Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У вільному плаванні

Чи відновляться без втручання держави ціни на рибу?
21 липня, 2004 - 00:00

Українці, можливо, більше не їстимуть рибу з личинками. Державний департамент ветеринарної медицини оголосив про те, що довга історія з мороженою рибою імпортного походження закінчилася на задоволення всіх зацікавлених у цьому сторін. Держдеп добився свого і заборонив ввезення та реалізацію на території України риби, їстівні частини якої вражені анізакидами. Що їстівне в рибі, а що ні — визначатиме українська сторона. Імпортери, у свою чергу, отримали нові правила гри — чітку систему сертифікації, узгоджену і вже підписану більшістю основних країн — постачальників риби до України. Втім, якщо імпортерам і вдалося щось по- справжньому відіграти, так це — продовження юридичного терміну придатності їхньої продукції (до 12 місяців). Залишилося вирішити аналогічну проблему і для вітчизняних учасників ринку, і питання можна вважати закритим.

Принаймні тепер нашій країні важко дорікнути порушенням норм міжнародної торгівлі та створенням преференцій окремим компаніям. На митних пунктах пропуску, за словами голови департаменту Петра Вербицького, партії риби більше не простоюють в очікуванні «розмитнення», а якщо таке й трапляється, то лише тому, що у власника вантажу якісь свої проблеми. Наприклад, у ветеринарному держдепі не виключають, що у деяких імпортерів просто не вистачає грошей на оплату необхідних витрат.

Український ринок мороженої риби досить специфічний — більша частина поставок здійснювалася не за гроші, а під реалізацію. Тому він ніколи не відзначався особливим спокоєм. Основна маса імпорту припадає на так звані сорти масового споживання. Якщо простіше — царював тут оселедець. Ціни на продукцію, що ввозиться до України, істотно відрізнялися від середньоєвропейських — наш покупець не такий платоспроможний, а відповідно й до якості чіплятися було якось незручно. За що платимо, те й отримуємо. Довгий час із цим мирилися, але у квітні статус-кво було порушено: «Міжнародна група «Морепродукти» голосно заявила про порушення своїх прав і протестувала проти затримки на митниці партії риби об’ємом приблизно три тисячі тонн. За словами представників цієї й деяких інших компаній, чиновники порушили масу законодавчих норм. У свою чергу Держдепартамент ветеринарної медицини заявив про виявлення в рибі личинок гельмінта. Суперечка вийшла досить гучна, але дещо дивна: чиновники вимагали відправити рибу на переробку і очищення нутрощів від личинок, а торговці висували аргументи про грядущі збитки і відмовлялися чистити уражену рибу. Ще говорилося про те, що ніби в Європі наявність личинок допустима. Тоді експерти передрікали, що держава має намір упорядкувати цей сегмент ринку. І, схоже, вона справді почала це робити...

Як з’ясувалося, все набагато простіше — ветеринарний департамент почистив не лише склади з ураженою рибою , але й прорідив ряди своїх регіональних керівників. У багатьох кабінетах ветінспекторів та начальників управлінь змінилися господарі. Дісталося й техніці: з усіх промислових холодильників, які знаходяться в комерційній експлуатації і в яких морожена риба чекає своєї черги на реалізацію, як виявилося, стандартам відповідає лише 10%! Решта застаріла і не лише морально та фізично.

Усі порушення, виявлені внаслідок перевірки всіх причетних до імпорту риби, можна розділити на три групи: посадові порушення самих ветеринарних фахівців, підробка сертифікатів відповідності, за якими до країни ввозиться риба, наполегливе небажання дотримуватися термінів зберігання та реалізації продукції. У багатьох постачальників було вилучено сертифікати. У більшості випадків, якщо вони й видавалися країною-виробником, то іншій компанії, під іншими номерами, на іншу рибу і на поставку до іншої країни. Ветеринари говорять, що більшість міжнародних торгових скандалів на рибному фронті обертаються елементарним фарсом. Країна- відправник навіть не підозрює, хто і чим торгує від її імені. Затвердження нових стандартів дозволить уникати таких нюансів у майбутньому.

Тим часом на рибному ринку зафіксовано деякий спад пропозиції і певне зростання цін на ринку риби. У Держдепі схильні пояснювати це впливом сезонних чинників та грою учасників ринку на підвищення. Чи є в цьому елемент змови і чи можливе втручання Антимонопольного комітету? Але це вже залежатиме від міри впертості імпортерів і від того, наскільки далеко збирається зайти в питанні відстоювання прав громадян держава. Офіційно про це поки не говорять, але найлогічнішим у цій ситуації було б введення квотування на ввезення продукції. Принаймні, загроза позбавитися квоти спрацьовує безвідмовно.

Ельдар СЕЛІМОВ «День»
Газета: 
Рубрика: