Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дешева горілка: благо чи напасть?

22 липня, 1999 - 00:00

Отже, про яку прибутковість можна говорити! Тим паче, що за останні роки обсяги виробництва на заводі знизилися у вісім разів. За даними асоціації «Тернопільспирт», лише третину своїх потужностей використовують і горілчані цехи при спиртозаводах. А запускали їх з великими надіями! Як наслідок, чортківську «казьонку» вже рідко коли побачите навіть у рідному Чорткові. Вона знаходить збут переважно через треті руки і продається на дальших ринках по 4,5—5 гривень.

Остаточно доконали горілку чортківчан і навіть спиртозаводів алкогольні вироби фірми «Артеміда» (Кіровоград) і концерну «Союз-Віктан» (Крим), які заполонили прилавки місцевих магазинів. Продукцію цих компаній здешевлюють величезні масштаби виробництва.

Український ринок алкоголю став непрогнозованим. Горілку виробляє хто хоче і в яких завгодно обсягах. Директор Чортківського лікеро-горілчаного заводу Валентин Баранов вважає, що назріла потреба для економічного регулювання цього ринку.

— Можна було б законодавчо встановити квоту на виробництво і реалізацію «казьонки» для внутрішнього споживання, — пропонує фахівець, — і в межах цієї квоти довести до заводів виробничі завдання, виходячи з потужностей. Решта горілки нехай іде на експорт. Подібний порядок Верховна Рада запровадила стосовно цукру, і це ні в кого, хто зацікавлений в існуванні і розвитку цього ринку, не викликає заперечень.

ДОВІДКА «Дня»

В Україні сьогодні 87 спиртозаводів, 180 лікеро-горілчаних заводів, 8 — спецзаводів шампанських вин, 15 — винно-коньячних заводів. Їх потужності у 3—3,5 рази перевищують потреби українських споживачів.

Роман ЯКЕЛЬ Тернопіль
Газета: 
Рубрика: