Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Схема Литвина»

26 листопада, 2002 - 00:00

До речі, процес формування уряду починає нагадувати роботу «пункту обміну». Зі слів Дмитра Табачника, частина фракцій Верховної Ради змінює свої претензії на міністерські пости в коаліційному уряді для того, щоб дати прем’єру можливість вибирати кандидатури.

Ще менше ясності з питанням про перерозподіл комітетських посад. Володимир Литвин, схоже, не належить до гарячих прихильників цієї ідеї. Зокрема, він висловив думку, що у Верховній Раді повинна бути стабільність, і вищий законодавчий орган повинен демонструвати дієздатність. Можливо, спікер не дуже вірить у здатність більшості провести рішення без допомоги меншості і тому не поспішає сваритися з представниками опозиції? А може, Володимиру Литвину більше імпонує роль «посередника» між більшістю й опозицією, ніж найголовнішого члена більшості... До речі, «схема Литвина» (принцип обрання його спікером) у посиленому варіанті спрацювала і в голосуванні стосовно прем’єра. Водночас спікер зазначив, що, у разi, якщо опозиція спробує заблокувати роботу парламенту, йому буде складно втримати більшість від переділу комітетських портфелів.

Володимир Литвин також повідомив журналістам, що до парламенту надійшов лист від прем’єр-міністра України Віктора Януковича, в якому він просить вважати чинними законопроекти, спрямовані на розгляд парламенту попереднім урядом.

Зі сказаного Володимиром Литвином на вчорашній прес- конференції заслуговує на увагу висловлювання про те, що він не вірить у відсутність президентських амбіцій в українських політиків. При цьому спікер заявив, що сам він не балотуватиметься у президенти. Тут відразу згадується епізод із «Сімнадцяти миттєвостей весни»: пам’ятаєте, Мюллер, кажучи — «верить никому нельзя», додав — «мне можно».

Учора йшлося і про створення у парламенті тимчасової спеціальної комісії з доопрацювання законопроекту про внесення доповнень і змін до Конституції України. Про це повідомив журналістам постійний представник Президента у парламенті Олександр Задорожній. Мається на увазі законопроект, що передбачає розширення повноважень Верховної Ради, який свого часу винесли 168 опозиційних народних депутатiв і на який не так давно дав позитивний вердикт Конституційний Суд. При цьому О. Задорожній підкреслив, що на сьогоднішній день дехто з авторів цього законопроекту вже відмовляється його просувати. У зв’язку з цим потрібно відзнач ити, що майбутнє даного законопроекту може виявитися аж ніяк не таким безхмарним, як здавалося (зокрема, спікеру В. Литвину, який в інтерв’ю «Дню» висловлював упевненість у тріумфальному проходженні цього документа через Верховну Раду) ще не так давно. Голосування стосовно прем’єра показало, що «проста» більшість є (до речі, фінал «прем’єріади» був буквальним повторенням фіналу «спікеріади», коли ті ж самі фракції так само обрали спікера, також обійшовшись без парламентської опозиції), але ось отримати більшість конституційну, тобто набрати 300 голосів, необхідних для внесення змін до Основного Закону, буде вельми проблематично.

Володимир СОНЮК, «День»
Газета: