Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Палестинці віднині мають «вікно в світ»

Відкрито новий міжнародний аеропорт у секторі Газа
25 листопада, 1998 - 00:00

Перший літак, який приземлився в новому аеропорту, особисто зустрічав голова Палестинської автономії Ясир Арафат. На цьому літаку з Каїра прилетіла група єгипетських урядовців. Палестинці розцінюють відкриття аеропорту як важливий крок до створення власної незалежної держави, «вікно в світ», яке дозволить жителям окупованих Ізраїлем територій здійснювати закордонні поїздки без дозволу ізраїльської адміністрації. Спеціально створені «Палестинські авіалінії», які наразі мають лише один «Боїнг-727», щотижня здійснюватимуть прямі рейси до Йорданії, Єгипту та Марокко. Уже в перший день роботи аеропорту в ньому приземлилися літаки з Марокко та Іспанії, спеціальним чартерним рейсом прилетів посланець Євросоюзу на Близькому Сході. ЄС, до речі, надав палестинцям допомогу в $36 млн. для обладнання аеропорту та підготовки персоналу. Сьогодні — вперше з власного аеропорту — Арафат на своєму президентському літаку вирушає до Парижа для зустрічі з президентом Франції Жаком Шираком, повідомляє АП.

Досі палестинці літали за кордон з ізраїльських аеропортів. А для цього треба було одержати дозвіл ізраїльських чиновників, який надавався вельми неохоче — єврейська держава прагнула мінімізувати контакти жителів окупованих земель із зовнішнім світом.

Радість палестинців дещо затьмарюють лише дві обставини. По-перше, новий аеропорт не є повністю автономним у технічному плані — частини необхідного навігаційного обладнання досі немає. Відтак палестинці змушені користуватися послугами відповідних служб ізраїльського аеропорту Ашдад. Одже, у разі якихось конфліктів ізраїльтянам досить припинити надання технічної допомоги, аби паралізувати роботу палестинського аеропорту. Окрім того, ізраїльтяни поставили неодмінною умовою своєї згоди на відкриття аеропорту право на вибірковий огляд пасажирів та вантажів, які «можуть становити загрозу для безпеки Ізраїлю». Палестинцям довелося на це згодитися. Але сам факт відкриття аеропорту — важлива поступка з боку єврейської держави і крок на шляху до остаточного врегулювання одного з найдавніших конфліктів на планеті.

№226 25.11.98 «День»

При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Олекса ПІДЛУЦЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: