Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Жертви «холодної війни»?

15 серпня, 2000 - 00:00

Отруєння продуктами розкладання ракетного палива є однією з версій причин масового захворювання на токсикодермію жителів сіл Болеславчик і Чаусово Першотравневого району, повідомив кореспонденту «Дня» головний державний лікар Миколаївської області Володимир Клочко. Серед іншого, аргументами на підтримку цієї версії є виявлення в пробах води і грунту, взятих у Болеславчику, нітродиметиламіну та деяких інших речовин, які можуть виникати внаслідок розпаду гептилу — компонента рідкого ракетного палива.

Як уже повідомлялося раніше, півтори сотні жителів Першотравневого району, переважно жінки й діти, стали жертвами «токсидермії невідомої етіології» — хвороби, що вразила організми людей токсинами нез’ясованого походження. Різні медичні комісії, фахівці наукових інститутів розглядають три версії можливих причин виникнення захворювання: забруднення грунтів внаслідок сільськогосподарської діяльності, наслідки розкладень у скотомогильнику, начебто розташованому поблизу Болеславчика, а також наслідки діяльності військових. Оскільки перші дві версії не підтвердилися (ні дослідницьким, ні дослідним шляхом), то більшість фахівців схиляється до третьої версії — не стверджуючи, проте, що вона остаточна. Зокрема, Харківський науковий центр військової екології, досліджуючи ситуацію в Болеславчику, зробив висновок: «Найвірогіднішою є версія техногенного забруднення продуктами розкладання компонентів ракетного палива».

За кілометр на північ від Болеславчика знаходиться один з розкиданих по всьому Першотравневому району БРК (бойовий ракетний комплекс) ракетної дивізії стратегічного призначення. 1978 року замість колишньої ракети СС-18 на бойове чергування була поставлена більш досконала СС-24, а старе обладнання з шахти, комунікації, кабелі тощо було поховано у старій силосній ямі, яка мiститься неподалік від Болеславчика — з дотриманням усіх вимог безпеки. Не виключено, що там само могло виявитися і старе ракетне паливо.

Поховання проіснувало понад двадцять років, поки один із місцевих жителів, отримавши дозвіл у місцевій сільраді, не розкопав його за допомогою техніки для здачі декількох десятків тонн металу, що можна було там знайти, на металолом. Незабаром після цього з’явилися перші хворі...

Жителі села кажуть, що бачили над розкопом якесь червоно- коричневе світіння, чули аміачний запах. Фахівці однозначно стверджують лише про те, що внаслідок робіт, які велися на глибині до 6 метрів, був порушений підземний водоносний шар. Експерти, не заперечуючи можливості одночасності розкопу та виникнення захворювання, все ж не беруться однозначно стверджувати про прямий зв’язок між ними, не виключаючи ймовірності збігу.

За словами В.Клочка, військові категорично заперечують свою причетність до масових захворювань, посилаючись на те, що на розташованому біля села БРК, яке продовжує нести бойове чергування, хворих немає, і ніяких інцидентів з ракетним паливом у спеціальних актах не зафіксовано.

Данило КЛЯХІН, «День»
Газета: 
Рубрика: