Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

В Україні має відбутися "боротьба" з врожаєм

11 липня, 1997 - 00:00

Багаті врожаї минулих років були справжньою катастрофою: ні зібрати без великих втрат, ні зберегти хліб як слід не вдавалося. Нинішнього року фахівці Мінсільгосппроду знову пророкують хороший врожай. Своїми міркуваннями з приводу того, чи зможе Україна з ним "впоратися", з кореспондентом "Дня" діляться народні депутати.

Голова підкомісії ВР з питань власності і приватизації Геннадій Угаров:

- Зберуть врожай чи ні - на загальному економічному становищі країни це ніяк не відіб'ється. Цілеспрямованої аграрної політики і механізмів її реалізації у нашій державі просто немає. Якщо фермерам і колгоспам врожай все-таки вдасться зібрати, жодної заслуги уряду в цьому не буде. Стимулюватимуть роботу колективних сільгосппідприємств їхні голови, котрі зроблять на цьому добрі гроші.

Член фракції "Конституційний центр" Володимир Пилипчук:

- Цього року, як втім, і в минулі роки, мусується питання про те, що уряд щось комусь винен... Але уряд повинен не збирати врожай, а створювати можливість зробити це самим сільгосппідприємствам. У країні мусить бути власник, але коли він з'явиться? Крім того, нинішні погодні умови можуть негативно відбитися на збиранні врожаю: стихія пронеслася Волинською областю і Закарпаттям, так що про конкретні результати поки говорити важко.

Позафракційний народний депутат Михайло Ратушний:

- Запитання про те, чи створить уряд сільгоспвиробникам сприятливі умови, на мій погляд, неправомірне. Сільгоспвиробники повинні самі мати бажання роздобути пальне і зібрати врожай. Інакше уряд знову створить монополістів на взірець "Агротехсервісу", які лобіюють свої інтереси в парламенті і нічого не дають АПК. А взагалі з врожаєм будемо, з врожаєм!

Член парламентської фракції "Реформи" Юрій Оробець:

- При нинішньому Президентові і абсолютно безвідповідальному уряді залишається тільки здогадуватися, чи вийдуть трактори в поле. Нинішня структура Кабінету Міністрів зовсім не сприяє наведенню порядку в економіці. Скажімо, при цій структурі створено дві ради - з адміністративної реформи і з формування економічної політики, які ніяк не впливають на роботу одна одної. Якщо врожай зібрати не вдасться - це буде цілком закономірно при нинішньому загальноекономічному гармидері.

Світлана СТЕПАНЕНКО, "День"
Газета: 
Рубрика: