У листопаді цього року в одному з ужгородських супермаркетів відбулася небувала акція: продавали ківі, зібрані у Закарпатті. За дві з половиною години люди купили 300 кілограмів фруктів. При цьому діяло обмеження — в одні руки продавали не більше одного кілограма плодів. Акцію провів Генріх Стратон, щоб познайомити людей з новим місцевим фруктом.
Експериментувати з ківі ужгородський селекціонер почав 1992 року, разом з батьком, який колись працював у тепличних господарствах. Перший врожай отримали наприкінці 1990-х років. «Ківі — рослина з роду актинідій, походить з Далекого Сходу. У цьому регіоні є холод — відповідно вихідному матеріалу властива морозостійкість. Виникла гіпотеза, що в Україні можна отримати рослину, придатну до вирощування у відкритому ґрунті і з крупними плодами», — розповідає Генріх Стратон.
Дивно, але вивести новий сорт виявилося простіше, ніж його зареєструвати. Але зараз вже закінчується офіційна реєстрація сорту «Карпат Стратона Валентайн». «Валентайн» у назві — данина поваги батьку селекціонера, Валентину. Молодий сорт вже прославився. Цього року до Генріха Стратона приїздило багато фермерів, які зацікавилися саджанцями ківі. У селекціонера поки не вистачає ресурсів, щоб займатися промисловим вирощуванням фрукта, тому він розповсюджує посадковий матеріал. Наступного року планує виростити 40 тисяч саджанців, потім — ще більше.
Ківі — вдячна рослина, з плантації площею у гектар можна зібрати не менше 25 тонн фруктів. Собівартість цих плодів, вирощених в Україні, — на рівні з місцевими яблуками і виноградом, навіть нижча. Адже ківі не треба обробляти дорогими отрутохімікатами, бо в Україні немає шкідників і хвороб, небезпечних для нього.
Селекціонер з Ужгорода експериментує не тільки з фруктом, а й з тим, що з нього можна зробити. Крім традиційної консервації з ківі — соки, сиропи, джеми, зараз Генріх Стратон зробив закладку на кілька діжок, щоб виготовити фруктову горілку з робочою назвою ківовиця. Такі напої — модне явище в Угорщині, Словаччині, Чехії. Фруктову горілку готують без дріжджів, на основі натурального бродіння. Крім цього, наступного року новатор планує збільшити площу власної плантації ківі з 1,3 гектара до п’яти-шести гектарів. «У Новій Зеландії та країнах Південної Європи у продажу вже з’явилися ківі з золотистою м’якоттю. Працюю над тим, щоб отримати такі ж золотисті і водночас морозостійкі плоди, — ділиться Генріх Стратон. — Також схрещую ківі з іншими видами актинідій. Можливо, вдасться отримати ківі з їстівною шкіркою, щоб їх можна було взагалі не чистити. Такого сорту ще немає у світі!».