Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чи прикриє «Зерно-2001» неврожай-2000?

19 серпня, 2000 - 00:00

Учора віце-прем’єр з питань АПК Михайло Гладій повідомив у Харкові, що в Україні вже зібрано 19 млн. тонн зерна. Цю радісну звістку головний хлiбороб країни «розсекретив» на науково-практичній конференції з досить дивною назвою «Підготовка питань реалізації програми «Зерно України-2001», в якій беруть участь міністр аграрної політики Іван Кириленко, а також керівники всіх облуправлінь аграрної політики облдержадміністрацій.

Словом, після того, як програму «Зерно-2001» було обговорено на лоні канівської природи Кабміном, її відправили на науково-практичну доробку в Харків. І дуже дивно, що звідти прозвучала лише одна цифра. Невже віце-прем’єр у своєму виступі не назвав даних про те, яким буде урожай зернових цього року? Візьмемо на себе сміливість запiдозрити, що її все-таки назвали за закритими дверима, але оскільки вона дещо відрізнялася від «найпесимістичнішого прогнозу» (25 млн. тонн) прем’єр-міністра Віктора Ющенка, то поки що не була оприлюднена.

Колишній прем’єр-міністр Валерій Пустовойтенко, котрий свого часу теж дещо перебільшував обсяги врожаю- 1999, тепер авторитетно стверджує (Інтерфакс-Україна), що урожай зернових буде на 2 млн. тонн менший, ніж торiк.

А прем’єр-міністр, нагадаємо, назвав політичними спекуляціями й «повною дезінформацією громадян» заяви про те, що нинішнього року буде дефіцит зернових, зокрема пшениці. Він навіть натякнув, що уряд має надію «на більш оптимістичний сценарій» щодо збирання зернових поточного року.

Жорсткий інформаційний і адміністративний пресинг у зернових питаннях, що використовується урядом, можна зрозуміти. Коли восени Президент почне рахувати курчат, то перший же заломлений палець підіб’є підсумок діяльності уряду в аграрному комплексі. А статистика в нас, як відомо, пані, яка не тільки активно користується косметикою, а й податлива. Проте всю роботу над її зовнішнім виглядом на осінь відкладати не варто.

Тим часом голова Селянської спiлки України Іван Мозговий вельми скептично ставиться до оприлюднених урядом даних про урожай-2000. На його думку, зерно, зібране цього року, матиме дуже низькі якісні показники, адже вже кілька років поспіль земля майже не отримувала органічних і мінеральних добрив. Іван Олексійович згадує, що свого часу проти керівників господарств і агрономів, які вирощували урожай менше за 25 центнерів з гектара, проводилися агротехнічні розслідування. Не надто високої думки він і про програму «Зерно України- 2001», не забезпечену фінансуванням.

Експерт «Дня», керівник асоціації «Укрконсалтінг» Віталій Маргуліс у розмові з «Днем» зазначив, що програма «Зерно-2001» (у випадку, якщо вона буде спрямована на підтримку колгоспів, що змінили вивіски, а не фермерських господарств) його просто бентежить, оскільки може означати повернення до державного фінансування сільського господарства, яке багато років проїдало величезну дірку в бюджеті України. (За словами міністра агропромполітики Івана Кириленка, на реалізацію програми необхідно 10 млрд. гривень, з яких 2,5 млрд. має бути передбачено в держбюджеті 2001 року. В результаті валовий збір зерна становитиме 40 млн. тонн).

Тим часом І. Мозговий, який щойно повернувся з поїздки на село, стверджує, що реформа тут мало що змінила. За його словами, на чолі великих господарств ті ж самі люди, тільки тепер вони отримали більшу свободу для крадіжок. Він зазначає, що урожай, запланований на 2001 рік, — найнижчий з усіх, які Україна збирала за доперебудовних часів, і нагадує, що 1990 року він наближався до 52 млн. тонн, тобто майже по тоннi на кожного українця.

Нарівні із зерновими культурами на українських полях здавна вирощувався й давав високі прибутки цукровий буряк. Про нинішню ситуацію в цій галузі сільгоспвиробництва «Дню» розповів президент концерну «Укрінтерцукор» Євген Імас. «Цього року цукрового буряка зберемо на 300 тисяч тонн менше, ніж минулого» (коли, за його словами, було зібрано приблизно 1,3—1,4 млн. тонн). Серед причин втрат весь можливий спектр. Земля 10 років не бачила добрив, бракує техніки, палива, — каже Є. Імас, — цього року кількість шкідників така, якої не було 40 років, а ми завезли 15% необхідних засобів захисту рослин. 10- 15% площ пересівалося через заморозки у травні, скоротилися й посівні площі. А середня врожайність цього року буде 150 центнерів з гектара (проти 186—192 ц/га минулого року). Порівняйте: 1913 року середня врожайність цукрового буряка в Україні становила 220 центнерів з гектара. Як наслідок, уперше за останні сто років в Україні буде дефіцит цукру. 1913 року в нас було 1,3 млн. тонн цукру, а 1947 р. (через два роки після закінчення війни) — 1,4 млн. тонн.

Проте боротьба прем’єра з політичними спекуляціями в оцінці аграрних підсумків діяльності уряду знаходить соратників. Президент Зернової асоціації України Микола Компанець сказав «Дню», що оцінює урожай 2000 року точно так, як і прем’єр, і навіть вище. Він пояснює інформацію про неврожай так: «Розраховуватися з боргами всім треба, а хіба в цьому випадку вигідно казати, що буде урожай? Усі занижують показники, щоб продати хліб за готівку, розрахуватися щодо зарплати, а борги не віддавати. Найлегше сказати: урожаю немає, розрахуємося наступного року. Прем’єр каже правильно, але це така справа... Напевно, комусь невигідно те, що він каже». Напевно. Країна звикла, що «локшини» вона отримує понад норму. Чому б проти цього й не заперечити?

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: