Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Хто підкинув у хліб «цвях»?

Колектив Сумського хлібзаводу №3 побоюється інвестицій
5 серпня, 2000 - 00:00

Днями біля приміщення Сумської облдержадміністрації відбулася акція протесту, учасниками якої стали працівники місцевого хлібозаводу №3. Виходу людей на головну площу міста передували досить цікаві події. За словами заступника голови облдержадміністрації Миколи Крамара, в поле зору владних структур це підприємство потрапило після того, як одна з сумчанок, купивши хлібину, виявила в ній... запеченого черв’яка.

Лабораторний аналіз, зроблений фахівцями обласного управління захисту прав споживачів та облсанепідстанції, засвідчив, що в буханці справді було стороннє, якщо так можна висловитися, тіло. А саме: борошняна міль, або як її ще називають, «вогнівка». На хлібозавод негайно виїхала комісія, яка, знову ж таки за словами М.Крамара, виявила там кричущу антисанітарію. Спеціалісти на власні очі побачили у борошні і міль, і черв’яків, і тарганів, і літаючих у цеху горобців. За результатами обстеження було складено відповідний припис, проте невдовзі історія з виявленням «чужорідного тіла» в хлібині повторилася. Цього разу покупець знайшов там... запечений цвях. На підприємство знову змушена була йти комісія, котра, ретельно оглянувши виробництво, продемонструвала персоналу заводу живих черв’яків, закладки молі тощо. Зрозуміло, працюючим у ту зміну керівникам середньої ланки довелося пережити досить неприємні моменти, однак винесенням доган справа не закінчилася.

Оскільки хлібозавод № 3 забезпечує половину добової потреби Сум у хлібобулочних виробах (на ньому випікається 50 тонн хліба), виникла серйозна загроза здоров’ю споживачів через його продукцію. На думку М. Крамара, яку розділили і керівники інших зацікавлених установ та організацій, причиною цього стала надмінна зношеність обладнання підприємства, через що воно не може гарантувати відповідну якість хліба, та орієнтація його керівництва на закупівлю борошна у посередників. Пройшовши через кілька рук, воно не тільки зростає в ціні, а й через неправильні умови зберігання стає гарним середовищем для розмноження там черв’яків.

На підставі вищесказаного облдержадміністрація дiйшла висновку, що хлібозаводу в терміновому порядку потрібен інвестор, який би вклав гроші у модернізацію обладнання. Причому, наголосив Микола Крамар, мова не йде про вже заздалегідь визначеного і нав’язуваного суб’єкта, який би погодився мати справу з пекарями. Це можуть бути і гроші колективу підприємства, і кошти, взяті під вiдсотки у банку, тобто варіантів фінансування існує декілька.

Однак, схоже, самі працівники хлібозаводу мають іншу точку зору на цю проблему. Передусім, вони досить скептично поставились до висновків управління у справах захисту прав споживачів про те, що знайдене у буханці «тіло» — саме черв’як, а не щось інше. Пекарі стверджують, що при високій температурі випікання хліба (320 градусів) черв’як, якщо він навіть потрапив до замісу, перетворюється у воду. Цей факт, а також те, що досі нарікань з боку сумчан на продукцію підприємства не надходило (хоча пекарі й не відкидають існування певних проблем, зокрема боротьби з тарганами) дало підставу працівникам заводу вважати історію з черв’яками маскуванням справжніх намірів владних структур, які хочуть передати хлібозавод (до речі, приватизований) в інші руки. І зацікавленою у цьому особою називається саме Микола Крамар. В знак протесту проти таких дій люди і вийшли на площу.

Заступник губернатора не став вступати в публічну полеміку з ініціаторами акції, зазначивши, що в разі, коли облдержадміністрація перевищила свої повноваження, ті можуть оскаржувати її дії у суді чи прокуратурі. Зі свого боку, підкреслив Микола Крамар, влада і далі буде вимагати від хлібозаводу №3 безумовної модернізації виробництва шляхом залучення інвестицій і не прибере від нього свої руки, як того вимагали мiтингуючi на площі, доти, доки ця вимога не буде втілена в життя.

Сергій ХАНІН, «День»
Газета: 
Рубрика: