Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Переділити і продати

Борги із зарплати у ПЕКу спробують погасити
17 січня, 2004 - 00:00

Мінпаливенерго збирається у 2004 році повністю ліквідувати борги із заробітної плати. Принаймні про це заявив міністр Сергій Єрмілов, презентувавши на спільній з профспілками галузі колегії міністерства комплексну програму стосовно погашення заборгованості. Програма, представлена міністром, складається з кількох блоків: виробничого, цінового і законодавчого і передбачає різні варіанти розвитку подій. Оптимістичний сценарій розрахований на те, що парламент, Кабмін і ДПАУ підуть заради розв’язання проблеми на податкові експерим енти і дозволять реструктуризацію податкової складової боргу із зарплати підприємств вугільної промисловості на термін від 3 до 5 років. Інший, також запропонований, але більш небажаний варіант передбачає напрям на погашення боргів всієї суми державної дотації галузі на часткове погашення собівартості. У 2004 на ці цілі передбачається виділити з бюджету 912 млн. гривень.

За даними Мінпаливенерго, на 1.01.2004 заборгованість із зарплати у ПЕК становила 1 млрд. 246 млн. гривень. Відразу варто зазначити, що проблем зі збутом вугілля, нафти або газу в країні досі не спостерігалось. Це майже половина усіх офіційних боргів із зарплати в країні. Причому 1 млрд. 219 млн. гривень із цього, — заборгованість із зарплати перед працівниками вугільної галузі; 11,4 млн. — борги перед енергетиками, 0,7 млн. гривень — борги у нафтогазовому комплексі... Заборгованість із регресних позовів і одноразовій допомозі шахтарям становила 217 млн. гривень. Для реалізації оптимального, на думку міністра Єрмілова, варіанта погашення боргів, необхідно внести до чинного законодавства цілий ряд поправок. Пропонується розробити і прийняти нормативно- правові акти, що передбачають внесення змін до чинних законів, що стосуються застави товарної продукції підприємств, які мають борги із зарплати. Крім того, міністерство збирається запропонувати внести зміни в і без того болісно прийнятий бюджет цього року. Зміни у бюджеті мають передбачити напрям усіх коштів, отриманих від приватизації чи здачі в оренду вугледобувних і переробних підприємств на погашення боргів і прирівняних до них виплат по галузі. Але для реалізації сценарію з переділом суми держпідтримки на погашення боргів так само необхідні зміни у законодавстві. Адже гроші заплановано на часткове відшкодування собівартості, й їх недоотримання так само здатне викликати наслідки. Однак, навіть якщо це і станеться, коштів все одно не вистачить (1.246 млрд. проти 912 млн. держдопомоги).

Загалом адміністративне розв’язання економічних проблем залишається одним з основних урядових поглядів на життя. Сергій Єрмілов аргументує свою позицію тим, що борги виникли і досягли таких розмірів насамперед тому, що дотаційну галузь примусили працювати у ринкових умовах, та ще й на фоні десятирічної кризи в економіці взагалі.

Iз розрахунками в електроенергетиці покликаний потихеньку справитися оптовий ринок електроенергії, й він це вже робить. За словами міністра, рівень розрахунків на ринку вже досяг 93—95%, що відповідає загальноєвропейським критеріям. Так само міністр сподівається, що ще зможе показати себе створений наприкінці минулого року оптовий ринок енергетичного вугілля. Щоправда, на його роботу вже є певні нарікання з боку нечисленних приватних вугледобувних підприємств. Вони скаржаться, що, по-перше, з ними не діляться навіть тим нечисленним, що перепадає державним компаніям у вигляді розрахунків за відвантажене вугілля, а по-друге, генерація останнім часом відмовляється навіть приймати енергетичне вугілля приватного виробництва. Профспілки, цих підприємств не вельми успішно намагаються довести, що вони хоч і не державні працівники, але також працюють під землею і є громадянами країни. А ось заборгованість із зарплати перед працівниками нафтопереробної галузі запропоновано вирішити шляхом продажу підприємств-боржників. До парламенту уже передано пропозиції щодо виключення їх із списку об’єктів, що не підлягають приватизації .

Залишається тільки дочекатися наступної парламентської сесії і можна буде подивитися, як депутати поставляться до очікуваних від них голосувань. Проте, враховуючи останні коаліційні тенденції, головне випробування для програми Єрмілова має відбутися все ж на засіданні Кабінету Міністрів. Там і вирішать, який із варіантів «боргової» програми буде схвалено у парламенті.

Ельдар СЕЛІМОВ
Газета: