Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

26 грудня, 2000 - 00:00

«Справа Білозора» перейшла в судову площину

Учора в районному суді міста Рогатина Івано-Франківської області почалося судове засідання у справі про вбивство українського естрадного композитора Ігоря Білозора. Сама справа нараховує 7 томів. Обвинувачення висунуто за статтею 206, частина 2, Карного кодексу України Дмитрові Воронову та Юрію Калиніну (який нині перебуває в розшуку). Саме ці молоді люди підозрюються в тому, що в ніч із 8 на 9 травня внаслідок конфлікту, який виник на грунті неприйняття українських пісень, побили композитора, керівника ансамблю «Ватра» Ігоря Білозора, внаслідок чого останній помер від одержаних травм. У справі викликано більше як 20 свідків. Постраждалими визнано дружину композитора, Ольгу Білозір, його сестру Руслану Білозір, матір — Марію Білозір, а також журналіста Богдана Натовського. Для глави суддів Рогатинського району, Юрія Марчака, це перший такий резонансний процес, повідомляє агентство УНІАН.

Український правопис знову змінять

Очікується, що до 15 лютого 2001 року Кабінет Міністрів затвердить частину, а можливо, і всі 19 істотних нововведень в Українському правописі, які підготовлені відповідною експертною робочою групою. Про це вчора повідомив віце-прем’єр Микола Жулинський, відповідаючи на запитання агентства Інтерфакс-Україна після закінчення засідання Ради з питань мовної політики при Президентові України.

Українській національній комісії з питань правопису при Кабінеті Міністрів доручено найближчим часом остаточно визначитися з тим, які саме нововведення будуть винесені на затвердження уряду. М.Жулинський підкреслив, що в разі затвердження нововведень вони будуть запроваджуватися «поступово і повільно, оскільки це пов’язано з фінансовими можливостями». За його словами, передусім вони запроваджуватимуться в школах, засобах масової інформації, книговиданні та діловодстві. У зв’язку з цим він зазначив, що дві норми правопису — змінені та чинні тепер — діятимуть одночасно, однак не повідомив, протягом якого періоду це триватиме. М.Жулинський зауважив, що в разі затвердження нововведень він пропонуватиме запровадити мораторій на 10—15 років на будь- які подальші зміни в Українському правописі.

Згідно зі змінами, що плануються, пропонується писати українську букву «и» на початку незапозичених і давно засвоєних слів перед приголосними «н» і «р» (наприклад, инший, иржа); відмінювати запозичені слова на «-о», крім тих, у яких перед цією буквою стоїть інша голосна («авто» — «авта», «кіно» — «кіна», але «радіо» — «радіо»); писати «ія» в середині слів іноземного походження («геніяльний», «матеріял»); передавати іноземний дифтонг «аu» через «ав» («авдит», «авдиторія», авкціон», «інавгурація», виняток — «клоун», «ноу-хау», «Фауст», «Пауль» та деякі інші).

Газета: 
Рубрика: