Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Пакети, які не розмиваються

Поправки до бюджету-2004 захистять акціонерів і державу
7 липня, 2004 - 00:00

Минулого тижня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2004 рік». Але говорити про те, що його позитивно сприйнято в Фонді державного майна України, значить нічого не сказати. Відповідно до нової редакції закону про держбюджет «акціонерним і холдинговим компаніям з державною часткою понад 50%, які є прибутковими і виплачують дивіденди до загального фонду держбюджету, 2004 року забороняється зменшувати державну частку в статутному фонді». «Однозначно, йдеться про повторну емісію. Мета (нового закону. — Авт. )— заборонити підприємствам приймати ухвали про зменшення державного пакету. Такі приклади вже були, й ми виступали проти», — так коментує це трактування глава ФДМУ Михайло Чечетов. Він також вважає, що згадана стаття не буде служити перешкодою при приватизації українських державних підприємств.

Навіть після таких великих продаж, як «Криворіжсталь» і «Павлоградвугілля», приватизаційний портфель фонду не зубожів, у ньому є доволі привабливих для інвесторів об’єктів. «Стрижнем» програми на друге півріччя 2004 року, за Чечетовим, може стати приватизація державної акціонерної компанії «Укррудпром», регульована спеціальним законом. Закон визначає особливий порядок приватизації підприємств, які входять до складу ДАК. Він, зокрема, вказує, що перевагу буде віддано претендентам, які є власниками пакету акцій підприємств, що приватизуються (не менше аніж 25% статутного фонду). Як заявив нещодавно Чечетов, передбачається, що конкурс із продажу «Укррудпрому» буде оголошено наприкінці липня.

А ось із продажем іншого унікального об’єкта — Одеського припортового заводу фахівці Фонду пропонують почекати. Оптимальним варіантом, за словами М. Чечетова, було б перенесення конкурсу на осінь: «Ми вважаємо, що на сьогодні не зовсім економічно доцільно виставляти на продаж Одеський припортовий завод: ціни може не бути». Глава ФДМУ пояснює це тим, що після великих приватизаційних конкурсів, які відбулися, важко чекати від внутрішніх інвесторів «акумулювання серйозних заявок щодо ціни», а іноземні інвестори до президентських виборів узагалі можуть не прийти, налякані до того ж популістськими заявами окремих політиків про «запуск механізму конвеєрної реприватизації».

Що стосується третього «кита» приватизації-2004 — ВАТ «Укртелеком», то контури його мала намір найближчим часом визначити урядова комісія під головуванням першого віце-прем’єра України Миколи Азарова. На думку М. Чечетова, демарш Генпрокуратури, яка оспорює в судовому порядку законність торішнього продажу російській компанії МТС державної частки в UМС, може мати негативні наслідки. На його думку, повернення UМС у власність «Укртелекому» «практично неможливе, і на приватизацію він виставлятиметься без UМС».

Петро ІЖИК, «День»
Газета: 
Рубрика: