Серед редакційної пошти був цей лист, який дещо відрізняється від читацьких роздумів, що зазвичай публікуються нами. Однак цілком конкретна пропозиція автора листа, подумалося нам, може для когось виявитися корисною. А значить, чому б йому й не бути опублікованим? Якщо рубрика «Я випробував на собі» зацікавить наших читачів — ми її продовжимо, з вашою, зрозуміло, допомогою.
Співається у пісні: «Танцювала риба з раком, а петрушка з пастернаком...» — «І що воно таке, отой пастернак? З чим його їдять?» — запитає хтось з не дуже досвідчених господарів. Що ж, розкажу докладніше...
За часів, коли наші предки ще не знали картоплі, пастернак був дуже популярним, використовувався для приготування страв, лікування людей, зміцнення їх організму.
Опишу цю рослину. Вона дворічна. Спершу утворює великий білий коренеплід та розетку з трьох-семи великих пірчасто- розсічених листків, заввишки 60- 70 см. На другий рік з’являється розгалужена китиця цвіту. Жовтуватого кольору квітки зібрані в парасольки. Пастернак сприяє одужанню при жовчнокам’яній і нирковокам’яній хворобах, подагрі, зміцнює сили після тяжких захворювань, при нервових розладах, запаленнях органів дихання, поліпшує травлення. Він також збуджує апетит, стимулює стінки капілярів, знімає пропасницю, спазми, сприяє видаленню з організму каменів та солей. А настій з коренеплодів пастернаку з цукром українські кавалери вважали чудодійним еліксиром, що збуджує чоловічу статеву функцію. Готувати цей диво- напій треба так: дві столові ложки подрібненого кореня пастернаку і три столові ложки цукру на склянку окропу, варити 15 хвилин, настоювати вісім годин. Пити по одній столовій ложці чотири рази на день за 30 хвилин перед уживанням їжі.
Як вирощувати пастернак? Насіння висіваю на глибину 2-4 см (обов’язково ущільнюючи грунт). Сходи з’являються через 8-12 днів. Паростки витримують заморозки до —7 0 С. Рослини в рядку залишаю на відстані 8- 10 см одна від одної. Догляд за пастернаком передбачає дво-триразове розпушування міжрядь, виполювання бур’янів, при потребі його слід поливати. Викопане коріння зберігають у льоху, а частину його залишають у землі для весняного вживання і одержання насіння.
Звертаюся до всіх, хто не вирощує пастернак: посійте його — матимете велику користь. Збережете здоров’я, зміцните свій організм, а жіноцтво завжди буде вами задоволене! Хто не має насіння, звертайтеся, вкладаючи конверт зі своєю адресою, до Богдана Адольфовича ХОПТЯНОГО: 47822, Тернопільська обл., Підволочиський р-н, с. Голотки.