Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Окупанти судитимуть Миколу Семену

Адвокат: «Ми не маємо ілюзій, але в будь-якому разі працюватимемо на спростування аргументів обвинувачення»
27 січня, 2017 - 13:35

Минулого тижня, 21 січня, наш колега, кримський журналіст Микола Семена отримав із рук співробітника ФСБ в анексованому Сімферополі обвинувальний висновок. Нагадаємо, Миколі Михайловичу загрожує до 5 років позбавлення волі за «сепаратистською» статтею 280.1 Кримінального кодексу Росії через матеріал на ресурсі «Крим. Реалії» під назвою «Блокада — необхідний перший крок до звільнення Криму».

Один з адвокатів Семени Андрій Сабінін, звертаючи увагу на те, що обвинувальний висновок вручили саме у ФСБ, а не прокуратурі, коментує «Дню»: «Таким чином, справу передано до суду, і найближчим часом розпочнеться судовий процес. Захист виходить із позиції Семени про те, що, відповідно до ч. 4 ст. 15 Конституції РФ, свідчить, що міжнародні договори Російської Федерації є складовою частиною її правової системи. Якщо міжнародним договором Російської Федерації встановлені інші правила, ніж передбачені законом, то застосовуються правила міжнародного договору. Чинними міжнародними договорами територія Республіки Крим є частиною України, а принцип територіальної цілісності обох держав може розглядатися лише в контексті договорів, що існують на сьогодні і визначили кордон раніше, в 1997—2004 рр.

Крім того, позиція висловлена журналістом, на його думку, в рамках допустимої суспільно-політичної дискусії щодо проблеми Криму і є реалізацією його права на свободу висловлювання думок».

Про порушення права на свободу висловлювання думок ідеться і в резолюції «Нападу на журналістів і свободу ЗМІ в Європі» Парламентської асамблеї Ради Європи, прийнятої у вівторок. «У резолюції є чітка вимога до РФ: звільнити Олега Сенцова, Романа Сущенка, Миколу Семену», — написала перший віце-спікер Верховної Ради, член постійної делегації в ПАРЕ Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуку. Також свою заяву зробила і Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович. «Справа Семени нагадує нам про саму практику, засновану на свавіллі, — змушувати мовчати голоси, що критикують, у Криму. Це абсолютно неприйнятно — переслідувати журналіста за висловлення його точки зору. Я закликаю зняти всі звинувачення, висунуті проти Семени», — цитує Д.Міятович прес-служба ОБСЄ у вівторок, як повідомив «Інтерфакс-Україна». Пізніше з’явилася заява і українського МЗС, у якій підтримуються вимоги ПАРЕ.

Як розповів «Дню» Андрій Сабінін, захист, ознайомившись з матеріалами справи, встановив, що Миколу Семену прослухували без судового рішення. «У матеріалах справи зазначено, що 10 вересня 2015 р. виявили, як Семена писав погану статтю. А дозвіл на прослуховування і читання його електронної пошти отримали наступного дня від голови Верховного суду Криму. Причому в дозволі на прослуховування фігурують адреси e-mail, якими журналіст не користувався по кілька місяців. А суд, щоб схвалити стеження заднім числом, не знайшов жодного кращого формулювання, окрім як написати, що 10 вересня отримати судовий дозвіл не вдалося, а тому можна їм дозволити прослухувати. Але в матеріалах справи фігурують ще й скріншоти від 09 вересня. Тобто зрозуміло, що ФСБ моніторило комп’ютер і пошту неугодного журналіста в постійному режимі, а потім, як знайшли підозрілу статтю, легко отримали судове рішення заднім числом», — говорить Андрій Васильович. Висновок адвоката цілком тверезий: «Фактично єдиним доказом обвинувачення у справі є лінгвістична експертиза, яка встановила наявність закликів до порушення територіальної цілісності РФ. Захист оцінює професійний рівень експертизи як украй низький. На жаль, ми не маємо ілюзій щодо реалізації принципу змагальності сторін у цьому процесі, але в будь-якому разі працюватимемо на спростування аргументів обвинувачення».

Наше ж завдання на даному етапі — не «забувати» про справу Семени самим і наполягати, щоб вона не сходила з порядку денного української влади.

Ольга ХАРЧЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: