Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Овочі — у сховища

За два останні роки українці збільшили споживання овочів та фруктів на 17%
6 березня, 2013 - 12:14
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Україна в минулому році збільшила експорт овочів і фруктів на 20% — до 1,5 мільйона тонн. А в поточному році ця цифра може зрости до 2 мільйонів тонн. Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. Всього ж, за його словами, українські аграрії 2012 року зібрали 10 мільйонів тонн овочів і фруктів. При цьому імпорт овочефруктової групи скоротився на 40%. Як зазначив міністр, такій позитивній динаміці сприяло зокрема і збільшення кількості овочесховищ. Протягом 2011-2012 років у країні збудували 104 нових сховища загальною потужністю 492 тисяч тонн.

«Ми плануємо в рамках програми з активізації економіки за період 2013—2014 років ввести додатково ще близько 550—600 тис. м2 овочесховищ. Це достатньо велика цифра — довести за ці два роки площі овочесховищ до 1,550 млн м2», — заявив Присяжнюк під час візиту на одне з овочесховищ у Київській області.

Разом із новими сховищами зростають і обсяги закладеної в них продукції. За даними Мінагропроду, 2012 року порівняно з 2011-м у вітчизняних овочесховищах на 24% побільшало картоплі, на 18% — фруктів і на 3% — овочів.

Щодо основних напрямків для експорту, то найбільшим попитом українські овочі користуються в наших найближчих сусідів — Росії, Молдові, Грузії та Білорусі. Так, 2011 року експорт української цибулі становив 2,7 тисячі тонн, а в 2012-му — вже 19,2 тисячі тонн. «При цьому її імпорт скоротився, — додає Присяжнюк. — Так само і з капустою. 2011 року експортовано 909 тонн, а вже 2012 року — 4,7 тисячі тонн. При цьому, якщо 2011 року імпорт перевищував експорт на 17,2 тисячі тонн, то 2012-го — навпаки — ми експортували капусти на 783 тонни більше, ніж імпортували».

Покращується ситуація й у картоплярстві. Якщо 2011 року імпорт картоплі становив 23,8 тис. тонн, то 2012-го — вже 6,3 тис. тонн. При цьому в минулому році експорт картоплі з України вже перевищив імпорт — на 897 тонн. На думку урядовця, є перспектива й на подальше зростання експорту, де в нагоді якраз і мають стати нові овочесховища. «Так, на харчові потреби в Україні споживається близько 6 мільйонів тонн картоплі щорічно, ще частина йде на переробку. Решту ж селяни згодовують худобі, або ж вона просто псується. Будівництво сучасних сховищ дасть можливість ефективно зберегти вирощений урожай овочів протягом усього сезону до збирання врожаю», — розповідає Присяжнюк.

Більше овочів, згідно з статистикою Мінагропроду, стали їсти й українці. За два останні роки середньостатистичний громадянин України став споживати на 17% овочів більше.

Олексій САВИЦЬКИЙ
Газета: 
Рубрика: