Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Блокада

У парламенті продовжуються «регламентні роботи»
19 грудня, 2002 - 00:00

Вчорашнє ранкове пленарне засідання закінчилося, так, власне, й не встигнувши розпочатися. Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив його закритим у зв’язку з неможливістю, за його словами, продовжувати роботу парламенту. Вранці лідер Компартії Петро Симоненко звернувся із заявою до народних депутатів, в якій зазначив, що Голова ВР є не головою Верховної Ради, а керівником більшості, а Верховна Рада, мовляв, — «кишеньковий інструмент у руках Адміністрації Президента і самого Президента». П. Симоненко від імені соратників зажадав від спікера не підписувати прийняті у вівторок ухвали, а також повідомив про намір звернутися до європейських структур із заявою з приводу того, що в українському парламенті у вівторок «було здійснено державний переворот». У ході дискусії, що спалахнула після виступу лідера КПУ між народними депутатами та Головою ВР, один із представників опозиційних фракцій кинув у Голову ВР чимось (очевидці, які сиділи поблизу, твердили, що це був регламент Верховної Ради), але не влучив. Проте Голова ВР оголосив про закриття засідання й повідомив, що о 14.30 «відбудеться зустріч із прем’єр-міністром Віктором Януковичем». У залі залишилися депутати, які, в основному, репрезентують опозиційні фракції.

Опозиція вважає поіменне голосування, яке відбулося у вівторок бюлетенями з чотирьох питань (про відставку з поста Голови НБУ Володимира Стельмаха і призначення на цю посаду Сергія Тiгiпка, про обрання нового керівництва парламентських комітетів і анулювання підсумків голосування за проектом держбюджету- 2003 у другому читанні) фальсифікованим. Увечері у вівторок опозиція навіть викликала на «місце випадку» представників прокуратури.

Тим часом учора Верховна Рада планувала розглянути чотири законопроекти про внесення змін до закону про держбюджет на 2002 рік. Окрім того, планувалося обговорити законопроект про недержавне пенсійне забезпечення, а також деякі інші документи. Однак починають, мабуть, справджуватися найгірші прогнози: бюджетний процес, схоже, на грані зриву. Принаймні, ніяких передумов до розблокування внутріпарламентської ситуації вчора ввечері не спостерігалося, а затверджувати бюджет у такій атмосфері, незважаючи на браваду окремих представників більшості, буде вельми непросто.

КОМЕНТАРІ

Леонід КРАВЧУК , фракція СДПУ(О):

— Можна заблокувати всі двері тощо, — тільки де взяти 226 голосів, щоб приймати рішення? Опозиція могла на початку, скажімо, цієї сесії працювати над тим, щоб зібрати 226 голосів. Але не вийшло в них — ну різнополюсні в них позиції. Тепер вони мають 205, максимум 210 голосів. То як вони збираються на чомусь наполягати? Більшість же й надалі діятиме у суворій відповідності до регламенту, приймаючи рішення шляхом відкритого голосування. Тільки спосіб голосування може бути адекватним ситуації. Нам потрібно прийняти бюджет, економічні, соціальні закони, пенсійне законодавство, інші законодавчі акти, необхідні Україні. Яким способом — це вже не має значення, але ми гарантуємо, що документи прийматимуться в інтересах суспільства, в інтересах реформ. Що ж стосується документів, прийнятих позавчора увечері, то я вважаю, що їх було прийнято у відповідності із Конституцією. Я голосував за них особисто, і таких, як я, було понад 226.

Віктор ПИНЗЕНИК , фракція «Наша Україна»:

— Скоро рішення Верховної Ради прийматимуться взагалі не в парламенті, і взагалі не депутатами. Хтось приноситиме протоколи, їх будуть зачитувати та оголошувати, що це рішення Верховної Ради. Це межа, за яку ми не маємо права переступити. У зв’язку з цим ми вважаємо, що задля відновлення роботи парламенту необхідно відновити «статус кво», який був станом на 9 годину ранку учорашнього (17 грудня. — Ред .) дня. Після чого обумовити перелік питань, вирішення яких врегульовувало б діяльність парламенту — політичних, економічних тощо. Потім сісти за стіл переговорів і спробувати знайти формулу, яка дозволила б розблокувати роботу парламенту. Нас не хвилюють важелі впливу, які ми, як кажуть, втратили, — нас хвилюють виборці, які вручили нам мандати. І ми не маємо права дозволяти нехтувати голосами більш ніж половини українських виборців. Зустрічей з окремими фракціями поки що не було, а розмова зі спікером, яка вже відбулася, закінчилася нічим.

Валерій КОНОВАЛЮК , фракція «Регіони України»:

— Опозиція розуміла, що Нацбанк — це конкретні шори, в яких вона буде тримати і уряд, і державу, і всіх громадян. Зі зміною глави Нацбанку країна піде своїм шляхом, а опозиція — своїм, безперспективним. До речі, під час роботи уряду Віктора Ющенка бюджет виконувався за рахунок політики Національного банку. У бюджеті 2000 року кожна четверта гривня була інфляційною. Уряд Ющенка отримав 26% річної інфляції, що дозволило наповнити доходами бюджет, виплатити заборгованість із зарплат, пенсій, підняти рівень заробітної плати, і тим самим в очах громадськості його уряд мав реформаторський вигляд. Тому зараз ми змушені йти на внутрішні та зовнішні позики, ми маємо складність з монетарним забезпеченням, розвитком економіки, банківськими позиками, а Нацбанк, по суті, став активним гальмом всього поступу.

Володимир СОНЮК, «День»

Наталя ТРОФІМОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: