Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Реформи» за рахунок пенсій

29 вересня, 2000 - 00:00

На початку цього тижня з ініціативи Кабінету Міністрів почалися переговори між Пенсійним фондом та Міністерством фінансів із приводу інвестування тимчасово вільних коштів фонду в державні цінні папери.

Перший віце-прем’єр Юрій Єхануров назвав інвестування капіталів пенсійних фондів задля одержання прибутку «поширеною у світі практикою». На думку Ю. Єханурова, державні папери є надійним та гарантованим вкладенням, тому Пенсійний фонд отримує мінімально ризикований спосіб збільшити свої накопичення та підготуватися до нових завдань щодо виплати збільшених пенсій. На початковому етапі переговорів обговорюється можливість інвестування 100 млн. грн. у тримісячні державні облігації. Перший віце-прем’єр вважає, що пізніше Пенсійний фонд зможе купити «триваліші» папери і на великі суми.

Як раніше вже повідомив той же Ю.Єхануров, уряд прийняв рішення про випуск відсоткових облігацій внутрішньої державної позики 2000 року загальним обсягом емісії до 10 млрд. 500 млн. гривень із метою, як твердить перший віце-прем’єр, зменшення навантаження на витратну частину бюджету 2000 року в межах визначеної законодавством України суми внутрішнього державного боргу. Проте... Уряд збирається доручити Мінфіну звернутися до Нацбанку із пропозицією про заміну відсотковими облігаціями внутрішньої держпозики 2000 року державних цінних паперів, які перебувають у власності Нацбанку. Це, з одного боку, є найкращим свідченням «гарантованості» вкладень Пенсійного фонду, а із другого — свідчить про те, що, не розв’язавши давню проблему, Кабмін закладає черговим випуском ОВДП ще одну міну інфляційної дії. Не менш (якщо не більш) важливий іще один момент: наскільки прозорим буде механізм контролю за використанням урядом пенсійних грошей?

«На Заході пенсійні фонди — це дуже впливові незалежні організації, які вкладають гроші в неризиковані, стабільні проекти, — каже експерт «Дня» Сергій УДОВИК . — Це дійсно гарне джерело для інвестування в державну економіку. У Росії пенсійні кошти вкладалися в державні облігації, але серпнева криза довела, до чого це може призвести. Пенсійні фонди практично прогоріли. Що хоче в цьому випадку Міністерство фінансів? Після відомого конфлікту, коли нинішній голова Національного банку Володимир Стельмах заявив про своє невдоволення «поведінкою» Мінфіну, який використовував кошти НБУ, але не поспішав їх віддавати, нинішній Кабмін задумався. З НБУ тепер не так просто домовитися, оскільки 2,9 млрд. грн. боргу перед ним даються взнаки. А джерело коштів для продовження своєї «реформаторської» діяльності уряду потрібне. Ось Кабмін і поклав око на Пенсійний фонд. Можна взяти пенсійні грошенята під якісь державні папери, потім, коли настане час платити, —пролонгувати, а далі вже й неважливо. Ніхто так далеко не дивиться. Тим більше, що в нас досі немає ні цивілізованого ринку цінних паперів, ні відповідної законодавчої бази, ні врегульованих боргових зобов’язань, ні заставного права. Для Пенсійного фонду надійним укладенням коштів могли б стати іноземні цінні папери. Проте з погляду державних інтересів це неправильно: ми будемо інвестувати чужу економіку. У той же час із українськими державними цінними паперами можна лише сподіватися на краще».

Юлія ШАЙДА, «День»
Газета: