Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Земля. NET»

Держземагентство: Із 1 січня запрацює електронний кадастр. Наступний крок — створення Національної системи геопросторових даних
19 грудня, 2012 - 17:01
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

З 1 січня 2013 року в Україні відкриють для публічного доступу електронний Державний земельний кадастр. Старт віртуального кадастру вчора підтвердив під час презентації тестового режиму даної системи голова Державного агентства земельних ресурсів України (Держземагентство) Сергій Тимченко.

Україна одна з останніх серед європейських країн впроваджує електронний кадастр. Його розробка обійшлася в 50 мільйонів доларів, які Україні виділив Світовий банк.

На публічній кадастровій карті кожен власник земельної ділянки через Інтернет зможе перевірити, де розташована його ділянка, чи не співпадає вона з іншою. Крім того, будь-хто зможе побачити індексно-кадастрові карти, земельні ділянки та їхні межі, кадастровий номер ділянки, форму власності на них, цільове призначення, площу, ортофотоплани, межі областей, районів та населених пунктів.

Вносити в систему земельні ділянки та присвоювати кадастрові номери з нового року будуть державні кадастрові реєстратори. Ці реєстратори отримають персональну печатку і персональний цифровий електронний підпис, якими повинні обов’язково скріплювати всі земельні документи. Таким чином в земельних установах хочуть позбутися корупції та махінацій. Якщо якийсь реєстратор порушить земельне законодавство, то його оштрафують на суму від 20 до 50 неоподаткованих мінімумів. За повторне порушення — від 50 до 200 неоподаткованих мінімумів, а за третє — звільнення без права займати повторну цю посаду.

«Раніше вся інформація (про земельні ділянки. — Авт.) зберігалася на паперових носіях в районних управліннях земельних ресурсів, що породжувало велику кількість зловживань, земельних махінацій, підстав для корупції... Тепер в Україні є кадастр. Він повністю прозорий, автоматизований і високотехнологічний», — розповідає Тимченко. Він складається з 18 мільйонів державних актів (в минулому 36 мільйонів паперових сторінок).

Як уточнив «Дню» директор Центру Державного земельного кадастру Андрій Тарнопольський, ще приблизно 30% земельних ділянок в Україні не мають кадастрових номерів. «Це — погана новина. А хороша новина в тому, що ми придумали механізм автоматичного присвоєння кадастрових номерів для ділянок, які їх не мають», — говорить він. Головне, продовжує Тарнопольський, що зараз усім таким ділянкам присвоєні номери, а після звернення їхніх власників для реєстрації в системі вони автоматично надаватимуться.

Головна складність зведення всіх цих даних в єдину систему полягає в тому, що кожне районне управління зберігало їх, використовуючи власну систему координат. «В результаті за 20 років реєстрації отримали більше тисячі 500 видів різноманітних координат, які ніяким чином не стикуються з іншими», — пояснює Тимченко. Розроблене для роботи електронного кадастру програмне забезпечення дозволяє перевести всі ці різні системи в єдину національну систему координат — УСК 2000.

У Держземагентстві визнають, що на початку буде багато помилок на публічній кадастровій карті. Тому вони закликають власників ділянок заходити на сайт, перевіряти правильність місця розташування їхніх ділянок, і в разі виявлення помилок одразу ж на сайті оформлювати заявку для їх виправлення, або ж (якщо це технічні правки) система їх внесе автоматично.

Наповнення кадастру продовжуватиметься й після його відкриття. Щоденно оцифровують 400 тисяч державних актів. В Держземагентстві говорять, що електронний кадастр — це перший крок національної кадастрової системи. В перспективі кадастр планують розширити і створити на його базі національну систему геопросторових даних, яка ще міститиме інформацію про надра, наземні та підземні комунікації й мережі, будови, водні та лісові ресурси тощо. «Ми хочемо отримати єдину базу даних на картографічній основі, яка вестиметься в єдиному форматі», підсумував Сергій Тимченко.

«Ми побачили пілотну версію кадастру. Вона виглядає позитивно, бо дуже проста в користуванні, в ній уся найосновніша інформація», — говорить президент Земельної спілки України Андрій Кошель. На його думку, електронний кадастр допоможе вирішити 90% завдань, які стоять перед власниками земельних паїв, або тим, хто хоче ними управляти.

Наталія БІЛОУСОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: