім такі фірми закриваються, а бюджет держави втрачає сотні мільйонів гривень.

Окрім того, в Україні є зони пільгового оподаткування. До них належить і Чорнобильська зона. Але скажіть, чи знаєте ви бодай одного з українських мільйонерів, які б мешкали у Чорнобильській зоні? Я теж не знаю. Проте на Харківщині працюють комерційні структури з мільйонними оборотами, які зареєстровані саме там. Зрозуміло, вони користуються чорнобильськими пільгами. Навіть автомобілі ввозять без «розмитнення», а продають за ринковою ціною. Тож, аби побачити офшорні зони, не обов’язково їхати на екзотичні Кайманові острови. Вони є й у нас.

Існує іще один вид вітчизняних «офшорів», які створюються з відома корумпованих податківців. На Харківщині такими є Харківський, а також Красноградський, Кегичівський та Сахновщинський райони. Тут зареєстровані комерційні структури з мільйонними оборотами, але податків вони сплачують... одну-дві сотні гривень. Зрозуміло, що така ситуація стає можливою лише з відома кураторів тих комерсантів — є такі серед податківців. То ж, криміналізований не сам по собі податок, а люди, які мають iз цього зиск.

— Знаючи про це, ви не говорите про них у минулому часі?

— Податкові органи зараз активно взялися за самоочищення. Відповідний процес іде й на Харківщині. Ми цього року власними силами спіймали чотирьох хабарників. Довелося звільнити начальника податкової інспекції Зміївського району. Зараз у процесі звільнення іще двоє начальників районних податкових міліцій.

А найголовніше, що податківці розпочали постійний моніторинг надходжень — порівнюємо обсяг валових доходів і сума податків, які сплачено. Ситуація, таким чином, стає дуже прозорою: більшість платників сплачують податок далеко не повністю. То ж з кожним із них ведеться робота, за яку я з своїх підлеглих запитую дуже суворо. Ось результати. Порівняйте: в квітні цього року на Харківщині було заявлено до відшкодування ПДВ понад 123 мільйони 326 тисяч гривень, а зменшити їх суму податківцям вдалося менш ніж на чверть. А от у травні комерсанти хоча й подали до відшкодування 177 мільйонів 650 тисяч, але свій апетит їм довелося зменшити на 70% (136 млн. 690 тисяч грн.).

— Ситуація, як на мене, суперечлива: в збиранні податків є прогрес, але все ж існує значний недобір...

— Сумлінними платниками є харківські газовидобувники, кондитери, пивовари. А ще, наприклад, компанія «Філіп Моріс Україна», яка при валових доходах 1997 мільйонів на місяць сплачує податків майже 58,5 мільйона гривень. Південна залізниця при місячних валових доходах 2135 мільйонів сплачує 52,5 мільйона...

Саме тому ми й випереджаємо за наповненням держбюджету й Донецьку, й Дніпропетровську, й Луганську області з їх великими обсягами експорту і доходів, хоча, по справедливості, мусили б їм поступитися...

Однак у Харківській області зафіксовано також 15 підприємств iз найбільшим обсягом річного валового доходу та водночас низьким податковим навантаженням. Так при сумарному валовому доході 579 млн. гривень разом вони сплатили до бюджетів усіх рівнів аж... 200 гривень — тобто нічого. Отже, резерв є чималий. На друге півріччя 2004 року Кабміном прийнято новий план із збирання податків до бюджетів усіх рівнів. Його збільшено в половину. Але, я вважаю, що він є цілком реальним — і для Харківщини, і для всієї країни.

— В Україні вже понад півроку здійснюється операція «Акцизна марка». Які успіхи має у цій справі Харківщина?

— За вартістю вилучених у ході цієї операції товарно-матеріальних цінностей — а це вже майже вiсiм мільйонів гривень — Харківщина друга в державі. Тут ми поступаємося лише Одеській області. А от за кількістю викритих підпільних цехів iз виготовлення алкогольних напоїв ми перші. Таких цехів було викрито, вірніше закрито 58. Деякі з них у прямому розумінні труїли покупців. Аби «палена» горілка сильніше «розбирала», до неї домішували лікарські препарати (з тих, які категорично заборонено вживати разом iз алкоголем). Тому моя порада: ні в якому разі не слід купувати спиртне у невідомих осіб або з-під поли. Велика імовірність втратити здоров’я!

Не так страшно, але також дуже прикро, коли через споживання неякісного пального «здоров’я» втратить автомобіль. Але саме таке пальне дуже широко представлене на бензозаправках Харківщини. Це й спонукало податківців провести операцію «Нафта». Тут здобутки також суттєві. Викрито шість фактів підпільного виробництва паливно- мастильних матеріалів. Iз незаконного обігу вилучено майже півтори тисячі тонн такої продукції на загальну суму три мільйони гривень.

Петро МАТВІЄНКО, Харків
Газета: 
Рубрика: