Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Учитель життя. Сковорода як гасло часу»

Під такою назвою вийшло перше видання за програмою «Українська книга-2016»
5 липня, 2016 - 11:51
ПОРТРЕТ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ НЕВІДОМОГО ХУДОЖНИКА XIX СТ. / ІЛЮСТРАЦІЯ З САЙТА LITOPYS.ORG.UA

Днями в Українському фонді культури представили книжку «Учитель життя. Сковорода як гасло часу», автором-упорядником якої є лауреат Шевченківської премії (1982), кандидат історичних наук Володимир Стадниченко. Книга вийшла у видавництві «Успіх та кар’єра» за підтримки Державного комітету телебачення і радіомовлення України.

Під час представлення перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак. привітав усіх причетних до виходу книжки-дослідження, наголосивши, що цей проект було включено до переліку видань, які мають вийти цього року в межах програми «Українська книга». Монографія  про Григорія Савича Сковороду стала першою ластівкою у виконанні бюджетної програми, встановивши високу планку як змістовного наповнення видання, так і його поліграфічного виконання. 

Богдан Червак також привітав автора книги Володимира Стадниченка з 80-річчям. Ювіляра добре знають у журналістських та мистецьких колах. Він автор десятка публіцистичних книг, а останні двадцять років присвятив дослідженню життя і творчої спадщини Г. Сковороди.

Нагадаємо, Григорій Савич Сковорода (22 листопада (3 грудня) 1722 р., Чорнухи, Лубенський полк — 29 жовтня (9 листопада) 1794 р., Іванівка, Харківщина) — український просвітитель-гуманіст, філософ, поет, педагог.

Освіту здобув у Києво-Могилянській академії. Переслідуваний світськими та духовними властями, з 1770-х вів життя мандрівного філософа. У філософських діалогах і трактатах біблійнана проблематика переплітається з ідеями платонізму та стоїцизму. Сенс людського існування — подвиг самопізнання.

З 1754 до 1759 рр. жив у с. Коврай на Черкащині, тут він написав низку віршів до своєї славнозвісної збірки «Сад божественних пісень». Саме в цей час мислитель зустрічає одного з найвідданіших учнів, Михайла Ковалинського, який після смерті вчителя написав його біографію, докладну, ґрунтовну, на яку посилалися й посилаються всі дослідники творчості мудреця.

Наприкінці 70-х років XVIII ст., після різних конфліктів з владою, Григорій Сковорода обрав зовсім новий і незнаний до того стиль життя, а саме — мандрівку. І ця мандрівка тривала до самої смерті, майже тридцять років. Була вона повна пригод, оповита переказами й легендами. У ній ніколи не розлучався філософ із Біблією, сопілкою або флейтою і своїми писаннями. Слава про нього йшла всюди, і кожний, чи то пан, чи то селянин хотів його побачити й почути. Тож аудиторія його була дуже численна і різнорідна, і всі розуміли його — речника великої правди...

Аліса АНТОНЕНКО
Газета: 
Рубрика: