Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Львів—Донбас-шоу

Дмитро Добродомов: «Ми хочемо показати Галичину очима донеччан, а Донбас — поглядом львів’ян»
21 жовтня, 2013 - 06:35

Стартувало нове шоу «Покажи їм!», яке є спільним проектом двох регіональних телеканалів — ZIK (Львів) та «Донбас» (Донецьк). У назві закладено антитезу дещо агресивного характеру. «День» поспілкувався з керівниками обох каналів про задум нової програми.

Враховуючи вже традиційне протиставлення львівських та донецьких, чи не вважаєте ви, що це лише підсилює регіональне розділення? Чому ви обрали саме такий формат?

Дмитро ДОБРОДОМОВ: — «Покажи їм!» — це справді десять історій зіткнення та порівняння двох культур, ментальностей, способів життя. Але такий формат не має на меті розділити. Так, Львів і Донецьк — полярні міста. Та передусім на їхній полярності наголошують політики. Саме вони обвішали столиці двох протилежних регіонів стереотипами, різноманітними міфами. Відтак і мешканці Львова та Донецька у своїх знаннях про донеччан та галичан відповідно керуються думками, які їм нав’язали згори. Кожен із героїв реаліті-шоу — а це шахтарі, кухарі, таксисти, тренери, дитячі вихователі, шоумени тощо — знайомі із чужим містом лише зі слів знайомих, друзів, і, як я вже відзначив, політиків.

Тож, по-перше, ми хочемо показати Галичину очима донеччан, а Донбас — поглядом львів’ян. А головне — з’ясувати, які стереотипи є правдивими, а які — ні.

За форматом шоу, представники різних професій на кілька днів вирушать «у відрядження» з Донецька до Львова і навпаки, щоб зануритися у життя в абсолютно новій атмосфері та незнайомих обставинах. Власне, що із відомих міфів про Львів та Донецьк правда, а що вигадка, герої шоу перевірять роботою у чужому місті, у спілкуванні та дискусіях із місцевими жителями.

«Покажи їм!» — це шоу не розділення та агресії, а пізнання, відкриттів, руйнування міфів.

Юрій СУГАК: — «Покажи їм!» — це скоріше звернення до тих, хто вірить в існуючі стереотипи або нав’язує їх. Наше шоу покликане руйнувати стереотипи. Дуже рекомендую цей проект усім, хто ще й досі живе міфами про Схід і Захід України.

Різноманітні реаліті-шоу для України — річ не нова. Тим паче у неділю ввечері у вас буде багато конкурентів серед центральних телеканалів. Чим приваблюватимете глядача до своєї кнопки?

Д. Д.: — Ми не боїмося конкуренції із центральними каналами. Адже такий страх — перепона для розвитку, до якого ми прагнемо. Ми хочемо створювати такий продукт, який би на рівних конкурував із проектами загальнонаціональних каналів. Тим паче, що частина авторських проектів ZIKу — «Народний контроль», «Огляд дня», «Люстрація», «Прямим текстом» — по Західній Україні часто показують рейтинги, які відповідають центральним показникам.

Так, розважальне шоу — це певною мірою нова ніша для нашого телеканалу. Але таким чином ми хочемо розширювати свою аудиторію. Торік ми вже мали досвід створення свого першого реаліті-шоу «НА!РОБОТУ». Відтак знання, отримані тоді, зараз стають нам у нагоді.

Для участі в шоу ми шукали колоритних персонажів, з різними характерами — від запальних холериків до холодних і незворушних. Але водночас таких, кого можна назвати типовим представником свого краю, хто живе за законами та традиціями свого регіону. Звісно, окремі ситуації ми спеціально режисували і вигадували для того, щоб учасники змогли максимально відкритися під час зйомок, показали всі свої страхи, комплекси чи упередження у ставленні до незнайомого міста. А ще своїми вчинками, рішеннями, поведінкою підтвердили чи спростували стереотип про те, яким є вже згаданий «типовий» львів’янин чи донеччанин.

Ю. С.: — Ми не полюємо на аудиторію національних каналів, ми робимо цей проект для небайдужих глядачів свого регіону. Для тих, кому цікаве життя Донбасу і життя Заходу країни. Можна сказати, що глядачів заманюватиме унікальний формат шоу і його актуальність. Національні канали пропонують глобальні формати, ми ж пропонуємо дещо інше, більш інтимне, рідне. Головне, що помітить глядач, — щирість учасників: місто, ситуації, поведінка людей — все природне, ви не помітите фальші, проте побачите справжніх львів’ян і донеччан.

— Цікаво, чи будете ви мірятися між собою рейтингами як два канали-творці?

Д. Д.: — Безперечно! Але не в контексті потужностей телеканалів. Передусім, нам цікаво, як сприймуть шоу і як на нього реагуватимуть глядачі Західної та Східної України. Чи будуть їхні оцінки однаковими, чи суттєво різнитимуться.

Ю. С.: — Ми, в першу чергу, будемо приділяти увагу тому, щоб проект був цікавий і зручний для перегляду нашою аудиторією, змінюватимемо час виходу, якщо буде потрібно. Але, звичайно, нам буде цікаво, як «Покажи їм!» будуть дивитися глядачі ZIKа.

Катерина ЯКОВЛЕНКО, «День», Донецьк
Газета: 
Рубрика: