Де ви будете зустрічати Новий рік і що у вас буде на новорічному столі?
Ольга СУМСЬКА , актриса Театру російської драми імені Лесі Українки:
— У Новий рік я працюю, й тому застілля як такого у мене, швидше всього, не буде. Ми з чоловіком заскочимо до батьків і там за традицією по-святковому повечеряємо, так що всього меню я повністю не знаю. Але напевно буде фарширована птиця, яку я просто обожнюю, як також і салат із крабових паличок. Чоловік мене обов’язково порадує своєю випічкою, оскільки він у випіканні кондитерських виробів просто ас. Напевно, це будуть пироги з вишневою начинкою або з якою-небудь ще, але обов’язково плодово-ягідною. Ну і, звичайно, салат «Олів’є», правда, я роблю його не традиційно для українців, а за справжнім французьким рецептом — з куркою. Хотілося б ще приготувати крученики з курагою та горіхами. Я дуже люблю цю страву, але через те, що вона дуже ситне, дозволяю собі нею поласувати надто рідко. У більшості випадків на моєму столі переважають легкі страви з овочів, які і некалорійні, і корисні.
Наталія МОГИЛЕВСЬКА, співачка:
— У новорічну ніч я працюю, причому в декількох місцях. І тому сказати, що саме буде на моєму святковому столі, просто неможливо. Взагалі-то у мене навіть і кулінарних побажань особливих немає. В мене мама працює в ресторані «Дніпро», і тому я можу собі дозволити будь-який гастрономічний каприз. Я знаю, що буду виступати у французькому ресторані, отже на моєму новорічному столі буде французька кухня. Наприклад, гусяча печінка з яблуками, «Олів’є» за французьким рецептом і, звичайно ж, французьке шампанське.
Тетяна КОНДРАТЮК , голова Всеукраїнського жіночого об’єднання «Дія»:
— Цей Новий рік я буду зустрічати, як і годиться, у тісному сімейному колі — з чоловіком і шестирічним сином. Згідно з нашою традицією на новорічному столі у нас завжди гусак iз яблуками, «Олів’є» і, безумовно, шампанське. Але я, звичайно, дуже люблю готувати нові страви та експериментувати. Наприклад, на цей Новий рік обов’язково приготую запечені креветки. Для цього треба розтопити півпачки вершкового масла та змішати його з двома зубчиками часнику, кропом, сіллю і перцем. Потім почистити креветки (тільки від голів), залити їх цією сумішшю та поставити у духовку. Дуже швидко і — що головне — смачно.
Микола БОЙКО , начальник Управління з питань надзвичайних ситуацій Деснянського району міста Києва:
— Ця зустріч Нового року у мене пройде у незвичайних і трохи екстремальних умовах. Я та моя сім’я разом iз сім’єю друга поїдемо на туристичну базу на Ай-Петрі. Головне, все буде дуже незвичайно: лижі, гори, сніг, мотоцикл «Буран»... Відповідно і стіл буде нетрадиційним: буде шашлик, терпке вино і, може, зовсім небагато шампанського.
Федір ДАХНО , директор Iнституту репродуктивної медицини:
— Із моїми співробітниками на роботі ми вже відсвяткували 25 грудня. Для нас це особливе свято, оскільки цього дня два роки тому ми переїхали з орендованого приміщення в обласну лікарню. А у саму новорічну ніч дуже боюся, що мені доведеться працювати, адже жінки народжують незалежно від свят. Свій святковий стіл, у тому числі й новорічний, я не мислю без маслин, червоної солоної риби і, звичайно ж, горілки. У малих кількостях я віддаю їй перевагу перед іншими спиртними напоями.
Костянтин РОДИК , головний редактор «Книжник-ревю»:
— Заповнено стіл їжею чи ні, для мене не грає великої ролі. Головна страва святкового столу — це хороша і приємна компанія, вона додає усім стравам певного приємного смаку та забарвлення. Але якщо говорити про саме меню, то знаю, що це буде щось домашнє, а не куплене, скажімо, у «Швидко» чи у Макдональдсі. Багато закусок, які будуть відтіняти розмову, риба, гриби і, безумовно, шампанське та «Олів’є».