Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Особливе ставлення

Халід Джасім Аль-ШАМАРІ: Відносини між Україною та Іраком будуть міцнішати та розвиватися
13 квітня, 2010 - 00:00

За результатами парламентських виборів в Іраку, 91 місце отримав блок колишнього прем’єр-міністра Аяда Аллаві, на два місця менше отримав блок чинного прем’єр-міністра Нурі Аль-Малікі, 70 місць отримала національна коаліція, а 43 місця — Союз партії Курдистану. Які уроки виніс Ірак від проведення парламентських виборів, других після повалення режиму Саддама Хусейна? Чи вплинула світова фінансова криза на співробітництво між Іраком та Україною? Про це в інтерв’ю «Дню» — Надзвичайного і Повноважного Посла Іраку в Україні Халіда Джасіма Аль-ШАМАРІ:

— Перш за все, я хотів би відмітити, що парламентські вибори, які щойно пройшли в Іраку, є втіленням демократичного шляху, яким крокує моя країна. Безперечно, ці вибори є новим досвідом для моєї країни і вони сприяли підвищенню свідомості іракського народу, який боровся за те, щоб позбутися диктаторського тоталітарного режиму.

Безперечно, жодна з цих політичних сил не може самостійно формувати уряд. І саме тому це вимагає об’єднання двох або більше політичних блоків, щоб вони могли отримати половину голосів у парламенті плюс один голос — а це — 163 голоси. Вже були проведені переговори між цими політичними силами щодо створення майбутньої коаліції, спираючись на таку програму, яка буде влаштовувати всі сторони.

Що стосується позитивних результатів цих виборів, то хочу зазначити: іракські жінки отримали 82 місця в парламенті, що складає більше 25% від загальної кількості парламентських місць. А в іракській конституції зазначено, що іракські жінки повинні займати не менше 25% загальної кількості парламентських місць.

Переговори між силами, які потрапили до парламенту, можуть тривати приблизно місяць, можливо два-три. Але в результаті цих переговорів буде сформовано національний уряд, який діятиме відповідно до тих програм, що їх задекларували політичні сили та партії під час виборів. А самі програми будуть позбавлені будь-яких конфесійних чи партійних переконань.

— А хіба в конституції Іраку немає обмежень на час формування правлячої коаліції та уряду?

— Так, справді, таке обмеження є. Після того як іракський парламент обере президента, той відповідно має вимагати від політичного блоку, який матиме в парламенті половину місць плюс один голос, створити уряд протягом одного місяця. Якщо цього не відбудеться, то президент вимагатиме від наступного блоку формувати уряд.

— Пане посол, чи не могли б ви сказати, приклад яких країн наслідуватиме новий уряд при розбудові Іраку: Об’єднаних Арабських Еміратів, які вважають себе зразком для наслідування в арабському світі, чи розвинутих західних капіталістичних демократій?

— Програми всіх політичних партій грунтуються на національній основі і позбавлені будь-яких конфесійних та партійних гасел. Принципи їхньої роботи базуються на тому, що є найкращим для нашої держави. Разом з тим, я хотів би наголосити, що в конституції Республіки Ірак відзначається, що Ірак це демократична федеративна об’єднана країна. І саме в такому ключі всі ці партії будуть розбудовувати нашу державу.

Ірак радіє за будь-яку країну, яка здійснила досягнення в сфері цивілізацій. Водночас моя країна має достатні людські та фінансові ресурси аби здійснювати гігантські проекти. Ми володіємо величезним національнім багатством і будемо намагатися давати нашому народу те, що він втратив протягом правління минулого режиму, який розв’язував війни проти сусідів та розкрадав національне багатство. І саме тому Ірак має всі необхідні умови для того аби розпочинати роботи, спрямовані на будівництво величезних проектів.

Ми поважаємо вибір усіх країн світу, який вони вважають доцільним, щоб розбудовувати свою країну і надавати своєму народу необхідну допомогу і підтримку та захищати його. І ми очікуємо, що інші країни також будуть поважати наш спосіб розбудови нашої держави.

— За повідомленнями ЗМІ, цього року Ірак припинив закупівлю нафтопродуктів. Чи означає це, що зараз реально відкриваються можливості для експорту іракської нафти за кордон і можливо, навіть в Україну чи через територію нашої країни до Європи?

— Так, Ірак справді зміг задовольнити свої внутрішні потреби і розпочати експорт нафтопродуктів після того, як ми змогли відновити роботу нафтопереробних заводів, які після подій 2003 року значно занепали. Ірак продовжує експортувати свою нафту закордон до багатьох країн світу. Зокрема експорт іракської нафти здійснюється через нафтопроводи до турецького порту Джейхан і звідти до інших країни. А з південних родовищ до портів у Перській затоці. Загалом ми видобуваємо 2,5 млн. нафти щоденно. Іракська влада має спеціальний план збільшення видобутку нафти. І мені здається, що Ірак дійсно спроможний підвищити видобуток своєї нафти завдяки низці угод, які були підписані зі світовими нафтовими компаніями щодо розробки іракських нафтових родовищ. Як мені відомо, у 2007 і 2008 роках Україна також імпортувала незначну кількість іракської нафти з північних родовищ.

— ЗМІ повідомляли, що російська «Лукойл» братиме участь у видобутку іракської нафти. А яка ситуація із залученням українських компаній, зокрема «Нафтогазу» чи іншими словами із залученням українського досвіду розвідки та видобутку нафти в Іраку?

— Так Ірак у світлі гарних стосунків з Україною відкритий до співпраці з українськими компаніями, враховуючи і те, що ці компанії працювали в Іраку і мають досвід роботи. Ірак пам’ятає про допомогу українських миротворців, які працювали у складі багатонаціонального миротворчого контингенту в Іраку і сприяли встановленню миру і стабільності в моїй країні. І саме тому іракський уряд по-особливому ставиться до українських компаній.

— І це, мабуть, було однією з причин, чому торік між нашими країнами був підписаний великий контракт на поставку озброєнь?

— Як я вже сказав Ірак зацікавлений у розвитку торгівельно-економічних відносинах з Україною і це те, про що говорили чимало іракських високопосадовців. Іраку потрібно розвивати свою інфраструктуру та задовольняти національні внутрішні потреби.

— І військові?

— Усі потреби. Так, тому що Іраку потрібно розвивати свої навики та уміння для захисту своїх кордонів та забезпечення стабільності в країні.

— А загалом як розвивається військово-технічне співробітництво між нашими країнами? Наскільки я знаю, Ірак зацікавлений у залученні українського досвіду для підготовки військових та поліцейських...

— Ми вітаємо зусилля всіх країн, направлені на підготовку наших сил безпеки та армії. Ми дійсно цього потребуємо. І справді цю позицію висловлювали усі іракські посадовці.

— Пане посол, хотілось почути вашу оцінку стану співробітництва між нашими країнами, і чи позначилась на ньому світова фінансова криза?

— Під час усіх моїх зустрічей з високопоставленими представниками української сторони і моїх візитів до низки українських областей я завжди заохочував українські компанії до співпраці з Іраком і до розширення їхнього внеску до розбудови моєї країни та забезпечення потреб іракського ринку. Наразі Ірак переживає реконструкцію і ми потребуємо розширення нашої внутрішньої інфраструктури та виконуємо чимало проектів у різноманітних сферах та галузях. І тому ми потребуємо участі українських компаній у всіх цих проектах.

А щодо торговельного обороту між нашими країнам то, як мені відомо, він зріс у 2009 році на 136 відсотків у порівнянні з минулим роком. Справді, світова криза вплинула на більшість країн світу, але це не стосується Іраку, який продовжував експортувати свою нафту, розвивати свої проекти. Експорт іракської нафти є однією з головних статей доходу до національного бюджету. І процент від цього доходу збільшувався, незважаючи на кризу.

— Чого очікує Ірак від нового українського уряду?

— У мене дуже оптимістичний погляд стосовно того, що в найближчі роки стосунки між Україною та Іраком будуть міцніти та розвиватися. Я хотів би зауважити, що у 2004 році нинішній український Президент Віктор Янукович побував з візитом у моїй країні тоді ще в якості прем’єр-міністра. Мені здається, що цей візит сприятиме розвитку двосторонніх відносин. Що стосується іракської сторони, то Багдад має намір та готовність співпрацювати з Україною. І як вам відомо, економічно-торговельна складова будь-яких відносин сприяє розвитку і політичних відносин.

— Пане посол, в одній із статей The New Republic дається аналіз післявиборчої ситуації у вашій країні і висловлюється припущення, що з двох кандидатів Аллаві і аль-Малікі перший може бути кращим для адміністрації Обами. Завершується стаття тим, що Ірак, на жаль, є «нещасливим місцем». Як ви можете це прокоментувати?

— Я вважаю, що Ірак заслуговує на національні багатства, якими він володіє, а також на давню культурну цивілізаційну спадщину, що належить йому. Іракський народ докладає усіх зусиль аби побудувати стабільну гарну квітучу країну. Нещодавно ми також набули і демократичного досвіду. Тому я хотів би зауважити, що підтримку демократичному процесу Іраку висловлює чимало країн світу. Також світова спільнота дуже схвально оцінила останні вибори в Іраку.

Хотів би наголосити, що Ірак слідуватиме своєму демократичному шляху. Іракський народ прийшов на вибори дільниці, щоб обрати своїх правителів. І це є дуже гарно і демократично. Ми не зламаємося. Нам уже нестрашні будь-які військові перевороти і припинення демократичного процесу. Ми цього не боїмося і тому прагнемо розбудовувати нову демократичну країну. Ми маємо гарні природні ресурси, великі поклади нафти та природного газу. І саме головне, ми маємо досвід. Зважаючи на все перераховане вище, мою країну очікує світле квітуче майбутнє.

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: